Latvijā

Kārtējais "Latvijas medijs" Krievijā tika atzīts par ārvalstu aģentu

© Pixabay / PexelsРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"The Insider"* nav pirmais Latvijā bāzētais medijs, ko Krievijā atzīst par ārvalstu aģentu
RĪGA, 24. jūlijā - Sputnik. Rīgā reģistrētais portāls "The Insider"* Krievijā ir atzīts par mediju-ārvalstu aģentu, galvenais redaktors paziņoja, ka tīmekļa izdevums ir "Latvijas medijs" un pakļauts vienīgi Latvijas likumiem.
Tieslietu ministrijas mājaslapā izvietotajā ārvalstu masu informācijas līdzekļu reģistrā vakar parādījās jaunais ieraksts.
"Ārvalstu masu informācijas līdzekļu reģistrā, kas veic ārvalsts aģenta funkcijas, ir iekļauta Rīgā reģistrēta juridiskā persona (reģistrācijas datums 26.06.2015.) The Insider SIA, kas ir interneta izdevuma "The Insider" domēna vārda https://theins.ru administrators," teikts ierakstā.
Reģistrā iekļauti arī daži žurnālisti.
"The Insider"* galvenais Romāns Dobrohotovs paziņoja, ka izdevums ir Latvijas masu informācijas līdzeklis un nav pakļauts Krievijas likumiem.
""The Insider"* ir Latvijas medijs, tas ir pakļauts Latvijas likumiem un vienīgi Latvijas prasībām, tāpēc redakciju neinteresē, ko vēlas Tieslietu ministrija. Ja nobloķēs, tad nobloķēs, tā ir viņu izvēle," teica Dobrohotovs RIA Novosti.
Sociālais tīkls Twitter - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Krievijā
Roskomnadzor publicēja Twitter, Facebook un Google pārbaudes rezultātus
Atbildē uz jautājumu, vai redakcija marķēs materiālus saskaņā ar Krievijas likumdošanu, Dobrohotovs atkārtoja, ka "The Insider"* kā Latvijā reģistrētais medijs ir pakļauts tikai Latvijas likumdošanai un nav tiesīgs pastāvēt atbilstoši Krievijas likumiem."
Kā norāda politologs un sabiedriskais darbinieks Sergejs Karnauhovs, "The Insider"* atzīšana par mediju, kas pilda ārvalsts aģenta funkcijas, ir pilnīgi attaisnots solis. Pēc viņa vārdiem, rietumu specdienesti izmanto šādus izdevumus savos nolūkos.
"Aiz "The Insider" SIA stāvošo Rietumu specdienestu galamērķis, izņemot informatīvos uzbrukumus Krievijai, ir informācijas avotu infiltrācija dažādās struktūrās, proti, vervēšanas darbs un rezidentūras veidošana," pastāstīja Karnauhovs RT.
"The Insider"* pozicionē sevi kā tīmekļa izdevumu, kas specializējas žurnālistu izmeklēšanā, faktu pārbaudē un politiskajā analītikā. Portāla redakcija atrodas Latvijas galvaspilsētā. Liela daļa izdevuma materiālu ir veltīta Krievijai, kā arī politiskai dzīvei Baltkrievijā, Ukrainā un citās lielākoties Austrumeiropas valstīs.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Krievijā
Maskava vēlas apspriest mediju darbu ar ES: Zaharova vērsās pie Latvijas pārstāvja
Saskaņā ar federālo likumu "Par masu informācijas līdzekļiem", ārvalstu aģentu izdevumu materiāli jāizplata Krievijas teritorijā ar attiecīgu marķējumu. Šīs normas mērķis ir informēt lasītājus Krievijas Federācijā, ka šādi izdevumi atbalsta citu valstu intereses.
Par marķēšanas prasību neievērošanu paredzēts naudas sods: fiziskajām personām no diviem līdz divarpus tūkstošiem rubļu, amatpersonām no četriem līdz pieciem tūkstošiem rubļu. Juridiskajām personām par šādu pārkāpumu būs jāsamaksā no 40 līdz 50 tūkstošiem rubļu.
*medijs, kas veic ārvalsts aģenta funkcijas Krievijā
Ziņu lente
0