Latvijā

VDD: aicinājumā sagrābt Baltkrievijas hokeja komandu kā ķīlniekus pārkāpumu nav

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasИгроки сборной Беларуси
Игроки сборной Беларуси - Sputnik Latvija, 1920, 25.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spriežot pēc Valsts drošības dienesta atbildes, hokeja komandu var sagrābt kā ķīlniekus, turklāt ne tikai Baltkrievijas komandu, uzskata Degi Karajevs.
RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Latvijas valsts drošības dienests nesaskatīja terorisma pazīmju Saeimas deputāta, tēlnieka Aigara Bikšes piedāvājumā sagrābt kā ķīlniekus Baltkrievijas hokejistus, kuri spēlēja Rīgā Pasaules hokeja čempionātā. Specdienesta nostāja izklāstīta Degas Karajevam adresētājā vēstulē, atbildē uz viņa iesniegumu par Bikšes publikāciju sociālajā tīklā. No VDD saņemto dokumentu Karajevs publicēja Facebook.
26. maijā Aigars Bikše Rīgā aicināja aizturēt Baltkrievijas hokeja izlasi Latvijā, lai vēlāk apmainītu sportistus pret politiskajiem ieslodzītajiem. Viņaprāt, maigāki pasākumi pret Lukašenko režīmu neesot efektīvi. Nākamajā dienā Bikše paziņoja, ka esot pajokojis, mēģinot rosināt "diskusiju par iespēju rāmi, kura ietvaros demokrātiskā sabiedrība vēršas pret" baltkrievu režīmu.
Baltkrievijas karogs un ģerbonis - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Rietumi ievieš jaunas sankcijas pret Baltkrieviju
Daudzi joku nenovērtēja, tostarp arī Degi Karajevs, kurš 28. maijā aicināja VDD izvērtēt, vai Bikšes piedāvājumos nav saskātāmas Krimināllikuma 79.6 panta "Terorisma attaisnošana, aicinājums uz terorismu un terorisma draudi" pazīmes.
Savā atbildē ar Normunda Mežvieta parakstu Valsts drošības dienests norada: "...informējam, ka pārbaudes rezultātā VDD 2021. gada 14. jūnijā tika pieņemts lēmums rezolūcijas veidā par atteikšanos uzsākts kriminālprocesu, jo tika konstatēts, ka izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāvs, kas paredzēts Krimināllikuma 79.6 pantā."
Turklāt Karajevs nevar pat pārsūdzēt šo lēmumu, jo viņš nav cietis no Bikšes aicinājuma.
Degi Karajevs nebija pārsteigts par šādu atbildi.
"Pilnīgi sagaidāmi, noziedzīga spēka struktūra piesedz noziedzīgu deputātiņu. Tātad, draugi, tagad var sagrābt hokeja komandu ķīlniekos. Var arī ne tikai no Baltkrievijas," raksta aktīvists.
Ziņu lente
0