Latvijā

Kariņš un Pavļuts nav vienisprātis par vakcīnas trešo devu

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasВакцинация от COVID-19 препаратом "Спутник-V" ("Гам-КОВИД-Вак")
Вакцинация от COVID-19 препаратом Спутник-V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 12.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā pietiks vakcīnu cilvēku revakcinācijai, bet vai tā tiešām būtu nepieciešama.
RĪGA, 12. augusts — Sputnik. Premjerministrs Krišjānis Kariņš un veselības ministrs Daniels Pavļuts valdībās sēdē apsprieda revakcinācijas pret Covid-19 perspektīvas, un nav nonākuši pie kopēja viedokļa, ziņo TVNET.
Pēc Pavļuta vārdiem, šajā jautājumā joprojām nav skaidrības.
Reanimācijas bloks slimnīcā - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Pasaulē
Mirstība Covid-19 rezultātā ziemā pieaugs: zinātnieku prognozes ir satraucošas
"Ir atsevišķas valstis, kuras ir pieņēmušas vai ir lēmuma pieņemšanas procesā par trešo devu, primāri riska grupām. Arī Latvijas speciālisti pēta šo situāciju un seko tai. Ražotāji veic nepieciešamo izpēti, regulatori šos rezultātus izvērtēs," stāstīja ministrs.
Turklāt viņš atzīmēja, ka rudenī varētu tikt pieņemti lēmumi, ka atsevišķām grupām varētu būt nepieciešamas trešās vai otrās vakcīnas devas gadījumā, ja tā ir vienas devas vakcīna. Pavļuts pieļāva, ka šīs devas būs nepieciešamas riska grupās esošām personām, piemēram, pamatojoties uz noteikta vecuma sasniegšanu vai veselības stāvokli.
"Sekojam situācijas attīstībai. Lemsim, tiklīdz būs Eiropas Zāļu aģentūras rekomendācijas," sacīja politiķis.
Savukārt Kariņš atgādināja, ka jautājums par trešo devu būs aktuāls daudziem, jo citās valstīs revakcināciju uzskata, kā vienu no iedzīvotāju imunitātes stiprināšanas veidiem un Latvijas iedzīvotājiem par to ir zināms.
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Latvijā
Pavļuts: pastāv milzīgs jauna Covid-19 viļņa risks rudenī
"Mums ir viena laba daļa sabiedrības, kas saprot vakcinēšanās nozīmi. Ja vien nav kādu iemeslu, kāpēc tas būtu nevēlami, es pat ieteiktu virzīties uz to, ka no zināma datuma būtu pieejamas trešās devas tiem, kuri ir gatavi saņemt tās," uzskata premjers.
Pēc ministru prezidenta domām, izvēle būtu jāatstāj katra iedzīvotāja un viņa ārsta vērtējumā, nevis ar noteikumiem "no augšas".
"Ja ir cilvēki, kas nesaprot, ka vajag pirmo devu, nekavēsim tos, kas vēlas trešo devu," paudis Kariņš
Pavļuts apliecināja, ka vakcīnu daudzums Latvijā ir pietiekams un nebūs jāizvēlas vai vakcinēt trešo devu vai pirmo devu tiem, kas vēl nav vakcinējušies.
 Врач и пациенты в отделении для лечения пациентов с  COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Latvijā
SPKC: drīz varam nonākt līdzīgā situācijā kā Igaunija un Lietuva
"Mums vakcīnu netrūkst. Veselības ministrijas speciālisti regulāri aktualizē plānošanas scenārijus, mēs operējam ar dažādiem variantiem, rēķinām līdzi, kas būtu tad, ja mums būs vajadzīgs kādai iedzīvotāju grupai vēl šogad dot trešo devu," apgalvoja Pavļuts.
Eiropas Zāļu un zāļu aģentūra (EMA) iepriekš ziņojusi, ka pagaidām nav gatava paziņot par revakcinācijas nepieciešamību. Tomēr Eiropas Komisija vēl pavasarī vienojās ar kompāniju "Pfizer/BioNTech" par papildu vakcīnas devu piegādi rudens revakcinācijai.
Vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu jau ir saņēmuši 42,02% Latvijas iedzīvotāju.
Ziņu lente
0