Viedoklis

Apiet Ukrainu. Kā ES sodīs Ungāriju par gāzes piegādes līgumu ar Krieviju

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankas"Gazprom" gāzes pārstrādes uzņēmums
Gazprom gāzes pārstrādes uzņēmums - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija uzdevusi Ungārijai pārbaudīt ar "Gazprom" noslēgtā līguma drošības aspektu. Lūgumu novērtēt darījumu pauda Kijeva, bīstoties, ka Krievijas gāzes tranzīts uz Ungāriju caur Ukrainu varētu apstāties pilnībā.
Kas to būtu domājis, ka Ungārijas līgums ar "Gazprom" radīs tādu diplomātisko skandālu un asus izteikumus Kijevas un Budapeštas starpā, atzīmēja radio Sputnik autore Olga Gavrilova.
Vispirms Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba par atteikšanos no Ukrainas tranzīta piedraudēja Ungārijai atbildēt "atbilstoši – bez žēlastības un līdzjūtības". Kijevas asā reakcija saskārās ar atbilstošu Budapeštas atbildi. Ungārijas ĀM izsauca Ukrainas vēstnieku un lika saprast, ka tamlīdzīgi izteikumi pielīdzināmi "Ungārijas suverenitātes pārkāpumam", jo Ukraina nav nekādas daļas par to, ar ko Budapešta vienojas, piezīmēja Ungārijas ārlietu ministrs Peters Sījarto.
Тысяча долларов за газ: Россия ставит Европу на колени? - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Video
Gāze par tūkstoš dolāriem: Krievija nospiež Eiropu uz ceļiem?
To būtu grūti apstrīdēt, jo Budapešta nav uzņēmusies nekādas saistības jautājumā par gāzes piegāžu saglabāšanu caur Ukrainas teritoriju. Katra valsts rīkojas atbilstoši savas nacionālās drošības interesēm. Ungārija lēmusi, ka drošāk ir saņemt gāzi pa citiem maršrutiem, lai bez traucēkļiem apkurinātu ungāru tautas mājas un rūpniecības objektus. Valsts ārlietu ministrs Peters Sījarto paziņoja, ka līgums ar "Gazprom" ir liels panākums, jo līgums garantē drošību un tā cenu formula mazina izdevumus.
Tagad Ungārija saņems 4,5 miljardus kubikmetru gāzes gadā caur Serbiju un Austriju. Vienošanās stājas spēkā jau 1. oktobrī. Tā noslēgta uz 15 gadiem un paredz iespēju pārskatīt piegādes apjomus pēc 10 gadiem.
Saprotams, ka Ukraina cietīs zināmus finansiālus zaudējumus, tāpēc visiem spēkiem pūlas likt šķēršļus darījumam. Pēc Kijevas lūguma šķīrējtiesneša lomā ir Eiropas Komisija. Ukrainas ĀM palūdza novērtēt, cik lielā mērā šī vienošanās atbilst Eiropas likumdošanai enerģētikas jomā.
EK nostājās miera stājā un uzdeva Ungārijai vispirms pārbaudīt gāzes piegādes līguma ietekmi energoapgādes drošības jomā un uzrādīt vērtējuma rezultātā saņemtos slēdzienus. Vienlaikus Brisele var pieprasīt uzrādīt līgumu, ja tai radīsies aizdomas par draudiem energoapgādes jomā reģionā vai visā ES.
Дворовая собака в городе Тара Омской области в сильный мороз - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Viedoklis
Eiropa pārmet Krievijai "sala eksportu"
EK pārstāvis paskaidroja, ka jauni un grozīti ilgtermiņa gāzes līgumi ar gada apjomu, kas pārsniedz gandrīz trešo daļu patēriņa ES valstī gadā, jāiesniedz šīs valsts valdībai un regulatoram. Pēc tam minētajām struktūrām jānovērtē līguma ietēmē energoapgādes drošības jomā.
Pēc Ukrainas mediju datiem, darījumu, iespējams, apspriedīs eirokomisāre enerģētikas jautājumos Kadrija Simsone un Ukrainas enerģētikas ministrs Germans Galuščenko. Tiesa, diezin vai tikšanās varētu apdraudēt Ungārijas jauno līgumu ar "Gazprom"
Kijeva kārtējo reizi skaļi paudīs savu viedokli un atbildei saņems solījumu visu noskaidrot.
ES jau vairākkārt solījusies sodīt Ungāriju par atkāpšanos no demokrātijas principiem un savienības politikas neievērošanu. Budapeštai pat gribēja atņemt balsstiesības Eiropas Padomē, tomēr lēmums par reālu sodu nav pieņemts. Arī tagad Budapeštu sarās, paudīs līdzjūtību Ukrainai, un viss nomierināsies.
Ziņu lente
0