Baltijā

Lietuvas transporta kompānijas pārvācas uz Poliju

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasФуры скопились на белорусско-литовской границе
Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas un Baltkrievijas attiecību pasliktināšanās fonā transporta uzņēmumi uzskata par lietderīgu pārvākties uz Poliju.
RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Aizvien lielāks skaits Lietuvas transporta kompāniju atver filiāles ārzemēs, vēsta Sputnik Lietuva.
Lietuvas pārvadātāju nacionālās asociācijas (Linava) dati liecina, ka tikai Polijā vien ir apmēram 500 tādu uzņēmumu. Plānots, ka līdz šī gada beigām tās izmantos apmēram 4000-4500 kravas automašīnu, kas reģistrētas Polijā.
Kompānijas no Lietuvas izvēlas Poliju, kur ir vienkāršāks darbā pieņemšanas process, izdevīgāks ģeogrāfiskais stāvoklis un citas lielā tirgus priekšrocības. Turklāt Lietuvā pārvadātāji jūtas lieki – radies iespaids, ka viņus neuzklausa.
Фуры на границе - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Baltijā
Lietuvā lūdz Latviju atriebties Baltkrievijai par jauno triecienu kravu pārvadājumos
"Viens no iemesliem ir tāds, ka pārvadātāji nav saņēmuši papildu kvotas, ko viņi lūdza jau pirms kvotu gada limita termiņa beigām maijā – tas atvieglotu trešo valstu pilsoņu pieņemšanu darbā autovadītāju amatā. Lietuvā trūkst tālbraucēju, un šis lēmums apgrūtina pieņemšanu darbā," paskaidroja "Savesta Consulting" valdes loceklis Ignass Volbiks.
Pēc viņa vārdiem, jau janvārī uzņēmēji prognozēja, ka iespējamas tādas grūtības, bet personāla atlases izmaksas var pieaugt, tāpēc uzņēmēji sāka meklēt iespējas, kas ļaus saglabāt biznesu.
"Ar biznesa pārvākšanos saistīts arī tas, ka Lietuva atsaukusi vēstnieku no Baltkrievijas. Tāpēc visi kravas mašīnu vadītāji no Baltkrievijas tiek iekārtoti darbā uzņēmumā Polijā – tā ir vienkāršāk un ātrāk," viņš piebilda.
Asociācijas ģenerālsekretārs Zenons Buivids norādija, ka Lietuvas transporta kompānijas parasti atver filiāles un meitas uzņēmumus ārvalstīs, nepārtraucot darbību valstī. Taču vienlaikus viņš atzīmēja: lai arī Lietuvas bizness jau sen "pārvācas" uz ārzemēm, šogad šios process kļuvis īpaši aktīvs un diez vai apstāsies.
"Situācija ir īpaši smaga mazajiem pārvadātājiem ar 9-49 darbiniekiem. Šīm kompānijām nav finansiālu iespēju un ietaupījumu, ko lielie pārvadātāji var atļauties atvēlēt filiāļu un meitas uzņēmumu atvēršanai ārzemēs un tālākam darbam tur. Daudzi mazie pārvadātāji balansē uz kraha robežas," viņš atzīmēja.
Евро - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Baltijā
Nāksies samaksāt 50 eiro par iebraukšanu Lietuvā no Baltkrievijas
"Linava" regulāri informē par transporta sektora problēmām, ko, no vienas puses, radījusi pandēmija, no otras – pērn ieviestie grozījumi nodokļu sistēmā. Rezultātā kompānijas cieš zaudējumus. Kopš pandēmijas sākuma vairāk nekā simt uzņēmumi pārtraukuši darbu. Rezultātā zaudēti vairāk nekā 1500 darba vietu.
No 30. augusta Baltkrievija likusi visiem no Lietuvas iebraucošajiem komerciālajiem transporta līdzekļiem, uzstādīt navigācijas novērošanas iekārtas. Līdz šim navigācijas plombas Baltkrievijā tika izmantotas tikai transporta līdzekļiem, kas pārkāpa pārvietošanās prasības, piemēram, nogriezās no noteiktā maršruta. Plombas uzstādīšana izmanto 50 eiro, taču pārvadātāji noraizējušies, jo izmaksas var pieaugt.
"Linava" iesaka Lietuvas vadībai sadarbībā ar Latviju un Poliju spert līdzīgus pasākumus attiecībā pret Baltkrievijas pārvadātājiem.
Ziņu lente
0