Video

Kosmisks incidents video: Jupiterā ietriecies nezināms objekts

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labāka izpratne par notikušo palīdzēs modelēt dzīvības pastāvēšanas izredzes citās planētu sistēmās.
Video ierakstā uzņemta Jupitera sadursme ar neidentificētu objektu. Par to stāsta izdevums ScienceAlert.
Laikā, kad zinātnieki novēroja Jupitera pavadoņa Jo ēnu uz milzu planētas virsmas, astronomi ieraudzīja spilgtu uzliesmojumu, kas, domājams, radies pēc sadursmes.
Uzņēmumus izdarījuši astronomi Heralds Paleske no Vācijas, Hosē Luiss Pereire no Brazīlijas un vairāki citi speciālisti.
Šis notikums, iespējams, ir astotais pēc planētas sadursmes ar Šumeikeru komētu – Levi 9, kas notika 1994. gada jūlijā. Komēta sabruka Jupitera paisuma spēku rezultātā.
Pagaidām zinātnieki nav noskaidrojuši, cik bieži planēta saduras ar kaut ko lielu un pietiekami ātru, lai radītu uzliesmojumu, kas redzams no Zemes. Pie tam valda uzskats, ka tas notiek visai bieži – apmēram 20-60 reizes gadā.
Метеорный дождь - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2020
Intervija
"Daudzas pasaules līdzinās mūsējai". Zinātnieki meklē atminējumu komētās
Jupiters ir milzīgs, tā gravitācijas lauks paātrina meteorītus, radot lielāku skaitu enerģētisko parādību nekā izjūt Zemes iedzīvotāji.
Pagaidām zinātniekiem nav zināms, kas tieši sadūries ar planētu, taču viņi ir pārliecināti, ka tas ir kaut kas "liels un/vai ātrs", stāsta Eiropas kosmosa aģentūra "ESA Operations" savā lapā Twitter.
Labāka izpratne par notikušo palīdzēs modelēt dzīvības pastāvēšanas izredzes citās planētu sistēmās, kam ir (vai nav) gāzes giganti – planētas, ko pārsvarā veido ūdeņradis vai hēlijs.
Iepriekš kļuva zināms, ka 2037. gadā no Zemes būs redzams supernovas Rekviēms uzliesmojums. Supernova, jeb pārnova ir zvaigznes eksplozija, parasti ļoti spoža un rada starojuma zibsni, kas bieži līdzinās veselas galaktikas kopējam spožumam. Īsā laikā pārnova var izstarot tik daudz enerģijas, cik Saule neizstaro visas savas dzīves laikā.
Ziņu lente
0