Politika

Padomju pieminekļa remonts neatbilst politiskajam kursam: jāpārraksta likums

© Sputnik / Sergey MelkonovМемориал воинам-освободителям Даугавпилса в Парке Дубровина
Мемориал воинам-освободителям Даугавпилса в Парке Дубровина - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība nolēmusi ieviest grozījumus Pašvaldību likumā, reaģējot uz Daugavpils un Rēzeknes pašvaldību sadarbību ar Krieviju.
RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Valdība rosina grozījumus Pašvaldību likumā pēc tam, kad Daugavpils vietvara nolēma vienoties ar Krievijas ģenerālkonsulātu par padomju karavīriem veltītā pieminekļa remontu Dubrovina parkā. Ar grozījumiem iecerēts novērst nepilnības, kas ļāva "realizēt darbības, kas ir pretrunā ar valsts oficiālo ārpolitikas kursu", vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.
Daugavpils pašvaldība ar Krievijas ģenerālkonsulātu parakstījusi nodomu protokolu Dubrovniku parkā esošā padomju memoriāla atjaunošanu par Krievijas līdzekļiem. Savukārt Rēzeknes pašvaldība līdzīga projekta realizēšanā iesaistījusi Krievijas ģenerālkonsulu Daugavpilī Jevgeņiju Koļesņikovu, kas strādā pašvaldības izsludinātā metu konkursa komisijā.
Линдерман об обманутых Гитлером латышах, резервации для русских СМИ и советском Лиго - Sputnik Latvija, 1920, 28.06.2021
Video
Vienīgā atmiņa tagad ir uzraksts uz sētas: Rīgā vajadzīgs memoriāls padomju karagūstekņiem
Šāda prakse, kad pašvaldības slēdz vienošanās ar citu valstu oficiālām pārstāvniecībām, balansē uz likuma pārkāpšanas sliekšņa, tāpēc šim jautājumam pievērsusies Saeimas Ārlietu komisija, stāsta izdevums. Komisijas sēdē kopā ar Latvijas Pašvaldību savienības un Ārlietu ministrijas pārstāvjiem tika konstatēts, ka patlaban Pašvaldību likums neliek tamlīdzīgas darbības saskaņot ar ĀM.
Lai novērstu potenciālos riskus, ka tamlīdzīgos gadījumos tiek grauts valsts tēls un diskreditēts tās ārpolitikas kurss, kas lielā mērā integrēts visas Eiropas Savienības ārpolitikas kursā, nolemts šo nepilnību novērst – nākotnē likumā tiks skaidri ierakstīta procedūra dažādu sadarbības līgumu slēgšanai ar citu valstu oficiālajām pārstāvniecībām, teikts rakstā.
Atgādināsim, ka martā memoriālā Dubrovina parkā no piemiņas stēlas nokritusi granīta plāksne un to daļēji norobežoja ar lentu un metāla žogu.
В ночь на 24 февраля в Екабпилсе вандалы украли пушку ЗиС-3 с могилы героев-освободителей Екабпилса от нацистских захватчиков - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Visi gali ūdenī: Jēkabpils neizcels no Daugavas memoriāla lielgabalu
Daugavpils dome vairākus mēnešus neatbildēja uz Krievijas ģenerālkonsulāta lūgumu slēgt līgumu par memoriāla remontu, bet pēc pašvaldību vēlēšanām, kuru rezultātā domes sastāvs mainījās, pilsētas mēra posteni atkal ieņēma Andrejs Elksniņš ("Saskaņa") un darbs iekustējās.
Pilsētas vadība tikās ar Krievijas ģenerālkonsulāta pārstāvjiem un kopā pārbaudīja memoriālu. Puses vienojās, ka jāmaina granīta plāksnes un bruģis. Daugavpils domes deputāti nolēma parakstīt nodomu protokolu, kas paredz memoriāla renovāciju. Krievijas ģenerālkonsulāts ir gatavs segt ar projekta īstenošanu saistītos izdevumus.
Taču ĀM paziņoja, ka šim nolūkam vajadzīga starpvaldību vienošanās, un darbus nav iespējams sākt, pirms tā nav noslēgta. Ministrija ir pārliecināta, ka memoriāla renovāciju jāregulē starpvaldību līgumam, kas noslēgts starp Latviju un Krieviju jau 2007. gadā. Remonta darbiem tamlīdzīgos objektos jāsaskaņo abām pusēm.
Tomēr pašvaldība apliecināja, ka remonts tiks pabeigts, – jau izraudzīts uzņēmums, kas veiks darbus, 10. septembrī informēja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Vasiļjevs.
Памятник Освободителям Риги - Sputnik Latvija, 1920, 19.02.2021
Krievija vēlētos iegūt īpašumā pieminekli Rīgas atbrīvotājiem: ĀM par sarunām
Ziņu lente
0