Latvijā

Levits: 2015. gada migrācijas krīze neatkārtosies

© Государственный пограничный комитет Республики БеларусьПередача гуманитарной помощи беженцам из Афганистана, находящимся на польско-белорусской границе, 1 сентября 2021 года
Передача гуманитарной помощи беженцам из Афганистана, находящимся на польско-белорусской границе, 1 сентября 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Afgāņu bēgļus jāuzņem kaimiņvalstīm, paziņoja Latvijas prezidents Egils Levits.
RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Eiropas Savienības valstis nevēlas piedzīvot migrācijas krīzes atkārtošanos un savienība ir vienisprātis – robežas ir jāaizsargā, paziņoja Latvijas prezidents Egils Levits, vēsta LTV.
3. septembrī Tallinā sākās Lennarta Meri vārdā nosauktā konference, kas tradicionāli veltīta aktuāliem politikas, drošības un ekonomikas jautājumiem. Konferencē piedalījās arī Latvijas prezidents. Viena no pasākuma galvenajām tēmām bija migrācijas krīze Polijā, Latvijā un Lietuvā.
Полицейская машина для перевозки задержанных в Центре размещения беженцев в Муцениеки - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Latvijā
No Irākas uz Muceniekiem par 10 000 eiro: viena nelegāļa stāsts
Levits norādīja, ka ES nāktos finansiāli atbalstīt valstis, kas atrodas līdzās patvēruma meklētāju izcelsmes valstīm, lai bēgļi nedotos tālāk uz Eiropu.
Prezidents norādīja, ka pret Latviju, Lietuvu un Poliju var vērsties hibrīdkara ierocis – migrantu izsūtīšana pāri robežai. Tas, viņaprāt, ir nepieņemami. Atšķirībā no 2015. gada, kad Eiropa vēl nebija pārliecināta par minēto jautājumu risināšanas ceļiem, šodien ir skaidrs, ka ES atbalsta Latvijas, Lietuvas un Polijas viedokli – aizsargāt savas robežas, un šī pozīcija ir jauna. Levits uzsvēra, ka Baltija sargā gan savu valstu, gan Eiropas un NATO robežas.
Viņš paziņoja, ka Eiropa ir liela ekonomiska lielvalsts, tomēr nepietiekami liela politiskajā aspektā un ES vajag uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu.
Pēdējā laikā Lietuva, Latvija un Polija stāsta par nelegālo migrantu augošo skaitu, kas aizturēti uz Baltkrievijas robežas, pārmet Minskai migrācijas krīzes radīšanu. ES apgalvo, ka Baltkrievija izmanto migrantus kā "hibrīdieroci" pret ES, kopš savienība ieviesusi sankcijas pret Minsku.
Aizvadītajā nedēļā apsūdzības atkārtoja ES diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels pēc ES ārlietu ministru neformālās sapulces Slovēnijā.
Нелегальный мигрант в лагере на границе Литвы и Белоруссии - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Baltijā
Migrantus Lietuvā izmitinās bijušajā cietuma ēkā
Arī Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva uzskata, ka bēgļiem vajag iespēju robežās sniegt atbalstu tuvāk mājām, proti, tas jādara valstīm tajā pašā reģionā. Savukārt migrantu jautājumā, kuri tagad iet no Baltkrievijas puses, ES valstīm vajadzīga skaidra pozīcija: mēs nelaižam pāri savām robežām, neļaujam radīt mākslīgo migrācijas maršrutu. Viņa apliecināja, ka šim viedoklim piekrīt arī citi ES valstu iekšlietu ministri.
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Minska vairs necentīsies savaldīt nelegālo migrantu plūsmu uz ES valstīm: Rietumu sankciju dēļ tam nav "ne naudas, ne spēku". Baltkrievijas robežsargi jau vairākkārt ziņojuši: viņi vēro, kā Lietuva, Polija un Latvija ar varu padzen migrantus uz Baltkrievijas teritoriju.
Ziņu lente
0