Viedoklis

Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22

CC0 / U.S. Navy / Liz Wolter / Iznīcinātājs F-35
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija pagaidām neatklāj ziņas par jaunāko militāro supertehniku, taču Rietumu "partneri" krīt izmisumā arī no zināmajām Krievijas jaunākā bruņojuma iespējām.
Krievijas superieroči hiperskaņas ātrumā atraujas no tuvākajiem konkurentiem mūsdienīgo tehnoloģiju jomā –tie gatavojas smagam triecienam pasaules tirgū un dzen strupceļā Rietumu dārgās bruņojuma programmas, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Izdevums "Izvestija" ziņo, ka Krievijas ieroči, kuru pamatā ir jauni fizikas principi, tuvākajā laikā tiks izmēģināti dažādos manevros. Tie nav ieplānoti perspektīvo paraugu izpētes formātā – pamatā ir cīņas scenāriji. Runa ir par lāzera kompleksiem, hiperskaņas raķetēm un militāro robotehniku ar mākslīgo intelektu.
Многоцелевой истребитель Су-30 пилотажной группы Соколы России - Sputnik Latvija, 1920, 18.06.2021
Viedoklis
"Suškas" izklaidējas. Virs Baltijas pirmo reizi satikušies Su-30 un F-35
Hiperskaņas raķešu kompleksi "Avangard" un "Kinzhal", lāzera komplekss "Peresvet" cīņas ierindā jau ir labu laiku. Noslēdzas zenītraķešu sistēmas S-500 un jūras bāzes hiperskaņas raķešu "Cirkon" izmēģinājumi. Smagā starpkontinentālā ballistiskā raķete tiks uzņemta stratēģisko raķešu spēku bruņojumā 2022. gadā. Tuvojas "Poseidon" un "Burevestnik".
Krievijas Aizsardzības ministrija pagaidām neatklāj ziņas par jaunāko militāro supertehniku, taču Rietumu "partneri" krīt izmisumā arī no zināmajām Krievijas jaunākā bruņojuma iespējām.
Gaisa un jūras hiperskaņas raķetes un piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 pierāda: ASV bruņojuma programmas – dārgākās pasaulē – nenodrošina tehnoloģisko un militāro pārākumu. Sabiezē mākoņi pār amerikāņu produkciju starptautiskajā bruņojuma tirgū. Jāpiezīmē, ka Krievijas bruņojuma pārākums nav pašmērķis, ne arī agresijas instruments, tā ir Krievijas nacionālo interešu aizstāvības sistēma.
Krievijas Bruņotie spēki līdz 2027. gada beigām saņems 76 smagos piektās paaudzes iznīcinātājus Su-57. Šīs varenās mašīnas bruņojuma spektrs, dzinēja un borta datora īpašības tiek turētas noslēpumā. Tomēr amerikāņu specializētais žurnāls Military Watch 29. jūnijā pastāstīja, ka Krievijas Su-57 bezprecedenta iespējas un bruņojums var "kaitēt amerikāņu F-35 ekspluatācijai".

