Latvijā

Latvijā uzsākts kriminālprocess par "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu Minskā

© Sputnik / Оксана ДжаданСамолет компании Ryanair взлетает из аэропорта "Рига"
Самолет компании Ryanair взлетает из аэропорта Рига - Sputnik Latvija, 1920, 30.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas brīvību, godu un cieņu.
RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Latvijas Valsts policija uzsākusi kriminālprocesu sakarā ar Īrijas aviokompānijas Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēšanos maijā, informēja policijas preses pārstāve Simona Grāvīte, vēsta Mixnews. Uz lidmašīnas klāja atradās divi Latvijas valstspiederīgie.
"Maija beigās policija sāka resorisko pārbaudi, taču vēlāk nolemts sākt kriminālprocesu," norādīja Grāvīte.
Baltkrievijas karogs un ģerbonis - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Rietumi ievieš jaunas sankcijas pret Baltkrieviju
Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziegumiem pret personas brīvību, godu un cieņu. Šajā nodaļā ir normas, kas paredz atbildību par personas nolaupīšanu, nelikumīgu brīvības atņemšanu un ķīlnieku sagrābšanu, kaut Latvijas Valsts policijā nekomentē, vai lietā īstenota arī starptautiskā sadarbība.
23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju".
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, ka arī rekomendēja Eiropas aviokompānijām izvairīties no lidojumiem Baltkrievijas gaisa telpā.
Šķeldas - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Latvijā
Latvija ir atkarīga no baltkrievu šķeldas: sankciju gadījumā degvielas cenas ziemā pieaugs
Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka varasiestāžu darbības incidentā ar Ryanair lidmašīnu atbilda starptautiskajām normām un Minska ir gatava uzņemt ekspertus, lai izslēgtu nepatiesas apsūdzības.
Jūnijā Eiropas Savienība, Lielbritānija, ASV un Kanāda paziņoja par jauno sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju. Rietumvalstu norādītais ierobežojumu iegansts – Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēšanās Minskā maija beigās. ES paplašināja sankciju sarakstu, iekļaujot tajā 78 fiziskas personas un astoņas organizācijas.
Arī ASV Finanšu ministrija paplašinājusi sankcijas pret Baltkrieviju, un jaunajā redakcijā ierobežojumi vērsti pret 16 fiziskām personām, 5 resoriem un organizācijām.
Kanāda ir ieviesusi sankcijas pret 17 fiziskām personām un pieciem Baltkrievijas uzņēmumiem, Lielbritānijā – pret diviem uzņēmumiem un 11 fiziskām personām.
Jauni apstākļi Ryanair reisa lietā: Romana Protaseviča brīfings - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Video
Jauni apstākļi Ryanair reisa lietā: Romana Protaseviča brīfings
Baltkrievijas ĀM uzsvēra, ka jaunu sankciju ieviešana "būtībā robežojas ar ekonomiskā kara pasludināšanu".
Jūnija beigās Baltkrievijas Ārlietu ministrija izsludināja virkni pasākumu, kas pieņemti, reaģējot uz Eiropas Savienības ieviestajām sankcijām. Tā, Minska aizliedz iebraukšanu atsevišķiem eiroinstitūciju pārstāvjiem, aptur vienošanos ar ES par readmisiju un savu dalību ES Austrumu partnerības iniciatīvā, kā arī atsaucas uz savu pārstāvi Briselē.
Ziņu lente
0