Krievijā

Tiešā līnija ar Putinu: Krievijas prezidenta izteikumi

© POOL / Pāriet pie mediju bankasПрямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimira Putina izteikumi tiešās līnijas laikā: aktuālie jautājumi Krievijas Federācijā un ārzemēs no Krievijas līdera viedokļa.
RĪGA, 1. jūlijs - Sputnik. Tiešā līnija ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ilga 3 stundas 42 minūtes, valsts vadītājs atbildēja uz 68 jautājumiem. Pēc organizatoru sniegtās informācijas kopumā Krievijas Federācijas prezidentam bija nosūtīti gandrīz 2,2 miljoni jautājumu.
Atbildot uz Krievijas pilsoņu jautājumiem, Putins skāra koronavīrusa problēmu, situāciju Ukrainā, sociālās jomas un ekonomikas stāvokli, Krievijas iekšējās un ārējās politikas tēmu. Krievijas prezidenta izteikumus par aktuālo situāciju Krievijas Federācijā un ārzemēs lasiet Sputnik materiālā.

Par koronavīrusu un vakcināciju

"Vienmēr bija un arī ir cilvēki, kuri uzskata, ka vispār nav jāvakcinējas. Tādu cilvēku ir daudz – antivakcīnas disidenti. Tādu ir pietiekami daudz gan mūsu valstī, gan ārzemēs. Jāuzklausa nevis cilvēki, kuri maz ko saprot un izmanto daždažādas baumas, bet speciālisti. Ir cilvēki ar hroniskām slimībām, vecāka gadagājuma - tā saucamās riska grupas. Tas ir dzīvei bīstami, bet pote nav bīstama. Mums nav nekādu nopietnu sarežģījumu."
Putins atzinās, ka martā vakcinējies ar "Sputnik V". Prezidents pastāstīja, ka pēc pirmās potes viņš neko nejuta, vēlāk radās jutīgums injekcijas vietā, pēc otrās potes naktī pacēlās temperatūra, bet jau no rīta normalizējās. "Pēc 20 dienām paņēma asinis analīzei, paskatījās rezultātus — augsts aizsardzības līmenis. Arī jums iesaku," teica Krievijas Federācijas prezidents.

Par Ukrainu

"Es nedomāju, ka ukraiņu tauta ir nedraudzīga, nē, nekas tamlīdzīgs, mēs esam vienots veselums. Turpretī Ukrainas vadība, šodienas Ukrainas šodienas vadība pret mums ir nedraudzīga. Tā ir pilnīgi acīmredzama lieta. Citādi ir grūti izskaidrot likuma projektu, ko prezidents Vladimirs Zeļenskis iesniedzis Radā, kur krievu tauta pasludināta par valsts teritorijā svešu. Tas ir prātam neaptverami. Saprotiet, gadsimtiem tur dzīvoja krievu cilvēki, un tagad tie tiek pasludināti par sveštautu. Tādējādi tas veicinās kopējā krievu skaita samazināšanu. Ziniet, ar savām negatīvajām sekām tas ir salīdzināms ar kaut kāda masu iznīcināšanas ieroča pielietošanu, tā ir nopietna lieta."

Par britu eskadras kuģa provokāciju Krimā

"Ja pat mēs būtu nogremdējuši to kuģi ("Defender" - red. piez.), pasaule nebūtu uz trešā pasaules kara sliekšņa, jo tiem, kuri to dara, zināms, ka viņi nevar uzvarēt šajā karā — tā ir ļoti svarīga lieta... Tā, protams, bija acīmredzama provokācija. Skatieties, tika sacelta kņada par to, ka mēs esam sarīkojuši militārās mācības savā teritorijā ukraiņu robežas tuvumā. Es devu rīkojumu aizsardzības ministrijai tos pabeigt un izvest karaspēku, ja kāds par to tik ļoti uztraucas. Mēs to izdarījām. Bet tā vietā, lai uz to pozitīvi reaģētu un pateiktu: "Labi, mēs esam sapratuši jūsu reakciju uz mūsu sašutumu", ko viņi izdarījuši tā vietā? Viņi saskrēja pie mūsu robežām."