"Neredzamo" totāla izgāšanās

Izdevums vēsta, ka piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 izmantos sestās paaudzes tehnoloģijas – mākslīgo intelektu, lāzerus, divu tipu hiperskaņas raķetes, lāzera aizsardzības sistēmu, spēcīgos dzinējus Saturn-30 ar trīsdimensiju vilkmes vektoru. Su-57 bruņojums, piemēram, divu tipu hiperskaņas raķetes norāda amerikāņiem, ka ASV Gaisa spēku neredzamajiem iznīcinātājiem pastāv izredzes tikt sakautiem kaujas darbībā pat bez tiešas dalības tajās. Speciālistu satraukums ir pamatots.
Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Viedoklis
Pat nemēģiniet atdarināt: F-35 trāpījis pats sev no lielgabala. Zaudējumi – 2,5 miljoni
Raķešu X-47M2 "Kinzhal" (gaiss-virsma) un R-37M (gaiss-gaiss) integrācija Su-57 tilpnēs plānota līdz 2025. gadam. "Kinzhal" nonāca Krievijas GKS bruņojumā 2018. gada sākumā, integrēts ar iznīcinātāju MiG-31L un tālo bumbvedēju Tu-22. Raķete spēj trāpīt mērķī ar ātrumu līdz 10 Mahiem, darbības attālums (vērtētais) – 2 līdz 3 tūkstoši kilometru, un tas ļauj sasniegt mērķus Rietumeiropā, Tuvajos Austrumos un gandrīz visā Austrumāzijā un Dienvidaustrumāzijā bez nepieciešamības dislocēt lidmašīnas ārvalstu bāzēs. Neviena pašreizējā pretraķešu aizsardzības sistēma nespēj pārtvert "Kinzhal".
Integrācijas procesā tiks samazināti raķetes X-47M2 izmēri. Iepriekš tāpat nācās samazināt lielā darbības rādiusa raķetes R-37M "gaiss-gaiss" gabarītus. Tā ļauj strādāt saskaņā ar principu "izšauj un aizmirsti". "Kinzhal" Su-57 bruņojumā padara to par vienīgo iznīcinātāju pasaulē, kas spēj ar hiperskaņas ballistiskajām raķetēm apšaudīt pretinieka kuģus, komandcentrus, aerodromus, loģistikas mezglus un citus vitāli svarīgus mērķus dziļā aizmugurē.
Su-57 izcilā dzīvotspēja un lielais darbības rādiuss ļauj izsist no ierindas pacelšanās un nolaišanās joslas (aviācijas bāzes kuģus) un neitralizēt (likvidēt) lielu skaitu pretinieka iznīcinātāju uz pacelšanās posma pašā konflikta sākumā. ASV iznīcinātāji uz aviācijas bāzes kuģiem būs viegli ievainojami Su-57 triecieniem, ja kuģi strādās "Kinzhal" sasniedzamības rādiusā (proti, līdz diviem tūkstošiem kilometru).
Šajā aspektā svarīgi ņemt vērā ārkārtīgi augstās prasības pret amerikāņu neredzamo iznīcinātāju tehnisko apkopi un nevainojamu pacelšanās un nolaišanās joslu. Lielāko daļu ekspluatācijas laika F-35 un F-22 pavada uz zemes vai kuģa klāja, bāzes infrastruktūras likvidācija tām būs kritiska. Jāpiebilst, ka Krievijas Su-57 spēj nosēsties un pacelties ar sakaru un navigācijas sistēmām minimāli aprīkotos lauka aerodromos.

Tālāk un ātrāk par citiem

Iznīcinātājs Su-57 un tā bruņojums ir labāk pielāgoti gaisa kaujām nekā F-35. Lidmašīna spēj sasniegt 2600 km/h ātrumu, praktiskais darbības rādiuss zemskaņas ātrumā – 5500 km. Domājams, tas var uzņemt vismaz sešas "gaiss-gaiss" klases raķetes R-37M (tikpat daudzas var uzņemt MiG-31BM). Izdevums Military Watch atzīmē, ka šobrīd hiperskaņas raķete R-37M ir labākā pasaulē, un tikai ASV un ĶTR perspektīvās raķetes AIM-260 un PL-XX varēs mest tām izaicinājumu, kad būs gatavas.
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Viedoklis
"Tas ir trieciens ASV Gaisa spēkiem": kas noticis ar jaunajiem iznīcinātājiem F-35
Līdz ar Su-57 spēcīgajiem detektoriem raķete R-37M (gaiss-gaiss) ar starta masu 510 kg apmērā spēj satriekt lidmašīnas līdz 400 km attālumā, tām ir nepārspēts ātrums – 6 Mahi un izcila manevrētspēja, tāpēc iespējas izvairīties no tās nav lielas.
Raķeti iespējams izmantot iznīcinātāju likvidācijai līdz 200 km attālumā, taču R-37M spēj neitralizēt (likvidēt) arī degvielas uzpildes un tālās radiolokācijas lidmašīnas, kam ir milzīgi liela nozīme F-35 un F-22 operāciju atbalstam.
F-35 relatīvi nelielais lidojuma attālums nozīmē, ka bez degvielas uzpildes iznīcinātāju uzbrukuma operācijas nav iespējams. Tātad Su-57 var izjaukt pretinieka cīņas plānus bez tiešiem uzbrukumiem tā trieciena aviācijai.
Military Watch akcentēja: "Šai universalitātei nav analogu starp piektās paaudzes iznīcinātājiem: F-35 nav atbilstoša bruņojuma, bet F-22 un Ķīnas J-29 "gaiss-zeme" un pretkuģu iespējas nav lielas, turklāt neviena cita lidmašīna neizmanto "gaiss-gaiss" tipa hiperskaņas raķetes.
Amerikāņu piektās paaudzes iznīcinātājs F-22 Raptor tika izstrādāts šauri specializētai pārākuma iekarošanai gaisā. Vēlāk to modificēja, pielāgojot ierobežotiem triecieniem pa zemi, taču tas ir piemērots tikai šaura diapazona lādiņiem, kas pieder pie "gaiss-zeme" kategorijas, un ir gandrīz bezjēdzīgs cīņā ar nostiprinātiem komandpunktiem vai pretinieka kuģiem jūrā. Krievijas Su-57 nav konkurentu. Mūsdienu gaisa kaujā par 4++ paaudzes iznīcinātājs Su-35 ir pārāks par amerikāņu F-22.
Rodas iespaids, ka iznīcinātājus F-22 un F-35 amerikāņi konstruējuši cerībās uz karu ar nepārprotami atpalikušām valstīm vai Tuvo Austrumu "dumpiniekiem" ar "džihādmašīnām", bet tagad pēc inerces pūlas izmantot nepilnīgos lidaparātus cīņā ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku. Ne velti ASV Kongress apspriež bezcerīgās F-35 programmas konservāciju par labu citām platformām.

