Viedoklis

"Uztaustījuši vājo vietu": Pentagons atzinis savas flotes trūkumus

CC0 / U.S. Navy / Petty Officer 2nd Class Jason Is / ASV JKS trieciengrupa ar aviācijas bāzes kuģi "Theodore Roosevelt" priekšgalā
ASV JKS trieciengrupa ar aviācijas bāzes kuģi Theodore Roosevelt priekšgalā - Sputnik Latvija, 1920, 10.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecas flotes, tūkstošiem jūrnieku, desmitiem kara kuģu un zemūdeņu – ASV sākušās pēdējo 40 gadu laikā lielākās jūras kara mācības Large Scale Exercise 2021 (LSE).
Manevri ilgs divas nedēļas veselās 17 laika joslās. Tas ir daudz pat Pentagonam. Mērķis – uzskatāmi nodemonstrēt amerikāņu flotes spēku Krievijai un Ķīnai, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Otrā pasaules kara pieredze

Mācību scenārijs – ASV globāla konfrontācija ar jebkuru iespējamo pretinieku visā pasaulē. Amerikāņi izmēģinās jaunus taktiskos un stratēģiskos paņēmienus, izspēlēs kuģu mijiedarbību ar klāja aviāciju, pārbaudīs mūsdienīgo bruņojumu un tehniku.
Admirāļi vēlas pierādīt iespējas vienlaikus strādāt vairākos reģionos. Iesaistīti visu tipu ASV Jūras spēku kara kuģi: aviācijas bāzes kuģi, raķešu kreiseri, eskadras kuģi, zemūdenes, helikopteru bāzes kuģi, peldošie doki. 36 vimpeļi piecās operatīvajās flotēs un trīs jūras kājnieku ekspedīcijas divīzijas. Plānots aktīvi pielietot bezpilota lidaparātus un jūras aviāciju. Piemēram, aviācijas bāzes kuģis "Carl Vinson" pirmo reizi izgājis jūrā ar iznīcinātājiem F-35C.
ASV JKS zemūdene - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2020
ASV JKS jaunākā kaujas zemūdene zaudējusi segumu jau pēc pirmā reisa
Mācību ģeogrāfija: Atlantija, Klusais okeāns, Dienvidķīnas, Austrumķīnas, Melnā un Vidusjūra. Arī uzdevumu loks ir plašs. Komandieru galvenais mērķis – uzlabot kuģu grupējumu mijiedarbību, radīt drošu informācijas apmaiņas kanālu, koordinēt virsūdens, zemūdens un gaisa spēkus. Tāpat plānots izspēlēt jūras operācijas, avangarda bāzu izvēršanu un darbības nosacītā pretinieka krastu tuvumā.
Interesanta nianse: amerikāņi pakāpeniski atsakās ar atsevišķu aviācijas trieciena grupu (ATG) pielietošanas jūrā. ASV flotes spēku štāba (US Fleet Forces Command) komandieris admirālis Kristofers Greidijs informēja, ka tagad ATG tiks izmantotas lielāku grupējumu sastāvā vienotā vadītā. Galvenā loma piešķirta mazākām vienībām.
"Esam jau labi apguvuši ATG pielietošanas stratēģiju un taktiku, - žurnālistiem stāstīja Ņūportas jūras kara koledžas profesors Džeimss Holmss. – Mācībās uzmanība tiks pievērsta nelielu kuģu mobilajām grupām, kas ir efektīvas gan pašas par sevi, gan kopā ar citiem grupējumiem. Šīm grupām jāsaglabā spēja cīnīties pat pēc ciestiem zaudējumiem. Šajā kontekstā mēs atgriežamies pie Otrā pasaules kara laiku pieejas, kad mums bija liels skats ne pārāk dārgu un pietiekami efektīvu kuģu. Daļu mēs zaudējām, bet flote kopumā saglabāja cīņas spēku. Tieši ASV JKS gatavība zaudējumiem ir nopietns bremzējošs faktors mūsu sāncenšiem."

