Latvijā

No 2022. gada palielināsies pensiju neapliekamais minimums: ko tas nozīmē

© Pixabay / anaterateПенсионер считает деньги
Пенсионер считает деньги - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pensionāriem, kas saņem 350-500 eiro mēnesī, ienākumi palielināsies, pateicoties neapliekamā minimuma pieaugumam, taču reālais pieaugums būs atkarīgs no viņu pašreizējās pensijas apmēra.
RĪGA, 30. septembris — Sputnik. Valdība plāno nākamgad būtiski palielināt pensiju neapliekamo minimumu. Politiskā vienošanās paredz gada sākumā palielināt to tikai par 10 eiro, bet gada vidū – līdz 500 eiro, stāsta Neatkarīgā Rīta Avīze.
Pensiju neapliekamā minimuma palielināšana ir viena no Labklājības ministrijas prioritātēm, savukārt ar nodokli neapliekamo pensiju minimumu līdz 500 eiro – Jaunās konservatīvās partijas politiskā saistība.
Portfelis ar Latvijas budžetu - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Ekonomists: jaunais valsts budžets būs domāts tautai un taps uz tās rēķina
Šobrīd pensionāri Latvijā maksā ienākuma nodokli no summas, kas pārsniedz 330 eiro.
Saskaņā ar LM aprēķiniem, ar nodokli neapliekamo pensiju minimuma palielināšana līdz 500 eiro prasīs apmēram 30 miljonus eiro gadā, šis lēmums skartu 129 100 cilvēkus (pensijas saņem ne tikai sirmgalvji, bet arī cilvēki ar ierobežotām iespējām).
Taču nākamā gada valsts budžetā visai labklājības jomai pieejami tikai 34 miljoni eiro. Valdības pārrunās par budžetu panākta vienošanās par pensiju neapliekamā minimuma pakāpenisku palielināšanu – divreiz gadā, raksta avīze.
Reālā piemaksa būs atkarīga no tagadējās pensijas summas. Teiksim, maksimālais pieaugums skars cilvēkus, kuru pensija pārsniedz 500 eiro, un sasniegs 4 eiro no 1. janvāra un vēl 30 eiro – no 1. jūlija.
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 12.09.2021
Latvijā
PVN samazināšana, algu palielināšana: iedzīvotāji izteikuši prasības valdībai
Iepriekš vēstīts, ka ar nodokļiem neapliekamais ienākumu minimums Latvijā var pieaugt līdz 400 eiro, atbilstošo ierosinājumu diskusijās par nākamā gada budžetu apspriež valdībā strādājošās partijas. Diferencētā neapliekamā minimuma palielināšanu atbalsta Krišjānis Kariņš un finanšu ministrs Jānis Reirs.
Finanšu ministrija lēš, ka, palielinot neapliekamo minimumu līdz 400 eiro, valsts budžeta ienākumi saruks par 11,6 miljoniem eiro, pašvaldību – par 65,6 miljoniem.
Valdība plāno apstiprināt 2022. gada budžetu oktobra vidū. Pēc tam par dokumentu balsos Saeimas deputāti.
Ziņu lente
0