Satriecošs uzbrukums tirgum

Savienotās Valstis aptver, ka drīz vien iznīcinātājs F-35 saskarsies ar nežēlīgu konkurentu starptautiskajā bruņojuma tirgū – Krievijas Su-57. Alžīra pirmā pasūtīja 14 iznīcinātājus Su-57E, ņemot vērā reģionālo kaimiņu gaisa kara spēku paplašināšanos. Līguma summa – divi miljardi dolāru. Rietumu eksperti saskaitījuši virtuālajā rindā pēc Krievijas Su-57 vairāk nekā desmit valstis, ieskaitot Kazahstānu. Piemēram, Vjetnama plāno iegādāties 24 piektās paaudzes iznīcinātājus.
Su-57 eksporta versija pirmo reizi tika nodemonstrēta 2019. gada augustā starptautiskajā aviosalonā "MAKS" Žukovskā. Plāni izstrādāt piektās paaudzes iznīcinātāja Su-57 divvietīgo eksportam paredzēto modifikāciju kļuva zināmi 16. jūnijā. Pie tam vicepremjers Jurijs Borisovs paziņoja: "Interese par lidmašīnu ir, un ar katru gadu tā pieaugs." Iznīcinātāja divvietīgā versija vienkāršos kaujas uzdevumu izpildi, jaunās hiperskaņas raķetes padarīs Su-57 triecienus neatvairāmus.
Истребители F-35A Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Eksperts ar sakāmvārdu pamatoja ASV neveiksmes ar F-35 izstrādi
Ņemot vērā Krievijas kara aviācijas tehnoloģisko līmeni un panākumus Sīrijas gaisa telpā un Krievijā ražoto zenītraķešu sistēmu S-400 un S-500 absolūto pārākumu, kļūst redzama ASV tehnoloģiskā atpalicība. Hroniskas kļuvušas ZRK "Patriot" neveiksmes cīņā ar padomju operatīvi taktisko raķešu "Skad" novecojušajiem Jemenas analogiem Saūda Arābijā. Acīmredzama bija amerikāņu PGA sistēmas izgāšanās raķešu triecienos Pentagona bāzēm Irākā 2020. gadā.
Galu galā tikai pašas uzticīgākās valstis, tādas kā Polija, atļaujas iegādāties divus ZRK "Patriot" divizionos (16 starta iekārtas) ar darbības attālumu līdz 100 km (ierobežotajā sektorā) par 4,75 miljardiem dolāru. salīdzinājumam: Turcija nopirka Krievijā četrus ZRS S-400 "Triumf" divizionus (32 starta iekārtas) ar darbības rādiusu līdz 400 km attālumā (ar 360 grādu "redzesloku) par 2,5 miljardiem dolāru. Visus ASV pakalpiņus pārspļāvusi Rumānija, kas nesen nopirka 12 četrdesmit gadus vecus amerikāņu iznīcinātājus F-16 un samaksāja gandrīz miljardu dolāru. Par tādu naudu varēja nopirkt tikpat lielu skaitu jaunāko Krievijas iznīcinātāju Su-35 patiesi brīvā tirgū. Tehnoloģiju cīņa turpinās.
Ziņu lente
0