Pasaulē

Aģentūra Fitch novērtēja "Ziemeļu straumes 2" palaišanas sekas

© Nord Stream 2Трубы для строительства газопровода "Северный поток-2"
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aģentūras Fitch eksperts uzskata: pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma gāzes cenas Eiropā var samazināties.
RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Gāzes cenas Eiropā var samazināties pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma un "Gazprom" piegāžu pieauguma – šādu viedokli sarunā ar RIA Novosti pauda aģentūras "Fitch" Dabas resursu un izejvielu preču grupas direktors Dmitrijs Marinčenko.
"Domājams, "Gazprom" sāks audzēt piegādes pēc "Ziemeļu straumes 2" palaišanas; tam vajadzētu "atdzesēt" cenas," viņš atzīmēja.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Pasaulē
"Ukraina jau nogurdina": politologs par situāciju ap "Ziemeļu straumi 2"
Gāzes cenas Eiropā pirmdien sasniedza vēsturiski maksimālo rādītāju, pārsniedzot 585 dolārus par tūkstoš kubikmetriem pēc "Gazprom" lēmuma rezervēt tikai 4% Ukrainas GTS papildu tranzīta jaudu. Kad tika publiskoti izsoles rezultāti, septembra fjūčeru cena TTF sadales centrā (Nīderlandē) sasniedza 586,3 dolārus.
Vēsturiskā rekorda sasniegšanu ietekmēja avārija "Gazprom" rūpnīcā pie Novij Urengojas 5. augustā. Starp citiem gāzes cenu izmaiņu iemesliem, ko iepriekš atzīmēja Marinčenko, jāpiemin apjomu sarukums cauruļvadā "Jamala-Eiropa", ko papildināja "Gazprom" nevēlēšanās palielināt piegādes caur Ukrainu pirms "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma, kā arī karstā vasara un būtiskais gāzes pieprasījums Āzijā.
"Turpmāk, līdztekus "Ziemeļu straumei 2" cenu krišanos vajadzētu veicināt jauno SDG jaudu ekspluatācijas sākumam ASV un citās valstīs, ko mēs gaidām 2023.-2025. gg. Augstām gāzes cenām vajadzētu veicināt arī investīciju lēmumu pieņemšanu par jaunajiem SDG projektiem," piebilda Marinčenko.
Pie tam nav izslēgts arī gāzes cenu tālāks pieaugums, atzīmēja eksperts. Iepriekš viņš uzsvēra, ka cenas joprojām būs svārstīgas un nav iespējams prognozēt to kustību īstermiņa perspektīvā.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvdarbi Vācijā - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Vācija nekaitēs sev "Ziemeļu straumes 2" jautājumā, paziņoja eksperts
Ziņu lente
0