Par attiecībām ar Rietumiem

"Es ļoti rēķinos ar to, ka tomēr (ASV nāks — red. piez.) izpratne par to, ka pasaule mainās. Un šajā mainīgajā pasaulē notiks savu prioritāšu un interešu pārdomāšana, un tas tomēr novedīs pie tā, ka pasaules iekārta mainīsies uz labo pusi, bet mūsu attiecības, tostarp ar Savienotajām Valstīm, iekļausies normālos rāmjos. Mēs negrasāmies spert atbildes soļus, kas varētu mums kaitēt... Ja viņi šķērso kādas robežas, mēs atrodam asimetriskus atbildes veidus, kas mūsu partneriem ir pietiekami jutīgi."
Krievijas prezidents uzsvēra, ka pasaule kardināli mainās, un ASV, no vienas puses, to saprot — un tāpēc notiek tikšanās Ženēvā, bet no otras puses, katrā ziņā cenšas saglabāt savu monopola stāvokli. "No ka, lūk, izriet draudi un turpmāka destruktīva uzvedība — gan ar šīm mācībām, gan ar provokācijām, gan ar sankcijām," skaidroja Putins.

Par sociālo tīklu bloķēšanu

"Nē, mums nav tādu plānu, mēs nevienu negrasāmies bloķēt, grasāmies ar viņiem strādāt. Taču pastāv tādas problēmas, ka viņi mūs sūta trīs mājas tālāk, kad nepilda mūsu prasības un Krievijas likumus. Tā mēs viņiem sakām: jūs tur izplatāt bērnu pornogrāfiju vai instrukcijas pašnāvības pastrādāšanai, vai kā saražot Molotova kokteiļus un tā tālāk, jums tas jānovāc. Viņi neklausās, pat nevēlas dzirdēt, ko mēs runājam."
Pēc Putina vārdiem pirmajā posmā Krievija prasa, lai starptautiskās platformas atvērtu savas pilnvērtīgās pārstāvniecības, juridiskās personas, ar kurām varētu vismaz veikt dialogu.

Par klimata pārmaiņām

"Kas ir situācijas traģisms? Nav tajā, ka klimats dažādos Zemes reģionos mainās, bet tajā, ka daži uzskata, ka klimats mainīsies Krievijā, uz visas planētas, un nonāks pie bīstamas robežas. Bet, ja, atrodoties šīs robežas priekšā, cilvēce vēl palielinās savu ieguldījumu globālajā sasilšanā, tad te var sākties neatgriezeniski procesi, kuri varēs novest planētu līdz Venēras stāvoklim, kuras virsmas temperatūra, kā jūs zināt, ir 500 grādi pēc Celsija. Tieši no tā baidās zinātnieki un ekologi. Vai tā ir, vai nē, mums ir jādara viss, lai samazinātu savu ieguldījumu tajā, kas notiek globālajā jomā."

Par Krievijas nākotni

"Atjaunot Padomju Savienību ir bezjēdzīgi un neiespējami veselas virknes iemeslu dēļ, pat nelietderīgi, ņemot vērā demogrāfiskos procesus dažās bijušās Padomju Savienības republikās. Pretējā gadījumā valsts var saskarties gan ar neatrisināmajiem sociālajiem jautājumiem, gan pat ar valsts veidojošā etniskā kodola izplūdumu. Te mums ir milzīgas konkurences priekšrocības. Ja mums izdosies nodrošināt iekšējo stabilitāti, ko kaut kur no malas cenšas iedragāt, ja mēs varam panākt šo iekšējo stabilitāti, tad panākumi ir neizbēgami. Tad mēs pamatoti un ar lepnumu varēsim pateikt, ka mēs dzīvojam valstī, kas ir iekšēji pievilcīga, lai šeit dzīvotu, pamatoti varēsim teikt, ka dzīvojam valstī, kuru uzskatām par lielu."
Ziņu lente
0