Latvijā

Šteinbuka: daļa no valsts atbalsta nonāca pie "zombijiem"

CC BY-SA 2.0 / Reinis Inkēns / Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka
 Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela daļa pandēmijas laikā sniegtā valsts atbalsta nonāca pie dzīvotnespējīgiem uzņēmumiem.
RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Daļa Covid-19 krīzē piešķirtā valsts atbalsta nonāca pie dzīvotnespējīgiem uzņēmumiem, paziņoja Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētāja Inna Šteinbuka intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".
"Pirmajā Covid-19 fāzē valsts atbalsts nebija liels, taču tas bija samērojams ar saslimstības līmeni un diezgan mērķtiecīgi tēmēts. Savukārt otrajā fāzē valsts atbalsts vietām bija pārāk liels un ne tik labi mērķēts. Liela daļa valsts atbalsta nonāca pie dzīvotnespējīgiem uzņēmumiem jeb "zombiju uzņēmumiem", kuri turējās tikai uz šiem pabalstiem un bez tiem būtu bankrotējuši," sacīja Šteinbuka.
Купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Viedoklis
Tūkstošu mazā un vidējā biznesa uzņēmumu liktenis ir izlemts! Latviju baro eksports
Viņa atzina, ka nebija iespējams atsijāt tādus uzņēmumus pēc formāliem valsts atbalsta piešķiršanas kritērijiem. Tāpēc, pēc viņas vārdiem, līdz ar Eiropas Atveseļošanas mehānisma līdzekļu saņemšanas uzsākšanu jāizstrādā rūpīgāki kritēriji, saskaņā ar kuriem uzņēmumi un projekti varētu saņemt šos līdzekļus.
Kopumā valsts sniegto atbalstu Covid-19 krīzē skalā no viens līdz pieci Šteinbuka novērtēja ar "4-": daudzi uzņēmumi nespētu pārdzīvot krīzi bez valsts palīdzības.
Šteinbuka arī iepriekš kritizēja valsti par neskaidriem atbalsta piešķiršanas kritērijiem – viņa apgalvo, ka Covid-19 krīzes laikā būvniecības nozarei sniegtais atbalsts bijis nevietā, turklāt bijis politiski, nevis ekonomiski pamatots.
Kopumā FDP iepriekš novērtēja pavasarī apstiprināto biznesa atbalsta programmu 200 miljonu eiro apmērā, kā vienu no lielākajām kļūdām, ko valdība pieļāvusi krīzes atbalsta politikā.
Ziņu lente
0