Pasaulē

ASV publicēti slēdzieni par koronavīrusa izcelsmi

© Sputnik / Анна Раткогло / Pāriet pie mediju bankasKoronavīrusam veltītās izstādes Uhaņā eksponāts
Koronavīrusam veltītās izstādes Uhaņā eksponāts  - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Kongresa Republikāņu partijas pārstāvji secinājuši, ka koronavīruss cēlies laboratorijā Uhaņā.
RĪGA, 3. augusts — Sputnik. Republikāņi no ASV Pārstāvju palātas izmeklējuši koronavīrusa SARS-CoV-2 izcelsmes iemeslus un nonākuši pie slēdziena, ka tas esot radies laboratorijā Ķīnā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Hill.
Kongresmeņu atskaites pamatā ir atklātos avotos pieejami dati un "netiešas liecības". Tekstu publicējis Ārlietu komitejas loceklis Maikls Makkols.
Šļirce - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
"Koronavīruss ir lielisks!" ASV veselu gadu klusējušas par bīstamiem eksperimentiem
"Turpinot izmeklēt Covid-19 pandēmijas iemeslus, es uzskatu, ka pienācis laiks pilnībā izslēgt no (slimības red.) uzliesmojuma avotiem jūras produktu tirgu. Tā vietā, kā rāda šī atskaite, neapstrīdami pierādījumi liecina, ka visi ceļi ved uz WIV (Uhaņas virusoloģijas institūtu – red.)." stāsta Makkols. Dokumentā atzīmēts, ka laboratorijā pētītas "mutācijas ar funkciju iegūšanu", un, pēc Makkola apgalvojumiem, tas noticis "nedrošos apstākļos". Tāpat pētnieki uzskata, ka pirmie Covid-19 gadījumi fiksēti 2019. gada augustā vai septembrī, nevis novembra vidū.
Izmeklēšanas atskaites autori klāsta, ka koronavīrusa pētījumu periodā Uhaņas institūtā un laboratorijā notika remonts – dažus mēnešus pirms pirmajiem Covid-19 gadījumiem.
Makkols aicināja Kongresu pieņemt likumu par sankcijām pret Uhaņas laboratorijas zinātniekiem un Ķīnas Komunistiskās partijas amatpersonām – viņi esot kavējuši cīņu ar pandēmiju. Tāpat viņš lūdza Ārlietu komiteju izsaukt uz tiesu amerikāņu ekspertu Pīteru Daszaku sakarā ar viņa "nekonsekventajiem" un "neapšaubāmi neprecīzajiem" apgalvojumiem.
Pētījuma autori neapgalvo, ka viņiem būtu "neapgāžami pierādījumi", gluži pretēji, viņi drīzāk cenšas izstrādāt atbildi likumdošanas līmenī un uzvelt atbildību Ķīnai.
Медицинский работник из китайской провинции Цзилинь прощается с коллегами в международном аэропорту Тяньхэ в Ухане, Китай - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Viedoklis
ASV atradušas vainīgo koronavīrusa pandēmijā
Kopš epidēmijas sākuma Uhaņā 2019. gada decembra nogalē medijos parādījušās dažādas versijas par to, ka iespējama "noplūde" no Uhaņas virusoloģijas institūta laboratorijas. Pasaules veselības organizācijas eksperti šī gada martā apmeklēja institūtu un maksimāli izolēto laboratoriju BSL-4, ar kuru bija saistītas baumas par vīrusa mākslīgo izcelsmi.
Martā PVO publicēja starptautiskās ekspertu grupas pārskatu, kurā noplūde no laboratorijas raksturota kā "ārkārtīgi mazticama". Eksperti uzskata, ka koronavīruss pie cilvēka nonācis, domājams, no sikspārņiem vai kāda cita dzīvnieka.
ASV un vēl 13 valstis nāca klajā ar viedokli, kurā pauda bažas par šiem slēdzieniem un uzsvēra, ka esot nepieciešama "pārskatāma un neatkarīga" Covid-19 izcelsmes izmeklēšana.
Ziņu lente
0