Globāli mērķi

Analītiķu ieskatā "Large Scale Exercise" vērstas pret valstīm, kas pūlas īstenot no Vašingtonas neatkarīgu politiku starptautiskajā arēnā. Pārsvarā runa ir par Krieviju un Ķīnu. Arī paši organizatori to neslēpj. Daži mācību posmi notiks netālu no Krimas un Taivānas krastiem, tāpēc amerikāņu jūrnieki var riskēt un "pakutināt nervus" krievu un ķīniešu karavīriem. Tātad iespējamas provokācijas, līdzīgas incidentam ar britu eskadras kuģi "Defender" Melnajā jūrā jūnijā. Eksperti gan uzskata, ka mācību galvenais mērķis tomēr ir globālāks.
Тяжелый атомный ракетный крейсер Петр Великий - Sputnik Latvija, 1920, 14.10.2019
Amerikāņu kongresmenis apsveica ASV JKS ar Krievijas kreisera attēlu
"Protams, Pentagons sūta piecas flotes pārgājienā ne tāpēc, lai jūrnieki patrenētos, - sarunā ar RIA Novosti konstatēja Militāro zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis Sergejs Sudakovs. – Tikai tālab vien Vašingtona neatvēlētu līdzekļus tik lieliem manevriem. Savienotās Valstis veido sava globālā pārākuma jaunu modeli. Pievērsiet uzmanību: LSE piedalās tikai amerikāņi, citas NATO valstis nav uzaicinātas. Nolēmuši parādīt visai pasaulei, arī sabiedrotajiem, ka ASV ir vadošais militārais spēks uz planētas, kas spēj vienatnē tikt galā ar jebkuru pretinieku."
Eksperts uzsvēra, ka Vašingtonai jau sen nav radusies piemērota iespēja demonstrēt publikai jūras kara muskuļus. Parādes ASV neorganizē, Tuvajos Austrumos un Afganistānā flote nevarēja izvērsties pilnā spēkā. Arī valsts politiskais imidžs ir nopietni cietis: Donalda Trampa strīdi ar NATO, apšaubāmie prezidenta vēlēšanu rezultāti, BLM skandāli. Sudakova ieskatā, ASV, demonstrējot militāro spēku, pūlas parādīt pasaulei, ka vēl aizvien piedalās spēlē.

Kļūdu labojums

Protams, tas nav vienīgais mērķis. Jūlijā Štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētāja vietnieks ģenerālis Džons Haitens atklāja, kādus rezultātus nesušas pērnās kara spēles. Simulācijā tika izspēlēts karš ar Ķīnu par Taivānu. Ģenerālis atzina: amerikāņu spēki cietuši milzu sakāvi.
"Nosacītais pretinieks gadu desmitiem pētījis mūsu karošanas metodes un teicami zināja, ko un kad mēs darīsim," uzsvēra Haitens.
Pēc ģenerāļa domām, ASV Bruņoto spēku Ahileja papēdis ir atkarība no militārajām tehnoloģijām: satelītiem, precīzajiem tālās darbības ieročiem, kiberieročiem, radioelektroniskās cīņas līdzekļiem. Pēdējo gadu desmitu konfliktos amerikāņiem bija darīšana ar tehnoloģiski vājāk attīstītu pretinieku. Neierobežota piekļuve mūsdienīgiem sakaru līdzekļiem un ātra datu apmaiņā dāvāja priekšrocības.
Эсминец с управляемым ракетным оружием типа Арли Берк - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2019
Baltijas jūrā ieradies ASV JKS eskadras kuģis ar raķetēm "Tomahawk"
Pēc Haitena domām, Krievijai un Ķīnai ir zināms, cik lielā mērā Pentagonam ir svarīgi dominēt informācijas vidē. Pie tam Maskava un Pekina var atņemt Vašingtonai šo trumpi. Ģenerālis ir pārliecināts: liela mēroga karā krievi un ķīnieši aktīvi slāpēs, likvidēs un neitralizēs amerikāņu satelītus, tālās radiolokācijas lidmašīnas un virszemes sakaru mezglus.
Virtuālā Ķīna simulācijā burtiski padarīja pretinieku aklu un kurlu. Amerikāņi izdarījuši secinājumus un iekļāvuši mācībās LSE vingrinājumus, kas nodrošināšot informatīvo pārākumu par pār stipru armiju. Taču, neapšaubāmi, Maskava un Pekina vērīgi sekos manevriem un izanalizēs visus aizokeāna admirāļu taktiskos un stratēģiskos know-how.
Ziņu lente
0