Latvijā

Pabriks: situācija Afganistānā mainīs rietumvalstu apetīti par to, ko darīt citos reģionos

© AFP 2023 / Wakil KohsarСлужба безопасности у Зеленой зоны в Кабуле
Служба безопасности у Зеленой зоны в Кабуле  - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Misija Afganistānā ir bijusi vajadzīga, bet šāda veida militārā iesaistīšanās ir pagātne, paziņoja Latvijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Artis Pabriks.
RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Afganistānas misijas iznākums "lielā mērā mainīs rietumvalstu attieksmi un apetīti par to, ko darīt citos reģionos", norāda Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks Latvijas Radio ēterā. Tomēr ministrs pozitīvi novērtēja NBS kontingenta piedalīšanos misijā — Latvijai tā bijusi svarīga, lai būtu kopā ar sabiedrotajiem, kā arī tā ir bijusi labs militārais pārbaudījums.
Starptautiskā misija Afganistānā bija nepieciešama un tā bijusi arī Latvijas interesēs, paudis Pabriks. "Latvijas Nacionālo bruņoto spēku iesaistīšanās misijā un četru NBS karavīru bojāeja Afganistānā nav bijusi velta," piebilda ministrs.
Radikālās kustības Taliban* kaujinieki Kabulā - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Viedoklis
Šoks un šausmas: pasaule ieraudzījusi savu likteni Afganistānā
Tomēr viņš atzīmēja, ka ASV izvēlētais veids, kā izvest NATO kontingentu no Afganistānas, nav bijis pareizs. ASV vajadzēja konkrētāk skaidrot, kā notiks karaspēka izvešana, "nosēdināt pie galda" Afganistānas valdību un "Taliban"* un palīdzēt atrast kompromisu par valsts nākotni.
"Ja būtu bijušas šādas sarunas, tad būtu nopietnāks un citāda veida pārejas periods. (..) Šāda veida karaspēka izvešana radīja haosu. Jebkurā gadījumā haoss rada papildu ciešanas," norādīja Pabriks.
Ministrs arī uzskata, ka Afganistānas misijas iznākums "lielā mērā mainīs rietumvalstu attieksmi un apetīti par to, ko darīt citos reģionos".
"Šis laikmets ir pagājis. Rietumi diemžēl – un it sevišķi Eiropa – parāda, ka ir globāli vājāki. Rietumu vājums ir saistīts ar nespēju redzēt mežu, kur ir tikai koki, un atšķirt lielākas problēmas no mazākām. (..) Šāda veida misijas ir pagātne," uzskata Aizsardzības ministrijas vadītājs vadītājs.
Radikālās kustības Taliban kaujinieki - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Viedoklis
Afganistāna: Šoigu un Baidens aicina cīnīties, tikai dažādā stilā
Situācija Afganistānā saasinājusies pēdējo nedēļu laikā līdz ar islāmistu kustības "Taliban"* ienākšanu lielākajās valsts pilsētās. Svētdien mediji ziņoja, ka talibi pārņēma savā kontrolē Afganistānas robežkontroles punktus. Vēlāk kaujinieki paziņoja, ka sarunās ar valdību vēlas panākt iespēju mierīgi ieņemt Kabulu un ka Afganistānas valdība būs atbildīga par Kabulas drošību līdz varas nodošanas pagaidu valdībai procesa beigām.
Afganistānas prezidents Ašrafs Gani piekrita atkāpties no amata un pametis valsti.
Talibi apgalvo, ka tagad karš valstī ir beidzies, bet valsts pārvaldes forma noskaidrosies tuvākajā laikā.
* Krievijā un citās valstīs aizliegta teroristiskā organizācija
Ziņu lente
0