Pasaulē

Virusologs paskaidro: koronavīrusa delta štamms ir grūtāk ārstējams

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasСотрудник лаборатории за работой
Сотрудник лаборатории за работой - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa štamma identifikācijai ir liela nozīme, izvēloties ar Covid-19 saslimušo ārstēšanas taktiku.
RĪGA, 27. jūlijs – Sputnik. Gastroenteroloģiskais elements un straujā slimības gaita būtiski sarežģī ar SARS-CoV-2 "delta" štammu inficēto cilvēku ārstēšanu, pastāstīja Krievijas Federālā Fundamentālās un tranlatīvās medicīnas pētījumu centra Īpaši bīstamu infekciju laboratorijas vadītājs Aleksandrs Čepurnovs.
"Delta", jeb "Indijas" štamms plaši izplatījies vairākās valstīs. Covid-19 ierosinātāja mutācija atšķiras ar īpašu kontagiozitāti, īsāku inkubācijas periodu un papildu simptomiem, arī no kuņģa un zarnu trakta puses. Pie tam pagaidām nav ticamu datu par Covid-19 smagāku gaitu delta štamma dēļ.
Čepurnovs radio Sputnik ēterā pastāstīja, ka ārstēšana tiek nozīmēta atbilstoši slimības gaitai, un pirmajā posmā diagnostikai ir liela nozīme. Speciālists atgādināja: ārsti pastāvīgi norāda, ka ir spiesti mainīt ārstēšanas protokolus un uz Uhaņas varianta pamata izstrādātie protokoli strādā sliktāk.
"Štamms "delta" ir grūtāk ārstējams, jo Uhaņas variantam jau daudz kas ir izmēģināts, bet šeit nozīme ir gastroenteroloģiskajam elementam un slimības attīstības ātrumam."
Сотрудник Института экспериментальной клинической медицины Сибирского отделения РАН Александр Чепурнов - Sputnik Latvija
Aleksandrs Čepurnovs
Virusologs
Pie tam, pēc Čepurnova vārdiem, ar parastu PĶR testu nepietiek, lai identificētu koronavīrusa variantu, ar ko inficēts pacients. Mutācijas identifikācijai vajadzīga vismaz nelielu, taču vērā ņemamu vīrusa genoma iecirkņu sekvenēšana, taču tas ir sarežģīts un dārgs process, pastāstīja speciālists.
"PĶR tests ir daudz lētāks un ātrāks, bet šajā posmā vajadzīga lielāka piepūle. Tomēr var arī PĶR noregulēt tā, ka varēs identificēt štammu. Vienkārši pagaidām tas nav īpaši kritiski, un līdz tam vēl nav nonākuši visi testa sistēmu izstrādātāji," konstatēja Čepurnovs.
Медсестра у пациента в реанимационном блоке во временном госпитале для больных COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Latvijā
Latvija iegādāsies "antivielu kokteili" cīņai ar Covid-19
Jūlija vidū Pasaules veselības organizācija paziņoja, ka koronavīrusa štamms "delta" šobrīd izraisa lielāko daļu infekcijas gadījumu pasaulē. Pie tam PVO pieļāva, ka iespējamas jaunas, vēl bīstamākas mutācijas.
Koronavīrusa variants B.1.617, kas iedēvēts par "deltu", pirmo reizi reģistrēts Indijā 2020. gada oktobrī. Vēlāk fiksēti trīs tā paveidi – B.1.617.1, B.1.617.2 ("delta") un B.1.617.3, kas atšķiras ar dažām mutācijām savienotājolbaltumvielā. Virusologi noskaidroja, ka "delta" ir kontagiozāks salīdzinājumā ar citiem koronavīrusa variantiem.
Koronavīrusa pandēmija, kas izplatījās pērn no Ķīnas, aptvēra gandrīz visas valstis. Kopumā pasaulē reģistrēti vairāk nekā 194 miljoni Covid-19 gadījumu, no tiem vairāk nekā 4,1 miljons noslēdzies ar letālu iznākumu. Ārsts uzskata, ka svarīgs nosacījums pandēmijas pārvarēšanai ir vakcinācija.
Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Pasaulē
Eiropas Komisija neiesaka iegādāties ātros Covid-19 testus
Ziņu lente
0