Viedoklis

Krievija būvē jaunas "Pastardienas" lidmašīnas: trešās paaudzes īpatnības

© Sputnik / Александр ПоляковTālmaģistrālā lidmašīna Il-96-400
Tālmaģistrālā lidmašīna Il-96-400 - Sputnik Latvija, 1920, 29.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā laikā Krievijas Aizsardzības ministrija saņems trešās paaudzes gaisa komandpunktu uz Il-96-400M bāzes.
Gaisa komandpunkts (GKP) dos iespēju Krievijas Bruņoto spēku virspavēlniekam un Ģenerālštāba vadībai vadīt visu veidu bruņotos spēkus un stratēģiskos kodolspēkus globāla bruņota konflikta (kodolkara) gadījumā, pat apstākļos, ja pretinieks likvidēs visus komandpunktus uz zemes. Tamlīdzīga tehnoloģiskā līmeņa aviācijas kompleksu var atļauties vien divas valstis pasaulē – Krievija un ASV, vēsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas jaunais gaisa komandpunkts no amerikāņu analoga atšķiras ar to, ka paredzēts vairākām "Pastardienām" un garantē neizbēgamu atmaksu jebkuram agresoram.

Kas notiks, ja GKP notrieks?

Krievijas jauno GKP ir grūti atrast un likvidēt. Augsts autonomijas līmenis, mūsdienīgi radioelektroniskās cīņas līdzekļi, tehnoloģijas, kas padara to grūti pamanāmu no pretinieka satelītiem un radariem, aizsardzība pret radioaktīvo izstarojumu, ātrums, darbības attālums un praktiskie griesti dāvā GKP būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar virszemes, pazemes vai zemūdens komandpunktiem.
Ar papildu degvielas uzpildi lidmašīna var turēties gaisā diennaktīm. Šķiet, GKP notriekšana būs visbīstamākais solis – tādā hipotētiskā situācijā 2-3 minūtes ilgā kritienā Ģenerālštāba operatīvā grupa paspēs pilnībā noslaucīt no Zemes virsas pārdesmit naidīgas valstis.
Mūsdienu karš nav Holivudas grāvējs, tā nav simetriska triecienu apmaiņa. Konflikta puses var elastīgi mainīt scenārijus visās militārā pielietojuma vidēs. Liela nozīme ir Krievijas BS vispārējam stāvoklim, plānošanas un sakaru sistēmai, kodolieroču pielietojuma algoritmiem, valsts un virspavēlnieka politiskajai gribai. Trešās paaudzes GKP liecina par ārējo militāro draudu nopietnību.
Самолет Ил-96 - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Krievijā
Krievijā radīs "Pastardienas lidmašīnu" kodolkara gadījumam
Krievijas "Pastardienas" lidmašīnas jau ar savu pastāvēšanu vien atvēsina karstgalvjus Pentagonā un NATO un uz nenoteiktu laiku attālina globālu bruņoto konfliktu.

Komandpunkts Trešajam pasaules karam

Krievijas armija saņem aizvien labākas automātiskās vadības sistēmas un bruņojumu ar mākslīgā intelekta elementiem. Aktīvi atjaunojas Stratēģiskie kodolspēki. Attīstās kosmiskās izlūkošanas un sakaru līdzekļi. Arī GKP ir jābūt atbilstošam reālajām prasībām.
"Pastardienas" lidmašīnas radiokomplekss ļauj noraidīt pavēles un rīkojumus bruņoto spēku grupējumiem, ieskaitot stratēģiskās aviācijas ekipāžas, zemūdenēm ar stratēģiskajiem kodolieročiem, mobilo un šahtu starta iekārtu komandām 6000 km rādiusā.
Trešās paaudzes GKP ir unikālas iespējas, izcila funkcionalitāte, dzīvotspēja un ekonomisks enerģijas patēriņš. Radīti komfortabli apstākļi ilgam KF BS augstāko komandieru, Ģenerālštāba virsnieku operatīvās grupas un tehniskās grupas speciālistu darbam. Globāla konflikta apstākļos Krievijas galveno komandpunktu gaida vairākas diennaktis ilgs lidojums ar degvielas uzpildi gaisā.
Visa pamatā ir uzticama bāze. Lidmašīna Il-96-400 ir kravas modifikācija uz spēcīgā un uzticamā Il-96-300 bāzes. Mūsdienīgie materiāli ļāvuši samazināt lidmašīnas masu, pie tam palielinot izturības rezervi un ekonomiskumu. Il-96-300 speciālās modifikācijas tiek izmantotas Krievijas Federācijas prezidenta lidmašīnai Nr. 1, kā arī pielāgotas BS Virspavēlnieka funkciju izpildei.
Полигонные испытания комплекса «Посейдон» - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2021
Viedoklis
Krievijas "Pastardienas torpēdu" nesējs iziet Klusajā okeānā
Gaisakuģis Il-96-400 ar dzinējiem PS-90A1 un palielinātu kravas celtspēju ir droša bāzes borta kompleksam, kas spēj strādāt ar visām esošajām un perspektīvajām automatizētajām militārās vadības sistēmām. Civilajā versijā Il-96-400M paredzēts līdz 370 pasažieriem. No visām Krievijas aviobūves mašīnām Il-96 lido vistālāk, tomēr vajadzīgi rezerves aerodromi attālos Krievijas nostūros un atbilstoši infrastruktūras objekti.
Krievijas BS Ģenerālštāba speciālisti modelē plaša militārā konflikta stratēģiskos (datora) scenārijus, bet vairākas "Pastardienas" lidmašīnas klusu gaida bāzes aerodromā, vai pienāks laiks celties gaisā. Pašreizējais GKP radīts uz lidmašīnas Il-86 bāzes. Uzbūvētas četras šādas sistēmas. Lēmums par trešās paaudzes GKP izstrādi sakrita ar iepriekšējās paaudzes lidaparāta modernizāciju 2019. gadā.

