Baltijā

Nekas nav pazudis, tikai bail. Lietuva pārmet Krievijai kiberuzbrukumu ĀM

Kiberuzbrukumi - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar Krievijas specdienestiem saistīti hakeri varējuši nolaupīt vai sabojāt Lietuvas Ārlietu ministrijas slepenos dokumentus. Vai varbūt nav varējuši – Viļņā vēl nav vienojušies.
RĪGA, 15. augusts – Sputnik. Lietuvas aizsardzības ministrs Arvids Anušausks apsūdz Krievijas specdienestus par dalību kiberuzbrukumos republikas ĀM, taču nekādi pierādījumi no viņa puses nav izskanējuši, vēsta Sputnik Lietuva.
Iepriekš Lietuvas prezidenta galvenā padomniece ārlietu jautājumos Asta Skaisgirīte informēja, ka no valsts Ārlietu ministrijas nozagti svarīgi dokumenti, un tas noticis laikā, kad pie Seima notika protesta akcija. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pastāstīja, ka slepenas informācijas noplūde kiberuzbrukuma rezultātā var potenciāli nodarīt lielu kaitējumu valsts sabiedrotajiem, notiek izmeklēšana. ĀM paziņoja, ka nevar apstiprināt informāciju par kiberuzbrukuma mēģinājumu.
Anušausks paziņoja, ka kiberuzbrukums Lietuvas ĀM nedēļas sākumā nav vainagojies ar panākumiem. Pie tam, pēc ministra domām, jāuztraucas par dokumentu iespējamu falsifikāciju, iekļaujot tajos viltotu informāciju. Viņš paziņoja, ka 2020. gada rudenī resors jau saskāries ar kiberuzbrukumu.
"Mūsu reģionā strādājošās programmētāju grupas īsteno kiberuzbrukumus, uzlauž datu bāzes. Parasti viņi ir saistīti ar Krievijas specdienestiem," klāstīja Anušausks.
Ierēdnis atsaucās uz AM Nacionālā kiberdrošības centra datiem, taču nesniedza nevienu pierādījumu, kas pamatotu viņa apsūdzības.
Otrdien, 10. augustā Viļņā notika plaša protesta akcija pret valdības īstenoto politiku. Akcijas dalībnieki aicināja Seimu un valdību demisionēt. Pēc akcijas sākās nekārtības, cietuši vairāk nekā desmit policisti. Varasiestāžu darbinieki izmantoja asaru gāzi, aizturēti vismaz 25 cilvēki.
Lietuvas valsts iestādes regulāri ziņo par dažādiem kiberuzbrukumiem. Visbiežāk tos piedēvē "krievu hakeriem". Lietuvas AM savās atskaitēs regulāri piemin "Krievijas draudus" un norāda, ka nepieciešams finansējums.
В Литве тысячи жителей вышли на митинг против решений властей - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Video
Protesta akcija Viļņas centrā: ar ko ir neapmierināti Lietuvas iedzīvotāji
Jūlijā Lietuvā sāka darbu AM Nacionālā kiberdrošības centra nodaļa – kiberdrošības reģionālais centrs. ziņas liecina, ka tā uzdevumos iekļauta kiberdraudu analīze, rekomendāciju izstrāde kiberdrošībai un cīņai ar hibrīddraudiem. Lietuva informēja, ka projekts īstenots sadarbībā ar ASV.
Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka no Rietumu partneru puses izskanējušās apsūdzības par kiberuzbrukumiem un iejaukšanos to iekšējās lietās ir nepamatotas. Kremlis norādīja, ka tamlīdzīgi izteikumi saistīti ar mēģinājumiem uzlabot imidžu iekšpolitiskajā laukā.
Ziņu lente
0