Latvijā

Vispirms – degviela: eksperte brīdina par cenu pieaugumu Latvijā

© Sputnik / Сергей Ермохин / Pāriet pie mediju bankasКанистры с бензином
Канистры с бензином - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispirms augs degvielas cenas, tām sekos gāze, elektrība un pārtikas produkti.
RĪGA, 9. jūlijs — Sputnik. Agroresursu un ekonomikas institūta vadītāja Ingūna Gulbe intervijā radio Baltkom pastāstīja, kas notiks ar benzīna, elektrības un gāzes cenām valstī tuvākajā nākotnē.
Prognoze ir satraucoša – cenas augs. Vispirms līdz gada beigām pieaugs degvielas izmaksas – par trešo daļu. Tā ir prioritāra problēma, gāze, elektrība un pārtikas preces sadārdzināsies vēlāk.
Американский доллар - Sputnik Latvija, 1920, 24.06.2021
Viedoklis
Pārspējuši rekordus: inflācija ASV apdraud pasaules ekonomiku
Tāpat eksperte atzīmēja, ka aug darba spēka izdevumi lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības nozarēs, kurās darba spēka trūkst.
Bez tam vērojams produktu cenu pieaugums visā pasaulē. Augušas labības, eļļas un cukura cenas, un šie produkti tiek izmantoti daudzu citu pārtikas preču izgatavošanai. Savukārt graudu cenas ietekmē olu, cūkgaļas un putnu gaļas cenu pieaugumu. Tāpat augušas konteineru pārvadājumu izmaksas.
Visi šie faktori kopumā liks augt visu preču cenām.
Iepriekš ekonomisti jau nāca klajā ar līdzīgām bēdīgām prognozēm jautājumā par inflāciju Latvijā. Speciālisti uzskata, ka lielākais inflācijas pieaugums būs vērojams gada beigās.
Ekonomisti norāda, ka Covid-19 pandēmija kaitējusi ierastajam līdzsvaram ekonomikā. Slēgti uzņēmumi, apturēta ražošana, sarautas piegādes ķēdes, atliktas investīcijas. Tagad, kad parādījusies iespēja atjaunot darbību, Latvijā vērojams ļoti augsts pieprasījums, bet piedāvājums vēl ir zems – ražotnes palaist vienā rāvienā neizdosies.
Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Latvijā
Bet no ledusskapja labāk atbrīvoties: Latvenergo iesaka sekot elektrības cenām biržā
Vēl vairāk, uzņēmēji vēlas atgūt ienākumus, kas zaudēti stingro ierobežojumu laikā, bet patērētāji ir gatavi maksāt lielu naudu par agrāk ierastajiem pakalpojumiem un precēm.
Atzīmēts, ka patēriņa cenu vidējais līmenis Latvijā 2021. gada maijā audzis par 2,6% salīdzinājumā ar aizvadītā gada datiem. Šo ciparu rada kopējais transporta, preču un pakalpojumu, pārtikas produktu, bezalkoholisko dzērienu, atpūtas un kultūras pakalpojumu un preču, veselības aprūpes, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu, apģērba un apavu cenu pieaugums.
Savukārt pārtikas produktu cenu kritums, uzsver eksperti, tuvāko 12 mēnešu laikā nav gaidāms, cenu augšupejas vilnis neapstāsies.
Ziņu lente
0