Latvijā

Valkas novada iedzīvotāji pauž bažas par lāču uzvedību

© Sputnik / Н. Герасимов / Pāriet pie mediju bankasБурый медведь
Бурый медведь - Sputnik Latvija, 1920, 04.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valkā lāči nāk viensētās, meklē pārtiku un nebaidās no cilvēkiem!
RĪGA, 4. oktobris - Sputnik. Valkas novadā lāči apdraud vietējos iedzīvotājus. Likums neļauj radikāli risināt situāciju - vismaz pagaidām, kamēr nav izmēģinātas visas iespējas atbaidīt plēsējus. Taču vietējiem iedzīvotājiem jau ir skaidrs, ka dzīvnieki vairs nebaidās ne no šāvieniem gaisā, ne no petardēm, raksta Press.lv, atsaucoties uz "Latvijas Radio 4" Ziņu dienestu.
Lāči nebaidās no cilvēkiem, un tas ir ļoti satraucošs signāls. Pie Valkas novada iedzīvotāja Aivja Kalniņa lāči "viesojas" regulāri — tie apskādējuši mājas sienas un ārdurvis, salauzuši smagu metāla bultu.
В Лиепайском крае был замечен бурый медведь - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2021
Video
Rets ciemiņš: Liepājas novadā video nonācis ziņkārīgs lācis
"Patlaban kaut kur tepat skraida. Visi tie viņu nedarbi liecina par intelektu. Tas, ko domē ierosināja ievietot atkritumu tvertni šķūnī, tas nedarbojas. Savā pieredzē esmu pārliecinājies. Ievietoju, bet tas nepalīdzēja: viņi uzlauza durvis un izvilka atkritumu tvertni ārā. Man nav ieroča. Bija vien pāris petardes... Viņi aizbēga, bet naktī atgriezās. Zinu, ka kaimiņi sauca pēc medniekiem, tie šāva gaisā, taču kaimiņiene teica, ka pēc pusstundas lāči atgriezās atpakaļ. Tas viss nestrādā," viņš pastāstīja Latvijas Radio 4.
Brūnie lāči Latvijā ir aizsargājama suga, līdz ar to atbiedēšana ar īpašiem līdzekļiem ir pieļaujama tikai ar DAP atļauju.
Kā pastāstīja Valkas novada pašvaldības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis, lāču populācija Valkas apkārtnē kļūst arvien lielāka.
Balto lāču saime - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2021
Foto
Lācīgais plēsējs: pasaule atzīmēja Baltā lāča dienu
"Neviens nevar nosaukt precīzu skaitli, bet izskatās, ka teritorijā pastāvīgi atrodas 12-15 lāči. Lielākā daļa no viņiem baidās no cilvēkiem un īpaši netraucē. Taču Vijciema un Zvārtavas pagastā ir divas lāču grupas, kuras diemžēl nebaidās no cilvēkiem. Tie nebaidās ne no cilvēkiem, ne no šāvieniem gaisā," teica Krauklis.
Viņš uzsvēra, ka rīkoties drīkt tikai ar Dabas aizsardzības pārvaldes atļauju.
"Mēs no pārvaldes saņēmām garu vēstuli, kurā izskaidrots kas un kāpēc, taču galvenais ir tas, ka tos drīkst tikai atbaidīt, bet citas darbības pagaidām nav atļautas," noslēdza Valkas novada pašvaldības priekšsēdētājs.
Ziņu lente
0