Latvijā

65 gadi – tie vēl nav griesti: eksperts prognozēja pensijas vecuma palielināšanu

© Sputnik / Вадим АнцуповPensionāri
Pensionāri - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc 2025. gada var sākties jauns "pacēlums", konstatēja Pēteris Leiškalns, komentējot jautājumu par pensijas vecuma iespējamo celšanu.
RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Latvija var palielināt pensijas vecumu arī pēc 2025. gada, uzskata Latvijas darba devēju konfederācijas eksperts sociālās drošības jautājumos Pēteris Leiškalns, vēsta Latvijas radio 4.
Atgādināsim, ka patlaban pensijas vecums Latvijā tiek palielināts par trim mēnešiem gadā. Šis process sācies 2014. gadā un plānots to noslēgt 2025. gadā, sasniedzot 65 gadu vecumu. Tomēr var uzskatīt, ka arī pēc 2025. gada pensijas vecums pieaugs, uzskata Leiškalns.
"Es domāju, tad, pēc 2025. gada, atkal būs nākamā reforma un atkal pieliks pa trim mēnešiem. Tāpēc, ka tā vai citādi, tomēr periods, ko cilvēki dzīvo pēc pensijas vecuma sasniegšanas, pieaugs," uzskata eksperts.
Leiškalns nevarēja prognozēt, kad varētu sākties jaunais "pacēluma" periods – daudz kas būs atkarīgs no Saeimas vēlēšanām. Diezin vai politiķi gadu pirms balsojuma uzdrīkstēsies iniciēt tik nepopulāru reformu. 2025. gads varētu kļūt par priekšvēlēšanu gadu, ja 14. sasaukuma Saeima nostrādās pilnu termiņu.
Leiškalns pieļāva, ka galu galā Latvija nonāks tiktāl, ka pensijas vecums tiks noteikts atbilstoši datiem par gaidāmo dzīves ilgumu valstī.
Pensiju sistēmai Latvijā, iespējams, būs vajadzīga "smalka regulēšana", ņemot vērā nelabvēlīgo demogrāfisko situāciju, uzskata eksperts. "No darba tirgus ik gadus aiziet aptuveni 25-28 tūkstoši cilvēku, bet viņu vietā ik gadus atnāk tikai apmēram 18 tūkstoši. Ja tas velkas ļoti ilgi, rodas problēma," paskaidroja Leiškalns.
Супружеская пара - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Latvijā
1. oktobrī gaidāma pensiju indeksācija
Viņš uzskata, ka problēmu iespējams atrisināt, paceļot ekonomikas efektivitāti. Tomēr tagadējā sistēma to neveicina, piemēram, diferencētais neapliekamais minimums, pēc Leiškalna domām, stimulē lēta darba spēka izmantošanu un "aplokšņu algas".
Iepriekš arī Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste paziņoja, ka perspektīvā pensijas vecums, iespējams tiks celts. Viņš norādīja, ka ar laiku saņemamās pensijas un agrākās algas apmēru proporcija mainīsies: aizvien lielāku daļu peļņas cilvēkiem jau aktīva darba gados nāksies atlikt vecumdienām. Ja nākotnē cilvēki pensijā saņems tikai 20% algas, tas radīs sociālās spriedzes pieaugumu. Speciālists nevarēja minēt universālu problēmas risinājumu, tomēr vērtēja, ka pastāv vairāki virzieni, kuros iespējams doties. Viens no tiem ir pensijas vecuma celšana. Dzīves ilgums pieaug, un jārēķinās, ka pensijā cilvēki varēs doties aizvien vēlāk.
Ziņu lente
0