Krievijā

Baltijai rēgojas "Gazprom" "viltīgā roka": kompānija atbildēja uz sūdzību EK

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasKompānijas "Gazprom" foto
Kompānijas Gazprom foto - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gazprom" piegādā gāzi saskaņā ar patērētāju pieteikumiem un līgumsaistībām, uzsvēra koncerns.
RĪGA, 20. septembris — Sputnik. "Gazprom" sniedza paskaidrojumus par gāzes piegādēm Eiropai, ņemot vērā Eiropas Parlamenta deputātu pieprasījumu Eiropas Komisijai par antimonopola izmeklēšanu lietā par kompānijas darbībām, kas it kā esot veicinājušas gāzes cenu pieaugumu Eiropā, vēsta RIA Novosti.
Gāzes cenas Eiropā septembrī pārspēj visus rekordus – nākotnes cenas pēc Holandes TTF indeksa sasniedza pat 963,9 dolārus par tūkstoš kubikmetriem.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvniecība - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Viedoklis
Uz pusi tukšs: Eiropā izcēlusies gāzes krīze
EP deputāti pieprasīja EK izmeklēt "Gazprom" darbības sakarā ar gāzes cenu pieaugumu. Deputāti informēja, ka radušās aizdomas: "Gazprom" it kā ierobežojot gāzes piegādes Eiropai, tāpēc augot gāzes cenas, bet rezultātā – arī elektroenerģijas rēķini patērētājiem Eiropā, un tas viss notiekot ar mērķi saņemt piekrišanu "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākumam. EK apstiprināja, ka deputātu vēstule saņemta.
"Gazprom", atbildot uz kritiku, norādīja, ka piegādā gāzi Eiropas tirgū saskaņā ar patērētāju pieteikumiem precīzi saskaņā ar līgumsaistībām.
""Gazprom" īsteno gāzes piegādes saskaņā ar patērētāju pieteikumiem precīzi atbilstoši esošajām līgumsaistībām un cenšas izpildīt pieteikumus papildu piegādēm atbilstoši iespējām," paziņoja koncerns.
"Gazprom" pārstāvji atgādināja: "Šī gada 8,5 mēnešu laikā "Gazprom" palielinājis gāzes eksportu uz ārvalstīm līdz 138,6 miljardiem kubikmetru. Kompānija turpina piegādāt gāzi vēsturiskajam rekordam tuvā līmenī (141,3 miljardi kubikmetru šajā pašā periodā 2018. gadā). Pieaugums salīdzinājumā ar līdzīgiem rādītājiem 2020. gadā – par 17,4%, jeb par 20,6 miljardiem kubikmetru."
"Gazprom" jau vairākkārt norādījis, ka krājumi Eiropas pazemes glabātavās ir nepietiekami, ņemot vērā tuvojošos ziemu, bet piektdien, 17. septembrī koncerna vadītājs Aleksejs Millers paskaidroja, ka cenu rekordi saistīti tieši ar šo faktoru, un pieļāva, ka tuvākajā laikā iespējami jauni.
Кот на батарее - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2020
Apkure Rīgā: monopolisti ceļ tarifus, bet par vainīgo padara "Gazprom"
Krievijas Valsts domes deputāts Leonīds Sluckis pauda pārliecību, ka EP deputātu vēstule EK saistīta ar centieniem pretoties projektam "Ziemeļu straume 2".
"Aptuveni 40 eirodeputātu grupai (pārsvarā – no Baltijas valstīm un Polijas) pēkšņi radies iespaids, ka "Gazprom" "viltīgā roka" griež uz augšu gāzes cenas Eiropā. Uz šī pamata viņi aicina Eiropas Komisiju izmeklēt šo, tā sakot, situāciju no ES antimonopola normu viedokļa.
Acīmredzot, jauneiropieši rusofobijas trakumā tādējādi turpina nevienlīdzīgo sadursmi ar "Ziemeļu straumi 2", atsakoties atzīt projekta ekonomisko raksturu. Taču cauruļvada starta jautājumu politizācija, šo procesu mākslīga aizkavēšana arī var kļūt par vienu no turbulences faktoriem Eiropas enerģētikas tirgos, sakrītot pieprasījumam pasaulē, laika apstākļiem un ražošanas jaudu lejupslīdei Vecās pasaules valstīs. Žēl, ka tas neienāk prātā eirodeputātiem un viņi vēlas turpināt savas "raganu medības". Patiešām, velti gan," Sluckis uzrakstīja savā lapā Facebook.
Ziņu lente
0