Latvijā

Ārstēties un ēst uz darba devēja rēķina: jauni noteikumi no 2022. gada

© Sputnik / Sergey MelkonovDaugavpils reģionālā slimnīca
Daugavpils reģionālā slimnīca - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2022. gada darba devēji varēs segt darbinieku medicīnas un ēdināšanas izmaksas.
RĪGA, 28. septembris — Sputnik. No 2022. gada darba devēji varēs segt darbinieku medicīnas un ēdināšanas izdevumus, nemaksājot par šiem izdevumiem iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās iemaksas, informē BNN, atsaucoties uz Nacionālās apvienības pārstāvi Laimu Melkinu.
Apspriežot budžetu nākamajam gadam, Nacionālā apvienība aicināja saskaņot attiecīgos piedāvājumus.
Portfelis ar Latvijas budžetu - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2021
Latvijā
Ekonomists: jaunais valsts budžets būs domāts tautai un taps uz tās rēķina
Kā paskaidroja partijas pārstāve Ilze Indriksone, iespēja novirzīt līdzekļus darbinieku veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai ļaus viņiem laicīgāk saņemt medicīnisko palīdzību, kas novērsīs priekšlaicīgu darbnespēju un uzlabos sabiedrības veselības kvalitāti.
Šis atbalsts būs īpaši svarīgs mazāk aizsargātajai sabiedrības daļai, arī darba devēji būs ieguvēji. Turklāt, pēc Indriksones domām, tas varētu veicināt darbinieku lojalitāti.
Nacionālā apvienība norāda, ka līdzīgā veidā darba devēji varētu segt darbinieku ēdināšanas izdevumus, tāpat saņemot par to nodokļu atvieglojumus. Ēdināšanas un medicīnas izdevumu summa nedrīkst pārsniegt 480 eiro vienam darbiniekam gadā.
Lai darba devēji varētu izmantot šo iespēju, jānoslēdz darbinieku koplīgums, turklāt uzņēmumam nedrīkst būt nodokļu parādu.

Kādus ārstniecības pakalpojumus Latvijas iedzīvotāji var saņemt bez maksas

Latvijas iedzīvotājiem pieejami dažādi bezmaksas veselības aprūpes pakalpojumi.
Reizi gadā var vērsties pie sava ģimenes ārsta un veikt bezmaksas profilaktisko apskati, ja pacients gada laikā nav griezies pie ārsta ar kādu problēmu. Iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas pārbaudīt sirds veselību pie ģimenes ārsta atbilstoši SCORE metodei ik 5 gadus, sākot no 40 gadiem (40, 45, 50, 55, 60, 65) papildus ikgadējai profilaktiskajai apskatei.
Почтовые конверты - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2020
No vēža mirstoša sieviete publicējusi atklātu vēstuli ar aizkustinošiem padomiem
Ik pēc trim gadiem sievietēm no 25 līdz 70 gadu vecumam valsts apmaksa dzemdes kakla vēža skrīningu. Savukārt sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem reizi divos gados saņem vēstuli ar aicinājumu veikt krūts skrīningu.
Valsts apmaksātā profilaktiskā pārbaude prostatas vēža noteikšanai ir paredzēta visiem vīriešiem vecumā no 50 līdz 75 gadiem, kā arī vīriešiem vecumā no 45 līdz 50 gadiem, ja ģimenē jau ticis atklāts prostatas vēzis, jo tādā gadījumā šīs slimības risks tiek palielināts divreiz.
Tāpat valsts apmaksā zarnu vēža profilaktisko pārbaudi. Reizi gadā šāda pārbaude pienākas sievietēm un vīriešiem vecumā no 50 līdz 74 gadiem, lai saņemtu šo pakalpojumu jāgriežas pie sava ģimenes ārsta.
Ziņu lente
0