Viedoklis

Narkotikas, nodokļi un noslēpumaini sponsori. No kurienes talibi ņem miljardus

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasTeroristiskās kustības "Taliban"* kaujinieki
Teroristiskās kustības Taliban* kaujinieki  - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Taliban"*, nācis pie varas Afganistānā, pārņēma arī valsts ekonomiku. Līdztekus intensīvajam narkotiku trafikam grupējums iemācījies iegūt naudu ne tikai ar opija un heroīna tirdzniecību.
Talibi aplikuši ar nodokļiem kontrolētās teritorijas, iekasē nodevas no transporta kompānijām un mobilo sakaru operatoriem. Piedevām viņi saņēma naudu arī no Pakistānas un Persijas līča valstīm. iznāca vairāk nekā pusotrs miljards dolāru gadā. Par to, vai šī summa var aizpildīt valsts kasi, portālā RIA Novosti stāsta Ksenija Meļņikova.
Ne tikai narkotikas
"Nebūs ne narkotiku ražošanas, ne kontrabandas. Afganistāna vairs nav valsts, kur audzē opiju," apsolīja "Taliban"* pārstāvis Dabihulla Mudžahids un piebilda, ka būs vajadzīga ārvalstu palīdzība.
Tādi solījumi izskan ne vienu reizi vien. 2000. gadā islāmisti, pūloties panākt starptautisku atzīšanu, aizliedza opija magoņu audzēšanu. Laukus iznīcināja. Patiešām, narkotiku plūsma strauji aprāvās. Taču, kad valstī iebruka ASV un kaujinieki zaudēja varu, no jauna uzplauka opija, heroīna un metamfetamīnu tirdzniecība.
Военнослужащие США и Афганистана в провинции Кандагар - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Viedoklis
Talibi iejaukušies vēlēšanās Francijā un Vācijā
ANO Narkotiku un noziedzības kontroles pārvalde uzskata Afganistānu par lielāko opija ražotāju pasaulē. Pērn magoņu raža tur pieauga par 37%. Kopējā magoņu lauku platība sasniedza 263 tūkstošus hektāru – tas ir absolūts rekords.
Pārvalde lēš, ka talibiem narkobizness ienes 400 miljonus dolāru gadā. Ilgu laiku tas bija kustības vienīgais ienākumu avots. Tagad situācija mainījusies – islāmisti diversificējuši savu ekonomiku.
Ienākumi ir dažādi
Citus peļņas veidus meklēt aicināja viens no kustības līderiem – mulla Muhamets Jakubs, grupējuma organizatora mullas Omāra dēls. Kaujinieki sāka mērķtiecīgi ieņemt ar minerālajiem resursiem bagātus reģionos.
Derīgo izrakteņu valstī ir daudz – varš, boksīti, dzelzs rūda, marmors, litijs. Ir arī zelts. To visu vērtē vairāku triljonu dolāru vērtībā. Daudzas atradnes ir neskartas. Kaujinieku rokās esošās nes vairāk nekā 460 miljonus dolāru gadā. The Financial Times žurnālisti vērtē, ka tos pārsvarā pērk privāti uzņēmumi no Ķīnas, Pakistānas un AAE.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Latvijā
Pabriks pastāstīja, cik naudas Latvija iztērējusi militārajai misijai Afganistānā
Maijā ANO informēja, ka talibu ienākumi svārstās no 300 miljoniem līdz 1,6 miljardiem dolāru gadā. tikai nodokļos vien viņi pērn iekasēja 160 miljonus. Ieņēmuši provinci, islāmisti iztukšoja vietējo kasi, piesavinājās ieročus un bruņutehniku, kā arī ņēma naudu no uzņēmējiem un iedzīvotājiem.
Ieviesa 10% nodokli un maksu par komunālajiem pakalpojumiem (2 miljonus gadā ienesa elektrība vien), pieprasīja nodevas par kravu tranzītu un mēģināja ielīst katrā biznesā. Atsevišķs punkts – degvielas, cigarešu, pārtikas produktu, medikamentu, pirmās nepieciešamības preču piegāde.
Piedevām talibi saņem atbalstu no ārvalstīm. BBC News žurnālisti noskaidroja, ka apmēram 500 miljoni dolāru gadā ienāk no privātajiem sponsoriem Persijas līča valstīs – Sauda Arābijā, AAE un Katarā.
Pirmās grūtības
"Talibi uzbūvējuši finanšu impēriju, taču viss sašūposies, kad viņi sāks vadīt valdību," prognozēja Rietumu mediji. Viņiem bija taisnība. Islāmisti, pirms tam saimniekojuši vienīgi "pelēkajā" sektorā, jau saskārušies ar pirmajām grūtībām.
Боевики Талибан* и местные жители на армейском вседорожнике афганской армии в Джелалабаде - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2021
Viedoklis
"Viņu te ir tūkstošiem". Kas drīz vien sāksies Afganistānā
Vietējie iedzīvotāji, neticēdami jaunās varas solījumiem, metās uz bankām izņemt ietaupījumus, stāsta Bloomberg korespondenti no Kabulas. Tas nopietni kaitēja ekonomikai. Bankomātos beidzas skaidrā nauda, strauji aug cenas. Piemēram, milti un eļļa tagad ir dārgāki par trešo daļu. Ielas ir pustukšas, lielākā daļa aptieku slēgtas.
"Banku sistēma ir paralizēta. Afganistāna ir atkarīga no importa. Izved par 870 miljoniem, ieved – par 8,6 miljardiem dolāru. tagad talibiem jābaro tauta, jāuztur valsts aparāts," sarunā ar RIA Novosti paskaidroja KZA Orientālistikas institūta zinātniskais līdzstrādnieks, mūsdienu Afganistānas pētījumu centra direktors Omārs Nessars.
75% valsts izdevumu parasti sedza uz starptautiskās palīdzības rēķina. Kabula saņēma vairāk nekā 4 miljardus dolāru gadā. Tagad uz to cerēt vairs nevar. Afganistānas Centrālās bankas vadītājs Adžmals Ahmadi, kurš bēdzis no valsts, pastāstīja, ka lielākā daļa agrākās valdības sakrāto līdzekļu atrodas ārpus valsts. Septiņi no deviņiem miljardiem dolāru valūtas rezerves glabājas ASV, Baidena administrācija plāno iesaldēt šos aktīvus.
Teroristiskās kustībās Taliban* kaujinieki - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Viedoklis
Rietumos valda bažas: talibi var piebeigt ASV ekonomiku
Afganistānai draud inflācijas lēciens, nacionālās naudas vienības vērtība kritīsies, augs nabadzība. Ja jaunā valdība nepanāks, lai to atzīst pasaule, sekos izolācija. Tomēr Omārs Nessars uzskata, ka tuvākajā laikā reģiona valstis sāks dialogu ar talibiem. Tātad režīmam var parādīties jauni ienākumu avoti.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija.
Ziņu lente
0