Intervija

Kādu risku Centrālāzijai nesīs Pandžšīras ieņemšana

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasMilitārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs
Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts pastāstīja par notikumiem Pandžšīrā un "Taliban" draudiem tuvākajām kaimiņvalstīm.
RĪGA, 9. septembris — Sputnik. 6. septembrī "Taliban"* pārstāvis Zabihulla Mudžahids paziņoja, ka vienīgais Afganistānas rajons, kas vēl pretojas talibu kontrolei, - Pandžšīra - ir salauzts. Sacelšanās dalībnieki Ahmada Masuda vadībā, kas sevi dēvē par Afganistānas nacionālās pretošanās fronti, vēsta, ka cīņa turpinās.
Kas patiesībā notiek Pandžšīras aizā? Kādiem ziņu avotiem var ticēt? Kā tālāk veidosies militārā situācija aizā tuvākajā laikā, ar ko tā draud Centrālāzijas un Eiropas valstīm? par to intervijā Sputnik kanālam YouTube pastāstīja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs.
Pandžšīras ielejas iedzīvotāji - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Viedoklis
"Mēs nedrīkstam viņiem atļaut": Rietumi mēģina piekrāpt Krieviju un Ķīnu
Mudžahids un Masuds faktiski apliecina pretējo, un pagaidām nav iespējams ne apstiprināt, ne noliegt dažas no tām. Aleksejs Ļeonkovs stāsta, ka patlaban neviena valsts neatzīs kontroles zudumu.
"Jebkurā konfliktā informācijas ticamība jādala ar desmit, - viņš teica intervijā Sputnik. – Puses var mazināt savus zaudējumus un pārspīlēt ienaidnieka zaudējumus, vai ziņo, ka faktiski kontrolē kādu teritoriju. Kopš 3. septembra mēs dzirdam, ka Pandžšīra ir kritusi. Pēc brīža stāsta, ka Ahmads Masuds ir bēdzis, taču tas neatbilst patiesībai."
Pandžīras aizu nav viegli ieņemt tās ģeogrāfiskā stāvokļa dēļ, stāsta Ļeonkovs.
"Tur ir virkne atzarojumu, no kurienes var turpināt cīņu bezgalīgi, ja vien jums ir pietiekami daudz munīcijas un cilvēku resursu, - paskaidroja eksperts. – Un ir ļoti grūti kontrolēt visas kalnu kazu takas, pa kurām organizēta apgāde."
Боевики Талибан* и местные жители на армейском вседорожнике афганской армии в Джелалабаде - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2021
Viedoklis
"Viņu te ir tūkstošiem". Kas drīz vien sāksies Afganistānā
Aleksejs Ļeonkovs atgādināja, ka "Taliban"* jau otro reizi cenšas ieņemt Pandžšīras aizu, un šis fakts varētu motivēt kaujiniekus, jo viņi grib revanšēties.
"Šī cīņa "Taliban"* ir simboliska un svarīga, jo Pandžšīra ir pretošanās simbols," viņš piezīmēja un konstatēja, ka pasaule vēro notikumus, bet neiejaucas tajos. "Taliban"* vēl aizvien ir teroristiska organizācija, neviens – ne ANO, ne Rietumu valstis, ne Krievija – nav mainījis attieksmi pret to, - stāsta Ļeonkovs. – Turklāt, neskatoties uz to, ka talibi izsludinājuši amnestiju, notiek izrēķināšanās ar pretiniekiem – kaut kādi kadri nonāk internetā. Tātad "Taliban" darbi atšķiras no vārdiem, un valstis, kas robežojas ar Afganistānu, izturas piesardzīgi."

Kā pabarot 37 miljonus cilvēkus?

Afganistānas perspektīvas aptumšo arī tas, ka valstī ekonomikas kā tādas nav, uzsvēra Ļeonkovs.

"Pat ja talibi bloķēs Pandžšīru, vietējie tur dzīvojuši gadu simteņiem, viņi atradīs iztiku, iespējas izdzīvot. Grūti klāsies tikai tiem, kuri mēģinās ieiet, nezinot ielejas īpatnības. Viņiem radīsies grūtības ar pārtiku," paskaidroja eksperts.

