Viedoklis

Bezspēka dusmas? ES steigšus kaldina stratēģiju konfrontācijai ar Ķīnu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе
Флаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas noticis ar Briseli? Vai tas būtu pēckovida sindroms? Sākumā ķīniešu projektu "Viena josla – viens ceļš" uzņēma ar gavilēm, tagad, lai iespītētu Pekinai, izsludina stratēģiju "Globāli saistīta Eiropa". Ko vecenītei ir iestāstījuši?
Kur gadījusies, kur ne, parādījusies vesela plānu grēda. Patiešām, eiropieši prot sagādāt pārsteigumus, it īpaši nepatīkamus, atzīmēja radio Sputnik autors Oļegs Obuhovs. Krievija ar tiem pārēdusies, arī Ķīnai jau sāja garša mutē.
Un tomēr daudzi cenšas sadarboties ar Eiropu, starp citu, tāpat kā ar Savienotajām Valstim. Partnerība sola gan jaunas iespējas un paplašinātu noieta tirgu, gan piekļuvi nanotehnoloģijām. Ar to pirms 11 gadiem rēķinājās Ķīna, piedāvājot ES globālo projektu "Viena josla – viens ceļš".
Briselei ideja iepatikās, jo transporta koridors dāvātu Eiropai "svaiga gaisa malku".
Arī Ķīnas kapitāli tīri vai nāktu par labu – ekonomiskā krīze ES ievilkās garumā, un tikai retais bija gatavs tērēties transporta infrastruktūras attīstībai. Bet te – dzelzceļi, ostas, kravu aviosatiksme... Ne nu gluži par baltu velti, tomēr ķīnieši, ja viņus pārņēmusi ideja, ir ļoti dāsni ar investīcijām. Vārdu sakot, toreiz Brisele un Pekina apvienojās par labu abām.
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Pretējs efekts: savu sankciju dēļ ASV nobijušās par dolāra likteni
Taču tagad ES lolo citus plānus. Protams, neviens neapgalvo, ka nekādu "Vienu joslu – vienu ceļu" jūs nedabūsiet. Vienkārši Brisele pievilināja, bet tagad grib būvēt savu stratēģiju "Globāli saistīta Eiropa".
Par Ķīnu tajā nav ne vārda, toties ir mājies. Briseles projektā teikts, ka Eiropai vajag apvienoties, lai būvētu globālu infrastruktūras tīklu ar centru Eiropā. Tā autori plāno panākt ES konkurētspēju, cenu veidošanas ķēdīšu diversifikāciju un mazināt stratēģisko atkarību.
Vai, piemēram, bēdīgi slavenās "ES enerģētikas paketes" neko neatgādina? Kad Krievija ierosināja būvēt jaunus gāzesvadus, Eiropa sajūsmā svaica projektus. Bet pēc tam pēkšņi parādījās "energopaketes", kas ar nodomu apgrūtināja gāzes maģistrāļu būvdarbus, startu un ekspluatāciju.
Жители Уханя едут на пароме через реку Янцзы - Sputnik Latvija, 1920, 06.08.2020
Politika
Nolemts: Ķīnu žņaugs ar desmit valstu spēkiem. Interesanti, vai Krieviju aicinās?
Pilnīgi iespējams, ka ķīniešu "Vienu joslu – vienu ceļu" gaida tāds pats liktenis. Sāks vairoties "Globāli saistītās Eiropas" paketes – pirmā, otrā, trešā... Interesanti, kas viņus tā uzrīdījis? Kam gan tik ļoti nepatīk, ka Ķīna aktīvi strādā pie sava globālā projekta Eiropā?
Ziņu lente
0