Baltijā

Lietuvā stāsta, kā "Lukašenko sekotāji" izlaiž migrantus mežā

© Oleksiy Naumov / Lithuania - Belarus BorderЛитовский пограничный столб
Литовский пограничный столб - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Minska ne vienu vien reizi uzsvērusi, ka Baltkrievija vienmēr atbildīgi pilda savas saistības cīņā ar nelegālo migrāciju.
RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis vērsās pie Āzijas un Tuvo Austrumu valstu pilsoņiem ar lūgumu izmantot legālus ceļus iebraukšanai Eiropā. Paziņojums publicēts Facebook.
Politiķis atzīmēja, ka pēdējā laikā saņēmis simtiem ziņu no cilvēkiem, kuri pauž vēlēšanos šķērsot Lietuvu un nokļūt ES.
Латвийско-белорусская граница - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Latvijā
Jāgatavojas ļaunākajam scenārijam: Latvijā bīstas par migrantu pieplūdumu no Baltkrievijas
"Jūs vēlas piekrāpt, vēlas piesavināties jūsu naudu, izmantojot jūsu uzticēšanos vai zināšanu trūkumu. Jums sola, ka par milzīgu naudu – mēs zinām, ka jūs maksājat tūkstošiem eiro, - jus varēsiet ierasties Eiropas Savienībā. Jums stāsta, ja jūs varēsiet šeit strādāt un dzīvot, un viņi parūpēsies, lai jūs šķērsotu robežu. Jūs ieradīsieties Baltkrievijā, piezemēsieties Minskā, un pēc dažām dienām krāpnieki, kas cieši sadarbojas ar noziedzniekiem un baltkrievu diktatoru [prezidentu Aleksandru] Lukašenko, naktī nogādās jūs pie Eiropas Savienības robežas. Izlaidīs mežā un teiks – ejiet uz to pusi, tur neviens neapsargā, tur ir Eiropa," Landsberģa teikto citēja Sputnik Lietuva.
Politiķis atzīmēja, ka Baltijas valstī ārzemniekus aizturēs robežsargi un nogādās telšu pilsētiņā, un gandrīz neviens no viņiem nevarēs saņemt politiskā bēgļa statusu, jo migranti neviļus kļūst par nozieguma līdzzinātājiem.
"Jūs dzīvosiet telšu pilsētiņā līdz brīdim, kamēr mēs atradīsim iespēju nogādāt jūs mājās. Un jūs atgriezīsieties. Tikai nu jau bez naudas, ko jūs samaksājāt. Tālāk uz Eiropu jūs nebrauksiet. Pat ja aizbēgsiet, mūsu policija vai mūsu valsts kaimiņi nogādās jūs atpakaļ, jo tas ir mūsu pienākums – uzņēmējvalsts ir atbildīga par tiem, kas tajā nonākuši. Eiropā nonāk tikai legāli. Neticiet krāpniekiem, neiebrauciet Eiropā nelegāli, jo jums tik un tā vajadzēs atgriezties," teica ministrs.
Граница Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 12.07.2021
Pasaulē
"Būvējiet žogu": Baltkrievija negrasās uz sava rēķina aizstāvēt Baltiju no migrantiem
Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Lietuva "gaudo" tāpēc, ka teju vai pats baltkrievu līderis "nēsā migrantus uz pleciem" uz tās teritoriju. Viņš uzsvēra, ka Baltkrievija vienmēr atbildīgi pildījusi savas saistības kodolieroču neizplatīšanas, nemegālās migrācijas apkarošanas, kontrabandas un starptautiskās organizētās noziedzības jomā.
Lietuvā pēdējās nedēļās vērojams krass nelegālo migrantu skaita pieaugums pie Baltkrievijas robežas. Valstī izsludināta ārkārtēja situācija, uz robežas tiek būvēts nožogojums, ko nākotnē plānots nostiprināt.
Par migrācijas krīzi Viļņa vaino Baltkrieviju, taču tās varasiestādes jau informēja, ka robežas apsardzes pienākumus pilda pilnā mērā. Baltkrievijas prezidents Lukašenko uzsvēra, ka neļaus pārvērst valsti par nelegāļu "rezervuāru", un nelegālās migrācijas jautājumu Minska risina tieši tik lielā mērā, cik nepieciešams, izdevīgi un finansiāli iespējams.
Ziņu lente
0