Gāzes tranzīts no Krievijas uz Eiropu: kas mainījies no 1. oktobra

© Sputnik / Евгений БиятовGāzesvada caurule
Gāzesvada caurule - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija joprojām pilnā apjomā izpilda visas saistības, ko paredz noslēgtie gāzes tranzīta līgumi.
RĪGA, 3. oktobris - Sputnik. Krievijas koncerns "Gazprom" 1. oktobrī sāka gāzes piegādes Ungārijai no "Turcijas straumes" pa Bulgārijas un Serbijas gāzes transporta sistēmu saskaņā ar septembra beigās noslēgto līgumu. Kijeva nekavējoties ziņoja, ka apturēts gāzes tranzīts caur Ukrainu, taču piezīmēja, ka "Gazprom" uz to ir tiesības saskaņā ar līgumu. Kremlis uzsvēra, ka Krievijas koncerns gatavs noslēgt jaunus līgumus ar Eiropu, ņemot vērā gāzes deficītu PGK.

Jauns gāzes ceļš uz Eiropu

Aģentūra RIA Novosti pastāstīja, ka "Gazprom" un Ungārijas kompānija "MVM CEEnergy Ltd" 27. septembrī parakstīja līgumus par 4,5 miljardu kubikmetru gāzes gadā piegādi 15 gadu periodā. 3,5 miljardi kubikmetru gāzes gadā tiks piegādāti caur Serbiju, 1 miljards – caur Austriju.
Tātad tagad gāzi no Krievijas pa "Turcijas straumi" saņems septiņas Eiropas valstis – Bulgārija, Grieķija, Ziemeļmaķedonija, Rumānija, Serbija, Bosnija un Hercegovina, kā arī Ungārija.

Ukrainas reakcija

Kompānijas "Operator GTS Ukraini" preses dienests informēja, ka "Gazprom" apturējis gāzes tranzītu uz Ungāriju caur Ukrainas teritoriju.
"Kopš 2021. gada 1. oktobra jaunās gāzes diennakts (7:00) apturēts dabasgāzes tranzīts pa Ukrainas teritoriju Ungārijas virzienā. Pieteikumi gāzes tranzītam nav saņemti, lai arī jauda pa Ukrainu ar izeju Ungārijā kontraktēta uz visu gāzes gadu (no 01.10.2021 līdz 30.09.2022) 24,6 miljonu kubikmetru apjomā diennaktī," teikts kompānijas informācijā.
Kompānijas ģenerāldirektors Sergejs Makogons paziņoja, ka Ungārija gadu desmitiem saņēmusi gāzi pa Ukrainas teritoriju, un Ukraina ne reizi nav pārkāpusi saistības.
Перебои в поставках топлива на АЗС в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Pasaulē
Krievija atņēmusi Lielbritānijai produktus, gāzi un benzīnu
"Ukrainas maršruts ir ekonomiski izdevīgs, jo tas ir īsākais gāzes piegādes ceļš uz Ungāriju. (..) "Gazprom" gāzes maršrutu monopolizācija, ko tagad vērojam, liek apšaubīt ES gāzes tirgu funkcionēšanas pamatprincipus – konkurētspēju un pārskatāmību," paziņoja Makogons.
Kompānijas "Naftogaz Ukraini" vadītājs Jurijs Vitrenko gan piezīmēja, ka "Gazprom" ir tiesības apturēt gāzes tranzītu uz Ungāriju saskaņā ar tranzīta līguma noteikumiem.
""Gazprom" pārtraucis gāzes tranzītu caur Ukrainu uz Ungāriju. Un tas notiek, neskatoties uz rezervētajām tranzīta jaudām. Līgums ar "Gazprom" paredz tādas tiesības – nepadot gāzi tranzītam caur rezervētajām jaudām, taču pie tam jaudas apmaksāt (princips "sūknē vai maksā")," Vitrenko uzrakstīja Facebook.
Viņš norādīja, ka pašreizējā situācija rādot, kas notiks pēc gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ekspluatācijas sākuma.

"Gazprom" ir gatavs sadarbībai

Savukārt Kremlis uzsvēra, ka Krievija pilnā apjomā pilda visas līgumos paredzētas saistības.
"Krievijas Federācija turpina pildīt visas savas saistības, ko paredz spēkā esošie līgumi," konstatēja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.
Viņš uzsvēra, ka "Gazprom" ir gatavs izskatīt jaunus ilgtermiņa līgumus ar paaugstinātiem piegādes apjomiem, lai apmierinātu gāzes pieprasījumu Eiropā.

Gāzes deficīts Eiropā

"Gazprom" konstatēja nepārejošu gāzes deficītu Eiropas PGK.
"Eiropas pazemes gāzes krātuves (PGK) aizpildītā apjoma ziņā atpaliek no pērnā gada par 20,5 miljardiem kubikmetru, Ukrainas PGK – par 9,1 miljardu, pie tam Eiropa, saglabājot pašreizējos iesūknēšanas tempus, riskē neuzpildīt aptuveni 28% no zilās degvielas krājumiem, kas tika atsūknēti pērnziem," konstatēja Krievijas koncerns.
Pēc kompānijas datiem, saglabājoties septembra vidējiem iesūknēšanas tempiem, līdz 12. oktobrim (šajā dienā 2020. gadā sākās atsūknēšana) krātuvēs būs apmēram 76 miljardi kubikmetru gāzes.
"Tādējādi neatjaunotie paliek 28%, jeb 18,6 miljardi kubikmetru gāzes no 66,2 miljardiem kubikmetru, kas tika iepriekšējā apkures sezonā tika atsūknēti no Eiropas PGK," informēja "Gazprom".
Septembra vidū "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers paziņoja, ka Eiropa uzsāks apkures sezonu ar krājumu deficītu PGK. Viņš piezīmēja: aizkavēšanos ar iesūknēšanu Eiropai atgūt neizdosies.
Ziņu lente
0