Baltijā

Igauņu politiķis konstatēja Pax Americana krahu: ASV par mums vairs neinteresējas

© AP Photo / Tanel MeosПредседатель партии EKRE Март Хельме
Председатель партии EKRE Март Хельме - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) dibinātājs un bijušais iekšlietu ministrs Marts Helme ir pārliecināts: viņa valsts drošība un neatkarība jaunajos apstākļos vairs nav Vašingtonas prioritāte.
RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Vienpolārās pasaules sistēmas sabrukums, kurā ASV ar stiprākā tiesībām saņēma pilnvaras uz jebkādām pretlikumīgām darbībām, ir kļuvis acīmredzams pat kaismīgākajiem Vašingtonas sabiedrotajiem no igauņu nacionālistu aprindām, portālā Sputnik Meedia raksta Alans Hantsoms.
Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) dibinātājs un bijušais iekšlietu ministrs Marts Helme ir pārliecināts: amerikāņu vājumu spilgti apliecina fakts, ka "Afganistānas marionešu valdība, kas sēdēja uz okupācijas spēku durkļiem, sabruka kā nožēlojams kāršu namiņš".
"Un tas pravietiski rāda, uz kādām māla kājām patiesībā stāv tā saucamā liberālā demokrātija," viņš piezīmēja rakstā igauņu nacionālkonservatīvajā portālā Uued Uudised.
Taču Afganistāna, viņš piezīmēja, - tas ir tikai sākums. "Visi analītiķi, kas nenodarbojas ar propagandu, jau norāda uz gaidāmo totālo vētru ģeopolitikā," ir pārliecināts Helme.

Viss sāksies Tuvajos Austrumos

Lai arī šīs "vētras" centrs, pēc politiķa domām, atrodas Klusā okeāna krastā Tālajos Austrumos, tās "graujošie tornado" noteikti sasniegs arī Igaunijas krastus.
"Šī ģeopolitiskā "orkāna" priekšnoteikumus radīja pašas Savienotās Valstis ar savu bezpalīdzīgo, nodevīgo un kaunpilno bēgšanu no Afganistānas, jo šī bēgšana lika apšaubīt Amerikas spējas un gatavību pildīt savas saistības sabiedroto priekšā," paskaidroja Helme.
Флаги стран участниц Шанхайской организации сотрудничества - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Viedoklis
Krievija un Ķīna mainījušas Āziju. Tagad Amerika to zaudē
Amerikaņu bēgšana no Afganistānas tagad kārdina valstis, kas agrāk baidījās no ASV reakcijas, pārbaudīt, vai var sākt "avantūras" savu seno ģeopolitisko mērķu sasniegšanai. "Šīs valstis saprot, ka vienatnē viņi Ameriku pagaidām nepārvarēs, tāpēc mēs skaidri redzam, kā veidojas pragmatiska antiamerikāniska koalīcija, kas attīsta savu locekļu militāro un diplomātisko koordināciju viņu mērķu sasniegšanai," viņš raksta.
Viņa ieskatā, starp iespējamiem topošās antiamerikāniskās koalīcijas locekļiem ir Krievija, Ķīna, Irāna un Ziemeļkoreja, un viņu rīcības ticamākais scenārijs varētu izskatīties sekojoši.
Uzticība pret Savienotajām Valstīm mazinās, aug iekšpolitiskais haoss un sašķeltība Amerikā, tāpēc Ķīna uzbrūk Taivānai. Apgalvojumi, ka ASV un Lielbritānijas flote to varēšot novērst, izskatās naivi, konstatēja igauņu politiķis, jo Ķīnai jau ir iespējas uz laiku demontēt gan amerikāņu satelītizlūkošanu un apšaudes vadību, kā arī citu mūsdienu koberpotenciālu radioelektroniskās cīņas jomā.
Helme atgādināja, ka šī iemesla dēļ kļūst ievainojama arī ASV flote, bet Ķīna ir "nenogremdējams aviācijas kuģis" un, savlaicīgi sagatavojies, var praktiski iznīcināt Taivānas aizsardzības spējas ar saviem tālā darbības rādiusa ieročiem un ar diviem miljoniem karavīru ātri noslēgt salas faktisko okupāciju.
Пожарный плачет возле Всемирного торгового центра в Нью-Йорке, подвергшегося террористической атаке 11 сентября 2001 гоад - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Viedoklis
Amerika apkopo lielā kara rezultātus: miljons noslepkavotu, triljoni – nozagti
Tālāk, pēc viņa domām, iedarbosies domino efekts: Taivānas okupācija dos signālu Ziemeļkorejai iebrukt Dienvidkorejā, Irānas uzbrukumam Izraēlai, kā arī atraisīs rokas Krievijai pie rietumu robežām.

Amerikāņiem nebūs laika risināt Igaunijas grūtības

"No mūsu viedokļa ir svarīgi noskaidrot, ko Krievija vispirms vēlas panākt. Plaši izplatīts viedoklis, ka Krievija vispirms atrisinās "Ukrainas jautājumu", ja radīsies labvēlīga situācija. Es tādam vērtējumam nepiekrītu. Ukraina var pagaidīt, jo Maskavai ir daudz svarīgāk ir apglabāt NATO," uzskata Helme.
"Situācijā, kad Vašingtona būs spiesta izvēlēties: pildīt savas saistības Tālajos Austrumos, nodrošināt Izraēlas izdzīvošanu vai sākt konfliktu ar Krieviju, mēs Igaunijā, izmantojot deduktīvo metodi, varam uzreiz teikt, ka atrodamies aiz šī trijstūra robežām, jo ASV nevarēs turpināt vairākus karus vienlaikus," skumīgi piebilda Helme.
Pats Helme neuzskata, ka aprakstītais ģeopolitiskās supervētras scenārijs ir vienīgais iespējamais, taču uzsvēra: nevajag domāt, ka tādas vētras principā nav iespējamas.
ASV karavīri evakuēšanas laikā Kabulas lidostā - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Viedoklis
ASV vairs nevarēs karot. Kā viņi plāno pārvaldīt pasauli?
"Pirmais pasaules karš bija ideāla ģeopolitskā vētra, kādu neviens nevarēja ne iedomāties. Impēriju pasauli nomainīja nacionālo valstu pasaule. Arī Otrais pasaules karš bija tāda vētra, kas radīja bipolāru pasauli un auksto karu," atgādināja politiķis.
Tagad, uzsvēra Helme, mēs vērojam Pax Americana krahu pēc aukstā kara beigām, bet kopā ar to arī liberālās demokrātijas eksporta globālo kolapsu. "Drīz vien redzēsim, vai tas notiks manis aprakstītā spekulatīvā scenārija ietvaros vai citā veidā. Un pat ātrāk, nekā kāds var bīties," viņš rezumēja.
Ziņu lente
0