Politika

Polijas premjers novērtēja valsts izstāšanās no Eiropas Savienības risku

© Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERSПремьер-министр Польши Матеуш Моравецкий
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas premjerminsitrs Mateušs Moraveckis uzskata, ka izstāšanās no Eiropas Savienības Polijai nedraud.
RĪGA, 20. jūlijs — Sputnik. Polijai nedraud izstāšanās no Eiropas Savienības, paziņoja Polijas premjerminsitrs Mateušs Moraveckis, vēsta RIA Novosti.
Pēdējā laikā, ņemot vērā ilgstošo strīdu ar Eiropas Savienību par likuma virsvaru Polijā un republikas valdības organizēto tiesu reformu, daži novērotāji pauž bažas par to, ka situācija var beigties ar Polijas izstāšanos no ES.
Флаг Польши - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Viedoklis
"PSRS mūs cienīja vairāk": Eiropa pazemo Poliju
"Nepastāv nekāds Polexit risks. Tā ir sava veida politiskā fantāzija. Nepastāv nekāds risks, nekādu nodomu nav. Tā ir politiska emocija, ko mēģina izraisīt mūsu pretinieki, mūsu oponenti," žurnālistiem apgalvoja Moraveckis.
"Labākā politika attiecībās ar ES ir eiroreālisms. Tā ir politika, kas no vienas puses paredz mūsu interešu viennozīmīgu aizstāvēšanu, kā arī aizsardzību jautājumos, kam mēs neesam piekrituši, iestājoties Eiropas Savienībā, un kompetenču nodošanai ES," viņš piebilda.
Iepriekš Eiropas Padomes bijušais priekšsēdētājs, Polijas bijušais premjerministrs Donalds Tusks sarunā ar telekanālu TVN24 paziņoja, ka Eiropas Savienību novājina vairāku dalībvalstu darbības.
"Ja parādīsies lielāks skaits valstu, kas uzstājīgi vēlēsies kaut kā kaitēt Eiropas Savienībai, organizācijai var pienākt gals," uzskata politiķis.
Donalda Tuska ieskatā ES "sabrukuma" procesu uzsākusi Polija un Ungārija.
"Var iznākt tā, ka Polija izstāsies no Eiropas Savienības, tādējādi novājinot to," Tusks piebilda sarunā ar telekanālu.
Флаг Польши - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2020
Viedoklis
Nauda par demokrātiju. Pie kā novedīs Polijas un Ungārijas sabotāža
Viņš precizēja, ka krīze vairāku valstu attiecībās ar ES vadību ir politiska un velkas jau visai ilgi.
Iepriekš ES tiesa Luksemburgā norādīja Polijai, ka tās īstenotās tiesu reformas nostādnes neatbilst Eiropas likumdošanai, piemēram, jautājumā par valsts tiesu sistēmas neatkarību.
Atzīmēts, ka nostādnes par Polijas Augstākās tiesas disciplināro palātu negarantē tiesnešu neatkarību un objektivitāti, jo viņus tieši vai netieši var ietekmēt likumdošanas un izpildu vara.
Ja Polija nenovērsīs pārkāpumus, Eiropas Savienība var piespriest valstij sodu.
Pēc tam Polijas ģenerālprokurors, tieslietu ministrs Zbigņevs Zebro apsūdzēja ES tiesu par politiska pasūtījuma izpildi. Pēc viņa domām, ES tiesa nodemonstrējusi "koloniālu domāšanu, kas ļauj dalīt Eiropas Savienības valstis labajās un sliktajās".
Ziņu lente
0