Tiesa, domājams, grūtības ar iztiku būs vērojamas visā valstī.
"Kad amerikāņi aizgāja, viņi bloķēja visus kontus, ko izmantoja Gani valdība, - atzīmēja eksperts. – "Taliban"* tie nav pieejami. Valsts dzīvoja uz pārtikas, ieroču un degvielas ievešanas rēķina. Proti, tehnika, ko izmanto talibi, apstāsies. Kas viņiem ievedīs naftas produktus, nerunājot jau par parastajiem produktiem."
Ļeonkovs uzdeva jautājumu: kā valsts paēdinās 37 miljonus cilvēku, ņemot vērā, ka talibu peļņas līdzekļi pazuduši līdz ar ASV aiziešanu.
"Pateicoties tranzītam cauri valstij, talibi saņēma naudu no amerikāņiem – līdz 2 miljardiem gadā, - viņš sprieda. – Bet tagad šie avoti ir pazuduši."

Eiropai draud briesmas

Vienīgais variants, kas atliek talibiem tuvākajā laikā – pārdot amerikāņu karavīru atstāto smago bruņojumu. Taču tad "Taliban" gaida vesela loģistikas operācija, jo tanka piegāde, piemēram, Jemenai vai Lībijai prasa izdevumus.
Tomēr amerikāņu atstātos PZRK (pārnēsājamos zenītraķešu kompleksus) talibi, domājams, nepārdos, un šī tipa ieroči rada lielāko risku, uzskata eksperts.
"Tas var būt trumpis, ar ko "Taliban"* visus šantažēs, - izteica iespēju Ļeonkovs. – Nevēlaties vienoties? Tad iepazīstiet PZRK. Tas var nonākt pat plaukstošajā Eiropā, kādas civilās lidostas tuvumā. Ja nu terorists palaidīs raķeti pret parastu lidmašīnu?"
Videofakts: kā izskatās Afganistāna talibu* rokās - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Video
Videofakts: kā izskatās Afganistāna talibu* rokās
Iespējams, tāpēc Eiropa un ASV distancējušas un izvedušas no valsts visus vēstniekus. Savukārt Afganistānas robežvalstis nesaprot, ko tām varētu dot potenciāla sadarbība ar talibiem.
"Ko "Taliban"* var dot valstīm? – saka Ļeonkovs. – Rūpnieciskās ražošanas tur nav. Atradnes ir, taču tik mazas, ka nerada interesi. Un ar ko sadarboties? Bet ja nu pēkšņi talibi nenoturēsies pie varas? Ja nu nāks "Al Kaida"? Pēc Sīrijas pieredzes mēs visi zinām: pārrunas ar teroristiem nav iespējamas."

Inklūzija vai režīms?

Apstrīdami ir arī "Taliban" izteikumi par iekļaujošas valdības radīšanu, uzskata eksperts.
"Nevienas ekonomiskās programmas, nevienas politiskās iekārtas programmas, tikai lozungi, - uzskaitīja Ļeonkovs. – Iekļaujošā valdībā jābūt visu Afganistānas teritorijā dzīvojošo etnisko grupu pārstāvjiem."
Ļeonkovs uzsvēra, ka iekļaujošā valdībā jābūt puštunu, hazāriešu, tadžiku, uzbeku, vietējo turku kopienu locekļiem.
"Taču nav dzirdēts, ka viņi būtu uzaicināti, - atgādināja eksperts. – Tātad talibi vienpersoniski pārņēmuši varu valstī un formē valdību pēc saviem ieskatiem. Tad viņi neņem vērā pārējo iedzīvotāju intereses, tātad tā nav iekļaujoša valdība, tas ir režīms."
Pasaule neuzticas "Taliban"*, pat neskatoties uz talibu uzrunu ANO, jo aizvien lielāks skaits cilvēku vēlas pamest valsti, uzskata Ļeonkovs.
"Pēc ANO vērtējuma, tagad gatavi bēgt 500 tūkstoši cilvēku, - paziņoja militārais eksperts. – Cilvēki taču nebēg no labas dzīves. Tāpēc viņi labāk atspoguļo situāciju nekā talibu propaganda."
Alekseja Ļeonkova intervija publicēta YouTube kanālā "Sputnik krievu valodā".
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija
Ziņu lente
0