Pasaulē

ASV un Vācija parakstīja "Vašingtonas deklarāciju"

© AP Photo / Susan WalshASV prezidents Džo Baidens un Vācijas kanclere Angela Merkele
ASV prezidents Džo Baidens un Vācijas kanclere Angela Merkele - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Džo Baidens un Vācijas kanclere Angela Merkele pēc tikšanās Vašingtonā parakstīja "Vašingtonas deklarāciju" par kopīgajiem principiem. Merkele preses konferencē apsolīja saglabāt Krievijas gāzes tranzītu caur Ukrainu pēc "Ziemeļu straumes 2" palaišanas.
RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. ASV un Vācija parakstījušas "Vašingtonas deklarāciju" par kopīgajiem principiem, deklarācijas tekstu publicēja Baltais nams pēc ASV prezidenta Džo Baidena un Vācijas kancleres Angelas Merkeles tikšanās, vēsta RIA Novosti.
"Mūsu attiecību pamats ir kopīga vēlme pieturēties pie demokrātijas principiem, vērtībām un institūtiem," teikts deklarācijā.
Vašingtona un Berlīne apņemas aizsargāt "atklātu pasauli".
"Visā pasaulē visām nācijām lēmumos par savu politisko iekārtu jābūt brīvām no ārvalstu iejaukšanās, piespiešanas vai ārvalstu dominances," apgalvo ASV un Vācija.
Viņi sola cīnīties par "vienotu, brīvu un mierīgu Eiropu", atbalstīt NATO un attīstīt pašreizējās savienības un partnerības. Tāpat deklarācija runā par "noteikumu, normu un standartu" atbalstu jauno tehnoloģiju aspektā, kam, Berlīnes un Vašingtonas ieskatā ir jāatbalsta "brīvība, nevis represijas".
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija, 1920, 13.02.2021
Vācija varētu "izpirkt" "Ziemeļu straumi 2", lai izvairītos no ASV sankcijām
Cita starpā valstis informēja arī par klimatiskās un enerģētiskās partnerības iniciāciju, kas vērsta uz siltumnīcas gāzu izmešu tālāku samazināšanu.
Kopīgajā preses konferencē pēc tikšanās ar ASV prezidentu Vācijas kanclere Angela Merkele apliecināja, ka gāzes tranzīts cauri Ukrainai tiks saglabāts, un, konstatējot gāzes tranzīta saistību pārkāpumus, pret Krieviju varot izmantot "virkni instrumentu" no ES puses.
"Mums ir liels skaits instrumentu, kas pārsvarā atrodas nevis Vācijas, bet Eiropas pusē un ko iespējams izmantot (tranzīta traucējumu gadījumā – red.). Tas vienmēr demonstrēts gan saistībā ar sankcijām, gan Minsku, gan Krimas aneksiju. Tomēr nevēlos patlaban nodarboties ar spekulācijām, gribu tikai teikt, ka mēs visi, ieskaitot mūsu kompetentos resorus, norādām, kādas mums ir iespējas reakcijai. Mēs uzturam dialogu ar saviem draugiem Eiropā, taču tas tiks noregulēts izšķirošajā brīdī, un es ceru, ka līdz tam nenonāks," paziņoja Merkele.
Газораспределительный центр магистрального газопровода Северный поток - 2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Pasaulē
Bloomberg: Merkele pazemojusi Baidenu ar lēmumu par "Ziemeļu straumi 2"
Iepriekš jau vēstīts, ka Ukraina un vairākas citas valstis pauž bažas par Krievijas gāzes tranzīta iespējamu pārtraukumu cauri Ukrainas GTS pēc gāzesvada "Ziemeļu straume 2" ekspluatācijas sākuma. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atgādināja, ka "Gazprom" un "Naftogaz" 2019. gada beigās noslēdzis līgumu par gāzes tranzītu, un Krievijas puse ir ieinteresēta saglabāt tā darbību.
Ziņu lente
0