Latvijā

Krāpnieku dēļ Latvijas uzņēmumi ik nedēļu zaudē desmitiem tūkstošu eiro

© Pixabay / geraltКлавиатура
Клавиатура - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pandēmijas laikā pārejot uz attālinātu darbu, uzņēmumi nav parūpējušies par kiberdrošību, kas rada ne tikai finanšu riskus, bet arī problēmas šādu kompāniju klientiem.
RĪGA, 30. augusts - Sputnik. Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ziņo, ka ik nedēļu vismaz viens vai pat vairāki uzņēmumi Latvijā kļūst par interneta krāpnieku upuriem, rezultātā zaudējot desmitiem tūkstošu eiro vai arī svarīgus datus, raksta Lsm.lv. Auditorkompānijas "Ernst & Young" pētījuma liecina, ka attālinātais darba režīms noveda pie lielām problēmām uzņēmumu kiberdrošībā.
Strādājot no mājām, uzņēmumu darbinieki bieži vien kārto visdažādākos darījumus ar klientu datiem vai naudas pārskaitījumiem no privātajiem datoriem. Tas atsien rokas krāpniekiem.
Здание Swedbank в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Latvijā
Swedbank brīdina: telefonkrāpnieki apguva latviešu valodu
Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" eksperts Gints Mālkalnietis atzīmē, ka krāpniekiem ir daudz shēmu noziegumu pastrādāšanai. Visbiežākais un vienkāršākais interneta krāpšanas veids, kam seko ievērojami naudas zaudējumi, ir maksājuma uzdevumu nepienācīga pārbaudīšana. Piemēram, saņemot vēstuli no sava priekšnieka, darbinieks var pārskaitīt naudu nevis uz partnera kontu, bet uz svešu kontu.
Auditorkompānijas "Ernst & Young" partneris Baltijas valstīs Nauris Kļava pastāstīja, ka krāpnieku skaits internetā ir ievērojami pieaudzis pēdējā gada laikā. Viņš uzsvēra, ka bieži vien uzņēmumi iekrīt noziedznieku lamatās nezināšanas vai taupīguma dēļ, cerot, ka uzņēmumā nekas slikts nenotiks.
"Tomēr izmaksas ir pietiekami lielas, lai nodrošinātu kiberdrošību augstā līmenī. Bet, kad ir uzbrukums, tad izmaksas ir ļoti lielas,'' uzsvēra Kļava.
Ziņu lente
0