Latvijā

Kā izglābt Latviju no valsts pārvaldes krīzes: prezidentam ir ideja

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Egils Levits
Latvijas prezidents Egils Levits - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents Egils Levits atgādināja, ka jau pērn ieteicis dibināt Valsts padomi Latvijā.
RĪGA, 29. jūnijs - Sputnik. Valsts pārvalde izrādījusi daļēju nespēju tikt galā ar koronavīrusa krīzi, konstatēja prezidents Egils Levits intervijā telekanālam RīgaTV 24.
Piemēram, sistēma ilgu laiku nav spējusi organizēt vakcinācijas procesu, sākot jau no iepirkumiem, un tas nav pieļaujams.
Prezidents uzskata, ka vajadzīga neatkarīga komisija vai darba grupa, kas novērtētu sistēmas vājās vietas. Tiesa, runa nav par vaininieku meklēšanu, bet gan par valsts pārvaldes funkcionēšanas uzlabošanu. Pie tam Levits apgalvo, ka tas nav politisks, bet gan strukturāls process, jo jāņem vērā krīzes iespējama atkārtošanās.
Sarunā ar žurnālisti Veltu Puriņu prezidents atgādināja, ka jau pērn ieteicis veidot Valsts padomi kā instrumentu valsts pārvaldes funkcionēšanas uzlabošanai. Viņš uzskata, ka šādas padomes uzdevums būtu neatkarīgas izmeklēšanas iniciēšana un veikšana.
Prezidents uzsvēra, ka Valsts padomei jābūt neatkarīgai. Ja tā būtu izveidota, pēc Levita domām, tā noteikti izpētītu šo jautājumu un nāktu klajā ar slēdzieniem un ierosinājumiem, taču šādam darbam jābūt pastāvīgam, jo nav iespējams ieviest kārtību visur un uzreiz.
Rudenī, pēc konsultācijām ar frakcijām prezidents plāno iesniegt Saeimā likumprojektu par Valsts padomi. Paralēli viņš ierosinās arī divus citus likumprojektus: viens no tiem paredz pārmaiņas partijas finansēšanā politiskā spēka vai frakcijas sairuma gadījumā pēc vēlēšanām.
Ziņu lente
0