Latvijā

"Ardievu, Latvijas skola": krievu valodas aizliegumi mudina vecākus riskēt

© CC0 / Max PixelДевочка за компьютером
Девочка за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meitene no Latvijas trīs gadus mācījās Krievijas tiešsaistes skolā, absolvēja to ar zelta medaļu un iestājās augstskolā Nīderlandē.
RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Kamēr ECT lemj par prasībām pret mazākumtautību skolu reformu, daži vecāki no Latvijas sūta bērnus Krievijas skolās – tālmācībām. Par savas meitas iespaidiem pastāstīja absolventes māte – meitene pēc interneta skolas beigšanas iestājusies augstskolā Nīderlandē.
Māte atcerējās, ka lēmums par mācībām Krievijas skolā tika pieņemts, kad skolniece mācījās 8. klasē. Toreiz valdība nolēma pilnībā ieviest mācības latviešu valodā vecākajās klasēs. "Meitai latviešu valodas zināšanas nebija tik labas. Toties bija vēlme studēt IT Nīderlandē. Bet IT nozīmē matemātiku. Bet matemātika mūsu valsts programmai nav īsti mīļa. Ja kādu interesē, ieskatieties Uzdevumi.lv, paskatieties agrāko gadu matemātikas eksāmenus. Jūs raudāsiet," atzīmēja meitenes māte.
Девочка с учебниками русского языка - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2019
Par spīti sistēmai: krievu skolēni valstī izvēlas tālmācību Krievijā
Viņa piebilda, ka lēmums pāriet Krievijas skolā bija smags. "Vienmēr ir grūti nirt nezināmajā, it īpaši, ja uz likmes ir tava bērna nākotne. Pašas lielakās šaubas – ja nu patstāvīgas mācības ir pilnīga profanācija, un bēŗns nedabūs pat to mazumiņu, ko viņam dotu mūsu skola? Informācijas par tādu pieredzi nebija, nebija arī, kam lūgt padomu," viņa pastāstīja Facebook.
Tomēr lēmums bija pieņemts, skolniece izpildīja iepazīšanās testu vienā no Krievijas tiešsaistes skolām. Rezultāts radīja vilšanos. "Angļu valodu meita pārvarēja 20 minūšu laikā, saņēma 149 punktus no 150. Krievu valodas tests aizņēma stundu. Pareizi bija izpildīta tikai puse uzdevumu. Pēdējā – matemātika. Pēc pusotras stundas meita raudādama novērsās no datora. Viņa nespēja nokārtot šo testu. Teicamniece skolā, pastāvīga olimpiāžu laureāte, viņa nevarēja nokārtot testu matemātikā par 8. klasi parastā Krievijas skolā," atcerējās meitenes māte.
Galu galā viņa iestājās citā Krievijas skolā ar "piecnieku" angļu valodā un trijniekiem krievu valodā un matemātikā iestāšanās testos.
"Dzīties pakaļ nācās gandrīz visur. Krievu valoda, literatūra, vēsture, fizika, ķīmija, algebra, ģeometrija – visos šajos priekšmetos mūsu skolas zināšanu nepietika. Pirmo pusgadu meita mācījās gandrīz caurām diennaktīm. Gada beigās vajadzēja nokārtot 9. klases izlaiduma eksāmenus – krievu valoda, matemātika un vēl divi priekšmeti pēc izvēles," stāstīja sieviete.
На занятиях - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2020
Krievijas tiešsaistes skolā mācās vairāk nekā tūkstotis bērnu no Latvijas
Tālmācību skolu audzēkņiem eksāmeni notiek klātienē, taču pandēmija situāciju koriģēja.
Eksāmeniem jāpiesakās valsts pakalpojumu portālā. Šim nolūkam jāsaņem apdrošinātās personas konta numurs, ko var noformēt KF Pensiju fonda nodaļās. Vajadzīgs bērna un vecāka pases notariāls tulkojums.
"Eksāmeni notiek divos posmos. Pirmais posms – lēmums par pielaišanu. 9. klasē – noslēguma pārrunas, 11. klasē – noslēguma sacerējums. Gan viens, gan otrs notiek klātienē, februārī vai martā. jābrauc uz Krieviju. tomēr šogad pandēmijas dēļ gan pārrunas, gan sacerējumu bija ļauts nokārtot attālināti, kameras uzraudzībā.
Ja palūgt skolai izsniegt ielūgumu uz eksāmeniem, Krievijas vēstniecība noformē mācību vīzu skolēnam un viņa pavadonim bez maksas. "Lūdziet divkārtēju vīzu, jums vēl vajadzēs atgriezties uz eksāmeniem," piebilda sieviete.
Viņa stāstīja, ka mācību gads tiešsaistes skolā izmaksā no 500 eiro.
"Asaru pilnais gads nepagāja velti, eksāmeni tika nokārtotie: angļu valoda – 5, krievu valoda – 5, informātika – 5, matemātika – 4 (līdz piecniekam pietrūka 1 punkta).
Mājskolotāju ņēmām tikai matemātikā. 10 nodarbības 2 nedēļas pirms eksāmeniem. Šogad meita pabeidza 11. klasi. Ar zelta medaļu. Viņa iestājās, kur vēlējās. Pēc 2 nedēļām viņa brauks studēt uz Holandi," pastāstīja topošās studentes māte.
Viņa atzīmēja, ka triju gadu laikā nožēlojusi tikai vienu – ka nav pārvedusi bērnu uz Krievijas tālmācību skolu agrāk. "Tālmācību sistēma ļoti līdzinās augstskolai. Skolotājs dod virzienu, bet tu mācies. Ja kaut kas nav skaidrs, pats meklē ceļus. Te neizdosies "izšmaukt" un pasēdēt aizmugurē. Visi mājas uzdevumi veidoti tā, ka agrākās tēmas pastāvīgi atkārtojas. Ja nesaproti, tu nevari iet tālāk. Tālmācības disciplinē. Māca rēķināt laiku, meklēt informācikju, plānot. Pie tam viens gads ietaupās, jo Krievijā ir 11 klases, nevis 12," viņa piezīmēja.
Krievijas skolā mācās arī sievietes jaunākā meita.
"Ardievu, Latvijas izglītības sistēma! Mēs vairs nekad pie tevis neatgriezīsimies. Tiem, kas baidās no sociālajiem dienestiem: likums paredz, ka bērnam ir jāmācās skolā. Kādā skolā – to izvēlas vecāki. Izziņa no skolas atrisina visas problēmas.
Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2020
"Visus mācām latviski, nesaprotat – esiet debīli": krievu māti šokējis pedagogs
Apstiprinātie Izglītības likuma grozījumi paredz, ka no 2021. gada mācības vidusskolās notiks latviešu valodā, pamatskolā mācības latviešu valodā paredzētas 80% priekšmetu, sākumskolā – 50%. pakāpeniska pāreja pie šīs propocijas jau sākusies. Tāpat, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kopš pērnā gada 1. septembra latviešu valoda ir pamatvaloda visās pirmsskolas mācību iestādēs. Tas būtiski ierobežo krievu bērnu iespējas saņemt izglītību savā dzimtajā valodā.
Daudzi vecāki tādu likteni saviem bērniem nevēlas un nolēma cīnīties pret šo reformu, iesniedzot prasības ECT. Uz Strasbūru tika nosūtīts vairāk nekā pusotrs simts prasību: pret reformu bērnudārzos, privātskolās un valsts skolās.
Ziņu lente
0