Iespējams, mēs dodamies uz globālu katastrofu. Ko stāsta latviešu mediji

© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy / Pāriet pie mediju bankasĢimene
Ģimene - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc Latvijai vajadzīga Vīru biedrība? Par to Neatkarīgajā stāsta vēstures profesors Harijs Tumans.
RĪGA, 3. augusts – Sputnik. "Iespējams, mēs dodamies uz globālu katastrofu" – tāda pesimistiska pasāža izmantota virsrakstam Neatkarīgās redaktora vietnieces Elitas Veidemanes intervijai ar LU vēstures profesoru Hariju Tumanu.
Protesta akcija Parīzē - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Viedoklis
Sekss, meli un politika: kā Francijā nogalina tēvus
"Cilvēki, - saka zinātnieks, - nereti cieš no ideoloģiskās intoksikācijas, daži pat zaudē veselo saprātu. Līdzīga ideoloģiskā intoksikācija bija komunistu laikos, bet domāju, ka toreiz daudzi tikai tēloja, ka ir saindējušies. Tagad šī intoksikācija ir daudz bīstamāka, jo to neuzspiež ar varu, tā maigi un nemanāmi tiek iepotēta – caur medijiem, publisko sfēru, sociālajiem tīkliem. Tādēļ daudzi uztver šīs ideoloģiskās dogmas kā savējās. Diemžēl ne visi cilvēki ir spējīgi uz analīzi un izpratni."
Lai aizsargātu vērtības no mūsdienu nelaimēm, Tumans nodibinājis Latvijas Vīru biedrību. Tās mērķis ir ģimenes institūta stiprināšana. "Mēs nevēršamies ne pret vienu un ne pret ko, mēs esam par, nevis pret, proti, mēs esam par ģimeni..." Profesors atzīmēja, ka tie, kas nepiekrīt "ultraliberālajai" pozīcijai, piemēram, operdziedātāja Elīna Garanča tiek nomelnoti. "Šāda tendence - naids pret citādi domājošajiem, proti, pret tradicionāli domājošajiem, - pēdējā laikā ļoti aktivizējusies, -uzskata Tumans. –Vārda brīvība šodien ir nopietni apdraudēta. Izteikties visbiežāk liedz tiem, kuri pārstāv konservatīvās vērtības, toties brīvi var izteikties kreisie liberāļi. Tie, kuri pārstāv normalitāti un veselo saprātu, kļūst par minoritāti un uzbrukuma objektu."
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Viedoklis
Par TO. Krievu vecākus kaitina seksuālā audzināšana Vācijā
Pēc tam vēsturnieks pārgāja pie antropoloģiska apkopojuma: "Ir labi redzams, ka šodien sieviete kļūst arvien vīrišķīgāka, bet vīrietis arvien sievišķīgāks. Tas rada disharmoniju dzimumu attiecībās un grauj tradicionālo ģimeni. Vīriešu vidū šodien izplatīts ir morāls vājums, neuzņēmība, gļēvulība, cenšanās izvairīties no atbildības. Nav brīnums, ka šodien Rietumu sabiedrībā trūkst vīriešu, proti, trūkst vīrišķības. Jo, kad migranti uzmācās vācu sievietēm, izrādījās, ka Vācijā nav vīriešu, kuri būtu spējīgi aizstāvēt savas sievietes. Bet, ja vīrietis nespēj aizstāvēt savu sievu un savu ģimeni, tā ir katastrofa. Kopējā tendence ir skaidra: jo stiprāka ir sieviete, jo vājāks ir vīrietis. Faktiski, ja sieviete grib sev blakus lupatu vīrieša vietā, lai audzē savu spēku..."
Profesors Tumans ir pārliecināts: "Pasaule jūk prātā. Propaganda un masu kultūra padara smadzenes par ķīseli, kā rezultātā cilvēks nonāk pilnīgā meinstrīma varā un zaudē spēju patstāvīgi domāt. Es to dēvēju par ideoloģisko intoksikāciju. Daudzi pat zaudē veselo saprātu un vairs nespēj adekvāti uztvert realitāti. Līdzīga ideoloģiskā intoksikācija bija vērojama arī komunistu laikos, kaut gan es domāju, ka ne tik efektīva, jo daudzi tikai tēloja ideoloģisku dedzību. Tagad šī intoksikācija ir daudz bīstamāka, jo netiek uzspiesta ar varu, bet tiek maigi iepotēta - caur medijiem, publisko sfēru, caur sociālajiem tīkliem. Un daudzi cilvēki sāk uztver šīs ideoloģiskās dogmas kā savējās. Diemžēl ne visi cilvēki ir spējīgi analizēt un izprast... Vēl viens faktors ir izglītības degradācija, kas ļoti veicina apziņas primitivizāciju. Tā visa rezultātā veidojas jauna tipa cilvēki, tādi, kādi ir pieprasīti mūsdienu situācijā: bez savas domāšanas, bez pārliecības mugurkaula un viegli iespaidojami. Man ir ļoti žēl, ka cilvēki nesaprot elementāras lietas un zaudē veselo saprātu. Bet tāda ir laikmeta tendence."
Поднятие национального флага Венгрии в Будапеште - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Latvijā
Pret LGBT propagandu: Ogres tilts nokrāsojās Ungārijas karoga krāsās
Akadēmiķis ir sašutis arī par geju parādes organizēšanu Rīgā: "Praidistiem pat kovidsertifikātus nepieprasīs? Tātad viņiem būs atļauts tas, kas nav atļauts citiem? Gluži kā pēc Orvela: daži dzīvnieki ir vienlīdzīgāki par citiem."
Te gan jāpiebilst, ka profesoram īsti nav taisnība – tiem, kuri vēlēsies piedalīties geju parādē, vakcinācijas sertifikātus tomēr pieprasīs. Pretējā gadījumā viņi pasākumus vēros no savu viediekārtu ekrāniem.
Ziņu lente
0