Latvijā

VID vadītāja: daudzi palielināja savus ienākumus uz pabalstu rēķina

CC BY 2.0 / Marco Verch / Counting moneyПодсчет денег
Подсчет денег - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi uzņēmumi, kuri saņēma pabalstus un grantus koronavīrusa pandēmijas otrā viļņa laikā, jau ir atsākuši darbību. Vai tas izdosies tiem, kuri joprojām griežas pēc pabalstiem, tas ir liels jautājums, uzskata VID vadītāja Ieva Jaunzeme.
RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Daži Latvijas iedzīvotāji "kovida" pabalstu izmaksas periodā krietni palielinājuši savus ienākumus, paziņoja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme Latvijas Radio 4 ēterā. Pēc viņas vārdiem, 17 000 cilvēku saņem pabalstus jau septiņus mēnešus.
Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta datiem, no 2020. gada decembra līdz šā gada jūlija vidum ir izmaksāti vairāk nekā 600 miljoni eiro. No tiem 160,5 miljoni ir dīkstāves pabalsti un subsīdijas algām, bet 457 miljoni — tie ir apgrozāmo līdzekļu granti uzņēmumiem.
Biroju ēka - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Latvijā
Kāpēc Latvijā nebūs četru dienu darba nedēļas un siestas
Jaunzeme pastāstīja, ka pēc valsts palīdzības visaktīvāk uzņēmumi griezās ziemā: ja pieņemtu visus saņemtos pieteikumus kā 100%, tad janvārī tie bija aptuveni 19% no kopējā skaita, februārī – ap 20%, maijā jau ap 7%, bet jūnijā tikai ap 2%.
Viņa uzsvēra, ka daudzi uzņēmumi, kuri saņēma pabalstus un grantus koronavīrusa pandēmijas otrā viļņa laikā, jau ir atsākuši darbību. Vai tas izdosies tiem, kuri joprojām griežas pēc pabalstiem, tas ir liels jautājums.
Turklāt, pēc viņas vārdiem, dažiem iedzīvotājiem "kovida" ierobežojumi palīdzēja krietni palielināt oficiālos ienākumus.
Vārpas - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Latvijā
Latvija ieņem trešo vietu pasaulē rudzu eksporta jomā
"Mēs redzam (pieteikumu skaita – red. piez.) lielu samazinājumu. Uzņēmumi atsāk darbību. Kas attiecas uz tiem, kuri tagad griezās pēc pabalstiem... es neesmu pārliecināta, ka tie būs ekonomiski rīcībspējīgi. Viņi septiņus mēnešus saņēma pabalstus un uzskata, ka tas ilgs mūžīgi. Taču vairums uzņēmumu atgriezās pie normālas darbības, daudzi ir pārskatījuši savu biznesu un strādā pa jaunam," teica Jaunzeme.
VID vadītāja apgalvo, ka saņemt dīkstāves pabalstu bija diezgan vienkārši, un pat tad, ja cilvēka ienākums pirms augusta mājsēdes bija vismaz 1 eiro, viņš varēja rēķināties ar 500 eiro. "Mums ir diezgan daudz gadījumu, kad cilvēks iepriekš saņēma 30 eiro gadā, bet tagad trīs mēnešos saņēmis 1 500," atzīmēja Jaunzeme.
Pēc viņas vārdiem, gandrīz 17 000 cilvēku saņem pabalstu jau septiņus mēnešus. Aptuveni 30 000 saņem pabalstu no pieciem līdz septiņiem mēnešiem. "Pusgada laikā cilvēki neiet darbā un dzīvo uz pabalstiem. Varbūt tomēr jāmeklē citi varianti. Es domāju, ka tagad ir svarīgi, lai tiktu aizpildītas esošās darba vietas. Citādi mūsu ekonomika augšup neies," paudusi Jaunzeme.
Latvijas eiro  - Sputnik Latvija, 1920, 10.07.2021
Latvijā
Pielāgojieties vai slēdziet ciet firmas: Latvijā izbeidz valsts atbalstu uzņēmumiem
Tomēr viņa uzsvēra, ka nauda, ko valsts izmaksājusi "kovida" palīdzības veidā, palīdzēja arī pašai valstij: cilvēki to tērēja komunālo pakalpojumu apmaksai, pārtikai un citām precēm, bet budžets saņēma nodokļus - it īpaši PVN.
Spriežot pēc VID vadītājas vārdiem, tas arī sekmē nodokļu iekasēšanu — plāns izpildīts gandrīz par 100%. "Mēs to redzējām: kad atvērās veikali, cilvēki jau gribēja iet iepirkties, un nodokļi sāka iet uz augšu," viņa teica.
Ziņu lente
0