Krievijā

Marija Zaharova pieķēra Lielbritānijas ĀM manipulācijās ap Navaļnija "saindēšanu"

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve konstatēja: Londona atzinusi manipulācijas incidentā ap Alekseju Navaļniju.
RĪGA, 22. augusts - Sputnik. Londona atzinusi manipulācijas incidentā ap Alekseja Navaļnija izdomāto saindēšanu un Krievijas saikni ar to, konstatēja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta RIA Novosti.
Diplomāte savā Telegram kanālā citēja Lielbritānijas ārlietu ministra Dominika Rāba paziņojumu, kurš atzīmēja: "kopš Alekseja Navaļnija šausminošās saindēšanas pirms gada Lielbritānija uzņēmusies vadošu lomu starptautiskās atbildes koordinācijā, kas vērsta pret šo necilvēcīgo aktu".
Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Viedoklis
OPCW atskaite par "Navaļnija saindēšanu" norāda, kas to organizējis
"Tādējādi Londona atzinusi, ka manipulēja ar stāstu ap Navaļnija iedomāto saindēšanu. Šī sāga sākās jau sen, ar Ļitviņenko saindēšanas materiālu aizslepenošanu, pēc tam sekoja tā saucamā "Skripaļu saindēšana", pēc tam pārgāja pie "Balto ķiveru" ķīmiskās provokācijas, ko vadīja atvaļināts britu karavīrs, kurš pēc tam beidza dzīvi pašnāvībā. Savukārt tagad britu ministrs atzīst aktīvu spēli ap Berlīnes pacientu. Tā nu aiz ausīm parādījusies arī galva," konstatēja Zaharova.
Piektdien Lielbritānija pieņēma lēmumu iekļaut sakarā ar Alekseja Navaļnija "saindēšanu" sastādītajā sankciju sarakstā septiņus Krievijas pilsoņus. Ierobežojumi vērsti pret Alekseju Aleksandrovu, Vladimiru Piņajevu, Ivanu Osipovu, Vladimiru Bogdanovu, Kirilu Vasiļjevu, Staņislavu Makšakovu un Alekseju Sedovu – Lielbritānija apgalvo, ka viņi ir KF Federālā drošības dienesta darbinieki.

Incidents ar Navaļniju

Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs blogeris Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā. Mediķi diagnosticēja vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasas cukura līmeņa izmaiņas asinīs. Nav zināms, kāds bijis to iemesls, taču indes pacienta asinīs un urīnā netika konstatētas.
Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika nogādāts Vācijā. Tur oficiāli paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar substanci no kaujas vielu "Novičok" grupas. Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, tomēr atbilde netika saņemta.
Londonas panorāma  - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Politika
Londona izšķīrusies par attiecību degradāciju: Maskava atbildēs uz jaunajām sankcijām
Kremlis norādīja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem, turklāt ĀM uzsvēra: Krievija gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu. Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Vācijas amatpersonas nenoliedza, ka valsts izlūkdienestam BND kopš 90. gadiem bijusi piekļuve militārajai indīgajai vielai "Novičok".
Jāpiebilst, ka Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktors Sergejs Nariškins atzīmēja, ka "Navaļnija lietā" ir virkne neatbilstību, tomēr ĀID zināma vismaz daļa patieso notikumu.
Gadu pēc incidenta Krievijas ĀM informēja, ka tā bija plānota provokācija ar mērķi diskreditēt Krieviju. To organizējušas rietumvalstis KF bremzēšanai un jauniem uzbrukumiem. Ministrija norādīja, ka Berlīne nav uzrādījusi nekādus pierādījumus, kas apstiprinātu KF vainu. ĀM uzsvēra, ka NATO valstis uztver Navaļnija komandas informācijas noplūdes, lai iejauktos Krievijas lietās, tostarp – arī Valsts domes vēlēšanās, kas ieplānotas 17.-19. septembrī.
Ziņu lente
0