Latvijā

Ražotāji vairs nevar noturēt piena produkcijas cenas

© Pixabay / CouleurМолоко
Молоко - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piena produkcijas cenas Latvijā aug, un ir neiespējami tās noturēt. Kādi faktori ietekmējuši cenu pieaugumu?
RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks Latvijas radio 4 pārraidē "Doma laukums" paziņoja, ka vairs nav iespējams nobremzēt piena produktu cenu pieaugumu, vēsta Rus.lsm.lv.
Piena produktu cenas veikalos jau pieaugušas un diezin vai kritīsies līdz agrākajiem rādītājiem.
"Mēs esam nonākuši jau līdz eiro, dažos gadījumos pat mazliet pārkāpuši," konstatēja Šolks.
Viņš uzskata, ka nevar par to vainot ražotājus, zemniekus vai pārstrādes uzņēmumus, jo tie jau darījuši visu iespējamo. Turklāt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes laikā cenas ilgi saglabājās agrākajā līmenī. Tagad iekšējais resurss ir izsmelts un vairs nav nekā, ar ko kompensēt cenu pieaugumu.
Šolks atgādināja, ka vasaras vidū notika pārmaiņas, ko nebija iespējams ignorēt. Runa ir par iepakojuma materiālu cenu pieaugumu, augušas arī energonesēju cenas, ieskaitot dīzeļdegvielu, kas pirms gada maksāja 1 eiro, tagad – 1,30 eiro
Nekur nav zudušas arī darbinieku algas, un tas viss apstākļos, kad ražošanu vajadzēja pielāgot "kovida" formātam – padarīt epidemioloģiski drošu. Arī tas prasa izdevumus.
Jāpatur prātā arī izejvielu cenu pieagums, reāls un jūtams.
Молочный завод - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Latvijā
Kas notiek ar piena iepirkuma cenu? Gada laikā tā pieaugusi par teju 20%
Starp pasākumiem, kas varētu palīdzēt tādā situācijā, Šolks minēja piena produktu PVN samazināšanu, arī atbilstoša petīcija platformā Manabalss.lv saņēmusi 10 000 parakstu, kas nepieciešami tās iesniegšanai Saeimā.
Šolks norādīja, ka tas ir viens no ātrākajiem un efektīvākajiem paņēmieniem, kā padarīt piena produktus pieejamākus iedzīvotājiem, tātad – arī celt šo preču apgrozījumu tirgū.
Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs paziņoja, ka Ētikas un iesniegumu komisijā, kuras sēdē viņš piedalījies, gandrīz vienbalsīgi lemts nodot jautājumu Budžeta komisijai.
"Ceram, ka saprāts gūs virsroku. Jo cilvēki nevar gaidīt, un mūsu pēdējā gadā novārgušās ražotnes arī nevar. Mums kaut kas jādara un ātri," uzsvēra Šolks.

PVN samazināšanai nav jēgas?

Atgādināsim, ka petīcijas portālā Manabalss.lv iesaka samazināt pievienotās vērtības nodokli gaļai, zivīm, olām, piena produktiem, saglabāt jau samazināto nodokli Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām.
Petīcijas autori uzskata, ka samazināts PVN uzlabos vietējo ražotāju konkurētspēju un palīdzēs aizsargāt vieglāk ievainojamās iedzīvotāju grupas.
Молочный комбинат - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2021
Rēzeknes iebiezināto pienu vairs neražo Latvijā, tikai pārdod
Taču Finanšu ministrija jau attrauca, ka produktu PVN samazināšana nav pats efektīvākais veids, kā atbalstīt trūcīgos, jo tas esot horizontāls risinājums, kas dos priekšrocības visiem, arī turīgajiem.
Eksperti atzīmē, ka lielākajā daļā ES valstu PVN produktiem jau samazināts, taču tas nav ietekmējis budžetu un iedzīvotāju labklājību.
Ziņu lente
0