Viedoklis

Tūlīt un uz vietas! Ukraina steidz pagarināt Krievijas gāzes tranzītu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГаз.
Газ. - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva paziņoja, ka Ukraina vēlas pagarināt līgumu par Krievijas gāzes tranzītu. Pie tam termiņi ir paši fantastiskākie.
Ambīcijas ir labas, ja tām ir kaut kas pamatā. Nu, vismaz izpratne, kā ar pašcieņu iziet no situācijas un saglabāt reputāciju, atzīmēja radio Sputnik autors Kirils Grišins. It īpaši tad, ja neviens negrib ne skatīties uz jūsu niķiem. Tā gadījies arī tagad, Ukrainas GTS vadītāja Makogona kunga runā.
Protams, Makogons mānās, pocizionējot viņam uzticēto kompāniju kā "no Krievijas neatkarīgu operatoru". Kā nu ne, protams. Tikai ziniet, ja sagadīsies tā, ka Krievija izbeigs gāzes sūknēšanu pat to cauruli, visa sistēma vienā rāvienā, apmēram dienu vēlāk pārvērtīsies par sarūsējuša metāla kaudzi, kāda tā patiesībā ir. Gandrīz kā pasakā – kariete kļūs par ķirbi.
Склад труб для строительства газопровода Северный поток - 2 в порту города Засниц в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2021
Pasaulē
"Vienreiz jau pasūtīja." Eksperts par ideju pārdot "Ziemeļu straumi 2"
Piedevām "Ukrainas GTS operators" vēlas piedāvāt savus pakalpojumus – kontrolēt, lai "Ziemeļu straume 2" pildītu ES Gāzes direktīvas noteikuus, paziņoja kompānijas vadītājs Sergejs Makogons. Principā jau saprotams signāls Eiropai un ASV. Ukraina taču vēl aizven uzskata, ka ir piekrātpa. Lai arī Vašingrona un Berlīne plāno turpināt gāzes tranzītu cauru Ukrainu viņas pašas interesēs. Vācija par apņēmās panākt sankcijas, ja Krievija sāks politizēt projektu.
Taču politizācija iet no Ukrainas puses, tumsonīga un vājprātīga. Kā gan vēl novērtēt Makogona paziņojumu: sak, Ukrainai vajadzīgs Krievijas gāzes tranzīta līguma pagarinājums, negaidot 2025. gadu, pie tam uz veseliem 15 gadiem. Par 45-50 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, Makogons atzīmēja telekanāla "Ukraina 24" ēterā. Pārsteidzoša pašpaļāvība.
2019. gada nogalē "Gazprom" un Ukraina vienojās par Krievijas gāzes tranzītu cauri Ukrainai uz pieciem gadiem. Apjoms šajā laika periodā – 225 miljardi kubikmetru gāzles. Iepriekš Krievijas koncerns paziņoja, ka ir gatavs sadarboties ar Kijevu arī pēc 2024. gadam. Tikai ar divām niansēm: ja tas būs ekonomiski izdevīgi un to pieļaus Ukrainas GTS tehniskais stāvoklis. Tulkojumā no biznesa valodas - "paskatīsimies".
Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Vācijas kancleres Angelas Merkeles tikšanās  Maskavā - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Politika
Vladimirs Putins: Vācija joprojām ir viens no galvenajiem Krievijas partneriem
Ziņu lente
0