Politika

Baltijas valstis anonsējušas jaunas sankcijas pret Baltkrieviju

© REUTERS / Janis LaizansЛитовские военнослужащие устанавливают колючую проволоку на границе с Беларусью в Друскининкае
Литовские военнослужащие устанавливают колючую проволоку на границе с Беларусью в Друскининкае - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīga un Tallina vēlas iespēju robežās atbalstīt Viļņu cīņā ar nelegālo migrāciju, kas aktivizējusies pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas.
RĪGA, 8. augusts – Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministri informēja, ka tiekot izstrādātas jaunas sankcijas pret Baltkrieviju, ņemot vērā situācijas saasināšanos pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas.
"Šodien mēs nolēmām, ka Baltijas valstis kopā vadīs Eiropas Savienības papildu sankciju izstrādi pret Baltkrievijas režīmu," triju valstu premjerministri pieņēma kopīgo paziņojumu piektdien pēc videokonferences.
Puses uzskata, ka jautājumā par robežu apsardzi no nelegālajiem migrantiem svarīgi sadarboties ne tikai ar ES dalībvalstīm, bet arī valstīm, no kurām ierodas migranti.
Latvija un Igaunija apliecināja, ka ir gatavas atbalstīt Lietuvu un aizsargāt ES ārējās robežas no nelegālajiem migrantiem.
Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Pasaulē
"Braukāsiet apkārt pāri Ziemeļpolam": Baltkrievija var ierobežot transporta tranzītu
Situācija uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas nopietni saasinājusies. Saskaņā ar Lietuvas robežsargu datiem, kopš gada sākuma aizturēti vairāk nekā četri tūkstoši nelegālo migrantu. Savukārt Baltkrievijas robežsargi ziņo, ka Lietuva ar spēku padzen migrantus uz kaimiņvalsti.
Atzīmēts, ka daudziem fiksēti miesas bojājumi, viens no migrantiem miris. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis paziņoja, ka neviens nelegālais migrants Lietuvā nav guvis ievainojumus. Viņš par traģēdiju vaino Baltkrieviju un tās līderi Aleksandru Lukašenko.
Lietuvā izsludināts ārkārtas situācijas režīms bēgļu pieplūduma dēļ. Iepriekš Lukašenko paziņoja, ka Rietumu sankciju dēļ Minskai nav ne naudas, ne spēku apturēt nelegālos migrantus, un tagad ar to nāksies nodarboties ES.
Baltkrievijas karogs un ģerbonis - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Rietumi ievieš jaunas sankcijas pret Baltkrieviju
Brisele jau pieņēmusi četrus ekonomisko un personīgo sankciju kompleksus pret Minsku pēc pērnajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, ko Brisele uzskata par neleģitīmām. Minska spērusi virkni ekonomisku un politisku soļu.
Baltijas valstis klāstīja par saviem sankciju sarakstiem pret Baltkrievijas augstākajām amatpersonām un gatavību pieņemt no valdības cietušos baltkrievus. Lukašenko norādīja, ka risinās problēmu ekonomiskā ceļā un deva rīkojumu izstrādāt jautājumu par baltkrievu tranzīta novirzīšanu uz Krievijas ostām. Atbilstošo vienošanos Maskava un Minska parakstīja februārī.
Ziņu lente
0