Latvijā

Kādam nesamaksās, un viņi pametīs Latviju: krass cenu pieaugums celtniecībā

© Sputnik / Sergey MelkonovСтроительство путепровода над проспектом Виестурса в Риге
Строительство путепровода над проспектом Виестурса в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzas valstis vēlas atjaunot ekonomiku uz būvprojektu rēķina. Šim nolūkam piešķirti arī līdzekļi no Eiropas fondiem. Rezultātā augušas gan celtniecības materiālu, gan darba spēka izmaksas.
RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Līdz rudenim būvdarbu izmaksas Latvijā var augt apmēram par 20%. Tam par iemeslu ir būvmateriālu cenu pieaugums un darbinieku trūkums, Latvijas celtnieku asociācijas prezidents Normunds Grīnbergs pastāstīja Latvijas radio 4 ēterā.
"Cenas aug. Kas noticis? Man šķiet, loma ir notikumiem Eiropā un pasaulē. Daudzas valstis vēlas atjaunot savu ekonomiku, un šī atjaunošanās lielā mērā notiek uz celtniecības rēķina. Ja daudzas valstis vienlaikus vēlas būvēt, parādās liels būvmateriālu pieprasījums. Tāpēc, jā, mēs redzam, ka aug būvmateriālu, it īpaši kokmateriālu, metāla cenas, tāpat arī citiem materiāliem," paskaidroja Grīnbergs.
Строительные каски - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Latvijā
Uzņēmumi netiek galā ar zaudējumiem: Latvijas būvniecības nozarei draud problēmas
Vienlaikus materiālu pieprasījums aug, ņemot vērā jaunās dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica sāktos būvdarbus un Eiropas "pretkovida" naudas pieplūdumu, kas stimulē būvdarbu pieprasījumu.
Pie tam dārgāks kļūst arī darba spēks, cita starpā arī tāpēc, ka ir grūti piesaistīt strādniekus no trešajām valstīm, piebilda eksperts.
"Viss liecina par to, ka jau pieaugušās cenas līdz rudenim vēl palielināsies. Tagad mēs, celtnieki, raidām signālu par to, ka – it īpaši valsts iepirkumos – vajag pārskatīt nosacījumus," viņš teica. Pretējā gadījumā iespējamas situācijas, kad uzņēmējs nevarēs pabeigt objektu, apakšuzņēmēji nesaņems naudu par savu darbu, bez apmaksas paliks piegādātājs, un tā tālāk.
Строительные работы на новом ледовом холле на стадионе Даугава - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Būvmateriālu cenas Latvijā turpina palielināties
Asociācijas vadītājs paskaidroja: nelielu par 5-10% svārstību apstākļos celtniecības uzņēmumi parasti tiek galā paši. Taču tagad visas cenas aug tā, ka vairs nav iespējams līdzsvarot finanšu rādītājus tikai uz savu resursu rēķina vien.
"Visi pūlas rast iespējas izdzīvot. Ja nav ar ko samaksāt, kādam nesamaksās. Jautājums ir par to, kam," uzsvēra Grīnbergs.
Pēc viņa domām, valstī un nozarē iespējama situācija, kurā labi speciālisti var pamest ne tikai objektus, bet arī Latviju.
Ziņu lente
0