Latvijā

Apkure rudenī nav gaidāma visiem: rīdzinieki ir parādā miljoniem eiro

© Pixabay / geraltSiltuma padeves regulētājs
Siltuma padeves regulētājs  - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielāko daļu parāda "Rīgas siltumam" veido "Rīgas namu pārvaldnieka" parāds – 2,2 miljoni eiro.
RĪGA, 4. jūlijs — Sputnik. Rīdzinieku parāds par apkuri uzņēmumam "Rīgas siltums" sastāda 4 miljonus eiro. Tas variējas no 127 līdz 13 000 eiro. Pašvaldības uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis apstiprināja, ka mājām ar parādiem rudenī apkure netiks pieslēgta, vēsta avīze Diena.
Namu apsaimniekotāji, īpaši SIA Rīgas Namu pārvaldnieks (RNP), par radušos situāciju ceļ trauksmi, jo, kā apgalvo RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis, pāris vasaras mēnešos atgūt visus parādus gluži vienkārši nav iespējams. Lielāko daļu rīdzinieku parāda RS veido tieši RNP pārvaldītās mājas – 2,2 miljoni eiro. Savukārt vēsturiski uzkrātais RNP māju parāds pārvaldniekam ir 14 miljoni eiro.
"Mēs ceļam trauksmi, jo atšķirībā no privātiem uzņēmējiem, kuri var trūkstošos maksājumus šķērssubsidēt no citām pozīcijām, RNP kā pašvaldības uzņēmums par katru rēķina pozīciju iekasētos līdzekļus var izmantot tikai tam paredzētajam mērķim," uzsvēra Neimanis.
Kopumā situācija dažādiem pārvaldniekiem atšķiras. Piemēram, "Rīgas namu apsaimniekotāja" valdes priekšsēdētājs Igors Trubko atzīmēja, ka rēķinu apmaksas disciplīna uzņēmuma apsaimniekotajās mājās sastāda 98%, tāpēc situācija ar parādiem īpašas raizes nerada.
Arī "Latvijas namsaimnieks" direktore Olita Gedroica vēsta, ka dzīvokļu īpašnieku apmaksas disciplīna pārsniedz 95% - tas ir ļoti labs rādītājs.
Кот на батарее - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2020
Apkure Rīgā: monopolisti ceļ tarifus, bet par vainīgo padara "Gazprom"
Meklējot risinājumu, Neimanis ierosina reglamentā atrunāt, ka apkuri iespējams pieslēgt mājām, kuru parāds nepārsniedz 10% no kopējās rēķina summas par apkures sezonu. Tomēr Talcis tādu iespēju kategoriski noraida.
Iepriekš jau vēstīts, ka Latvijā pieaugs siltumenerģijas tarifi, ņemot vērā gāzes cenu pieaugumu. Rīgā tairfu pieaugums rudenī var pārsniegt 20%, Daugavpilī jau no 1. augusta siltumenerģijas izmaksas pieaugs par 33,8%.
Ziņu lente
0