Viedoklis

Gandrīz ceturtā daļa inficēto Latvijā ir vakcinēti. Kas par lietu?

© Sputnik / Sergey MelkonovVakcinācijas centrs tirdzniecības centrā Alfa
Vakcinācijas centrs tirdzniecības centrā Alfa - Sputnik Latvija, 1920, 16.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid izplatības ikdienas statistika mulsina un liek grimt pārdomās.
Pilnībā vakcinēto personu daļa starp jaunajiem infekcijas gadījumiem dažu labu dienu sasniedz gandrīz ceturto daļu. Piemēram, piektdien fiksēti 490 jauni slimības gadījumi, vēstīja Slimību profilakses un kontroles centrs. Starp cilvēkiem, kam apstiprināts Covid-10, 419 bija nevakcinēti vai nebija noslēguši vakcinācijas kursu (tas ir, saņēmuši vienu preparātu), bet 71 – vakcinēts pilnībā.
Vai tad tas ir normāli? Visi klusē. Pie tam, tiklīdz kāds uzdod neērtu jautājumu, viņu labākajā gadījumā nodēvēs par panikā kritēju un noderīgo kovididiotu, sliktākajā – par ienaidnieka propagandas aģentu. Piedevām pašus jautājumus izlasīs tikai sociālajos tīklos (pagaidām tas vēl iespējams).
Акция протеста против обязательной вакцинации в Риге, 18 августа - Sputnik Latvija, 1920, 10.09.2021
Latvijā
Latvijas "nevakcinētākais" reģions: Vakcinācijas birojā bija pārsteigti
Tā kā lielāko mediju lojalitāte nopirkta ar grantu, fondu, pabalstu un pat Trīs zvaigžņu ordeņiem izcilākajiem informācijas ceha meistariem. Varbūt kaut kas nav kārtībā ar vakcīnām? Varbūt Viņķeli, kas savulaik papilnam iepirka AstraZeneca, vajadzēja apbalvot, nevis atlaist no veselības ministra posteņa? Varbūt nesenais skandāliņš ap pusaudžiem, kuri saņēma Briseles neapstiprinātas vakcīnas, nemaz nav pēdējais?

Atšķaidīja?

Vai atceraties, pavasarī, kad vēl valdīja vakcīnu deficīts, eksperti apgalvoja, ka tās var atšķaidīt – nu vairs skaidri neatceros – it kā pat trīs reizes. Gluži kā vecajā anekdotē, kad pircējs nopirktajā krējumā atrada zīmīti "Ļusja, krējumu nešķaidi, es jau divas reizes atšķaidīju."
Вакцинация препаратом Sputnik V в Сербии - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Latvijā
Zavadska: trešā pote pret Covid-19 ir izdomāta
Varbūt, pateicoties mūsu "e-veselībām" un "e-vakcīnām" elektroniskā zīmīte "Baiba, Pfizer nešķaidi" kaut kur pagaisusi un spaini ar vakcīnu atšķaidīja vēl pāris reizes? Varbūt tāpēc tagad ievajadzējusies trešā deva? Vai atceraties, kā visi dusmojās un apskauda Izraēlu, kas pirmā vakcinēja visus? Sak, sadabūjuši kā padomju deficīta laikos, izsituši, iesmērējuši, lai apsteigtu citas valstis sacensībās pēc glābējeliksīra? Bet viņi laikam vienkārši atšķaidīja.

Atlaidināja?

Vēl es labi atceros runas par to, cik, sak, laba ir Pfizer vakcīna! Tikai tai ir trūkums – jāglabā -80 grādu salā, bet Latvijā ir tikai viens tāds ledusskapis – asins pārliešanas centrā, tāpēc rodas problēmas ar glabāšanu un loģistiku, it īpaši ar piegādēm ģimenes ārstiem kaut kur laukos (tāpēc jau tika iepirkts AstraZeneca preparāts). Ampulā taču ir 10 devas, bet, ja vakcinēties atnākuši tikai trīs lauku dīvaiņi, kur likt pārējo? Uz ielas un ledusskapī valda +20. Taču pēc tam runas strauji apklusa. Varbūt angļu zinātnieki atklāja, ka nekas nav jāsasaldē.

Mīla gaisusi?

Nē, patiesībā es ierēdņus saprotu. Ja AstraZeneca pēkšņi izrādījusies tik kaitīga un iedzīvotāji to vairs nemīl (tomēr šķiet, ka preparāts vienkārši kļuvis par konkurentu antireklāmas upuri), un viņi paziņos, ka arī Pfizer nav derīga, nebūtu preparātu, ar ko vakcinēt nedaudzos entuziastus. Pie tam deficīts skāra arī Johnson & Johnson, bet ideoloģiski nepareizais "Sputnik" Eiropas orbītā vēl aizvien nav ielaists.

Varbūt vienkārši vainīgs rudens?

Patiešām, es ļoti labi saprotu, kā jūtas valdība. Ja jau Briseles birokrāti, kuri gatavo direktīvas, ko varasvīri vēlāk ieceļ likumu un normatīvu kārtā, neko nesaprot, ko tad iesākt mūsējiem! Atliek tikai mēģinājumu un kļūdu ceļš. Tikai līderi, piemēram, Angela Merkele autoritatīvi apliecina, ka nav korekti salīdzināt iedzīvotājus ar izmēģinājumu trusīšiem visā šajā vakcīnu stāstā.
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Latvijā
Pavļuts: pastāv milzīgs jauna Covid-19 viļņa risks rudenī
Bet zinātne nestāv uz vietas. Japāņu zinātnieki noskaidrojuši, ka viena no populārās pretkovida vakcīnas blaknēm ir lirisks noskaņojums un tieksme dzejot. Paskat, kas man sacerējās.
Beidzot esmu es viscaurēm vakcinējies,
Un dzērvju kāsis prom aizlido vēls.
Varbūt vēl trešo? – Ellē vācies!
Tik trusīša acīs rudens skumjas kvēl
Ziņu lente
0