Latvijā

Par "Kremļa propagandistu" atbildēsi: žurnālists sūdzas par deputātu

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Ieva Ābele / Депутаты Нацблока Рихардс Колс, Райвис Дзинтарс и Янис Иесалниекс
Депутаты Нацблока Рихардс Колс, Райвис Дзинтарс и Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Portāla Tvnet žurnālists, Latvijas žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētājs Iļja Kozins nolēmis sūdzēties par Saeimas deputātu policijā – viņu aizvainojis izteikums "Kremļa propagandists".
RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Aptuveni pirms nedēļas Latvijā izcēlās lokāls skandāls, saistīts ar Saeimas deputātu no Nacionālās apvienības Jāni Iesalnieku – politiķis kārtējo reizi nacionālpatriotiem tradicionālajā stilā nosūtīja nepatīkamu sarunbiedru maršrutā "čemodāns, stacija, Krievija".
Incidents sākās ar skarbu saraksti Twitter – Iesalnieks aizvainojoši kritizēja ziņu portālu Tvnet (nacionālpatrioti jau sen ļaunojas par publikācijām, kas veltītas ukraiņu radikālo nacionālistu iespējamiem sakariem ar domubiedriem Latvijā).
Девушка на берегу с радужным платком - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2020
Pavļuts iesniedza sūdzību pret Iesalnieku publikācijas pret LGBT dēļ
Latvijas žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētājs Iļja Kozins uzskatīja, ka deputāta izteikumi ir Saeimas Ētikas komisijas uzmanības vērti. Pēc neilgas sarakstes deputāts-rusofobs noskaldīja: "Varbūt laiks atpakaļ uz roģinu".
Sākumā žurnālists mēģināja ironizēt, sak, vai tad ar tādu vārdu viņa dzimtene nevar būt Latvija? Tomēr strīds turpinājās – Iesalnieks paziņoja, ka par saviem vārdiem atvainoties nedomā, apsaukāja sarunbiedru par "kremlinu" un "Kremļa propagandistu". Rusofoba atbalsta grupai radās aizdomas, ka Kozins ir "krievu spiegs", iespējams, saistīts ar nesen aizdomās par spiegošanu aizturēto deputātu Jāni Ādamsonu.
Galu galā ironiju un pateicību Iesalniekam par augošo lasītāju skaitu, šķiet, nomainīja aizvainojums. Vakar Kozins informēja, ka spiests vērsties ar iesniegumu policijā.
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2020
Ušakovs atbildējis uz Iesalnieka izteikumiem par to, ka viņš esot svešs Latvijai
"Man nav cerību, ka Saeima par ētikas pārkāpumu sodīs Jāni Iesalnieku, kurš mani apmeloja, nosaucot par kremļa propagandistu. Savējos taču neaiztiks. Tāpēc, Jāni, gaidi zvanu no Valsts policijas," Kozins uzrakstīja Twitter.
Interesanti, ka komentētāji pārsvarā Kozina iniciatīvu atbalstīja, tomēr atzīmēja: cik dīvaini, ka žurnālistu aizskārusi frāze "Kremļa propagandists", nevis fakts, ka Iesalnieks viņu sūtījis uz "roģinu". Šajā gadījumā Iesalnieku varētu sodīt daudz stingrāk, jo tāds izteikums jau "ož" pēc nacionālā naida kurinašanas.
Почтовые ящики в подъезде - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2020
VDD izvērtēs skrejlapas par lopu vagoniem krievu izvešanai, kam "nepatīk Latvija"
Pats žurnālists savu iesniegumu policijai komentēja sekojoši:
"Apzīmējums "kremļa propagandists" žurnālistam ar krievu vārdu un uzvārdu potenciāli var graut daļas lasītāju/skatītāju uzticību. Manuprāt, tā ir neslavas celšana. Nemaz nerunājot par to, ka ir aizskarts mans gods un cieņa, sūtot mani uz roģinu un faktiski nosaucot par ieklīdeni."
Ziņu lente
0