Amerikāņu analogi

ASV Gaisa kara spēku rīcībā ir četri mūsdienīgi komandpunkti ASV valdībai, izstrādāti uz platās fizelāžas tālo maģistrāļu pasažieru lidmašīnas Boeing 747-200 bāzes. Mašīnas paredzēts izmantot atbilstoši funkcijām, ja virszemes komandsistēmas būs sagrautas kodolkarā.
Civilās Boeing 747-200 maksimālā pacelšanās masa ir 374,8 tonnas, ātrums – līdz 895 km/h, griesti – 13 750 m, lidojuma attālums – līdz 10 670 km. 490 pasažieru vietas. Kravas nodalījumā iespējams novietot līdz 113 tonnas kravas.
Amerikāņu kompleksu tehnoloģiskās iespējas ļauj novērtēt daži piemēri.
Воздушный командный пункт Ил-80 (Ил-86 ВКП) - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2020
Viedoklis
"Jau būvē": kāpēc Krievija atgriežas pie "Pastardienas lidmašīnām"
ASV stratēģiskais GKP uz Boeing C-32 bāzes paredzēts dažādiem uzdevumiem bruņoto spēku operatīvās izvēršanas gaitā bez virszemes infrastruktūras vai gadījumā, ja pretinieks likvidējis virszemes vadības punktus, sakaru mezglus un līnijas. Tas pilda Federālās ārkārtas situāciju aģentūras (FEMA) mobilo vadības punktu funkcijas.
C-32A uzstādītas jaunākās iekārtas, navigācijas sistēma un sakaru līdzekļi. Pasažieru kabīne sadalīta vairākos nodalījumos: augstākās militārās vadības darba kabinets, sapulču telpas, operatīvās grupas telpa, sakaru mezgls un atpūtas telpa (domājams, visiem GKP ir līdzīgs nodalījumu izvietojums).
Pirmā lidmašīna laista klajā Boeing rūpnīcā Sietlā 1998. gada 19. jūnijā. Izgatavotas četras lidmašīnas. Katra no tām var pildīt GKP un starpkontinentālo ballistisko raķešu "Minuteman" palaišanas punkta funkcijas.
Lidmašīna E-6B Mercury radīta uz Boeing 707-320 bāzes ar četriem kompānijas "General Electric" turboreaktīvajiem dzinējiem F108-CF-100. Maksimālā pacelšanās masa – 155 tonnas, ātrums – līdz 972 km/h līdz 12 000 m augstumā. Praktiskie griesti – 12 810 m. Kaujas dežūras laikā lidojuma attālums bez degvielas uzpildes – 12 400 km. Maksimālais lidojuma laiks ar degvielas uzpildi -72 stundas. Lidmašīnas ekipāža – 14 cilvēki, štāba operatīvā grupa lidaparātā – 8 speciālisti.
Pirmie GKP Amerikā parādījās 1965. gadā, tās bija ar speciālajiem līdzekļiem aprīkotas degvielas uzpildes lidmašīnas KC-135A. Tās pildīja ASV BS virspavēlnieka lidmašīnas lomu un strādāja no Endrjūsa aviobāzes (Merilenda), līdz to vietā stājās trīs Boeing E-4A. Pastāvēja atšķirīgi varianti karam Eiropā un Klusā okeāna zonā.
Krievijas un ASV mūsdienīgo tehnoloģiju stratēģiskās sacensības turpinās.
Ziņu lente
0