Latvijā

Aizsardzības ministrijas portāls publicēja "ekskluzīvu" no Baltkrievijas robežas

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas un Baltkrievijas robeža
Latvijas un Baltkrievijas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NBS video ieraksts publicēts ar mērķi apstiprināt Lietuvas un Latvijas teoriju par to, ka Baltkrievija tīšām dzen uz viņu pusi migrantus. Taču situācijas apraksts AM portālā atšķiras no video ierakstā redzamā.
RĪGA, 15. augusts - Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrijas portālā Sargs.lv parādījies video ieraksts no Latvijas NBS YouTube. No AM viedokļa, kadri apstiprina, ka Baltkrievijas valdība apzināti organizējusi nelegālo migrantu plūsmu pār Latvijas un Lietuvas robežu.
Latvija un Lietuva par migrantu pieplūdumu vaino Minsku, taču Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko uzsvēra: valdība šajā procesā neiejaucas. Baltkrievija tikai vājinājusi uzmanību pie robežas. Viņš paskaidroja, ka Rietumu sankciju apstākļos nevar uzturēt robežu agrākajā līmenī.
Baltijas valstis uzstāj uz sava. Taču, vērojot NBS publicētos kadrus, nevar teikt, ka Baltkrievijas karavīri migrantus dzītu. Viņus vienkārši notur pierobežas teritorijā, nesperot nekādus aktīvus soļus, tāpat kā uz Latvijas robežas. Cilvēki nevar tikt ne uz priekšu, ne atpakaļ.
Video ierakstā nav redzams, ka migranti šķērsotu Latvijas robežu.
10. augustā pēc Latvijas un Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas aizturēti 77 cilvēki. 11. augustā un 12. augusta rītā robežsargi neļāva ieiet Latvijā 91 cilvēkam.
Pierobežas rajonos izsludināts ārkārtējas situācijas režīms, tātad robežsargus var atbalstīt Nacionālie bruņotie spēki un Valsts policija. Pēc robežas nelegālas šķērsošanas fakta konstatācijas robežsargiem ir tiesības atgriezt pārkāpēju valstī, no kuras viņš ieradies. Šim nolūkam ļauts pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus.
Šajās teritorijās netiek pieņemti iesniegumi par bēgļa vai alternatīva statusa piešķiršanu. Tas neatbilst 1990. gada Dublinas konvencijai par bēgļu statusu.
Dublinas reglaments nosaka, kura ES dalībvalsts ir atbildīga par patvēruma lūdzēju pieteikumu izskatīšanu. Lielākajā daļā gadījumu atbildīga būs valsts, caur kuru patvēruma lūdzējs iebraucis ES.
Baltkrievija nav šīs konvencijas dalībniece.
Iepriekš Baltkrievijas Robežsardzes komiteja informēja, ka Polijas karavīri saved nelegālos migrantus pie Baltkrievijas robežas. Šīs darbības 13. augustā pamanījuši baltkrievu robežsargi Beļanu kontroles punkta iecirknī, kas, starp citu, atrodas tiešā Lietuvas teritorijā.
Раненые мигранты на границе - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Video
Baltkrievu robežsargi publicēja video ar ievainotiem migrantiem
Turklāt aģentūra Reuters publicējusi video ierakstu, kas demonstrē situāciju uz Latvijas un Baltkrievijas robežas.
Video ierakstā aģentūras Reuters kanālā YouTube redzams, kā nelegālie migranti, kas centās iekļūt Latvijā, sēž ceļmalā pret viņiem pagrieztas automašīnas lukturu gaismā.
Pēc robežsargu rīkojuma "Stand up, go to the road, here" ("Celieties un ejiet uz ceļa pusi, šurp") bēgļi pieceļas un dodas prom. Jāpiebilst, ka Robežsardzes darbinieki ar cilvēkiem apietas korekti.
Migranti, kuru vidū ir liels skaits bērnu, bez iebildumiem aiziet. Redzams, ka vienam no viņiem ir apsaitēta kāja, viņu atbalsta biedri.
Spriežot pēc visa, tumsā bēgļi cenšas pāriet robežu, bet dienā nogaida, tikai ieņem pozīcijas. Reuters publicēja ierakstu 11. augustā.
Ziņu lente
0