Politika

Latvijas iedzīvotājiem piedāvā maksāt par dalību vēlēšanās: uzsākta parakstu vākšana

© Sputnik / Sergey MelkonovВыборы в Сейм Латвии
Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 25.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja no valsts budžeta tiek maksāts partijām, kāpēc arī nemaksātu katram nobalsojušajam par dalību vēlēšanās, jautā petīcijas autors
RĪGA, 25. jūnijs — Sputnik. Ja valdība vēlas nodrošināt maksimālu balsstiesīgo iedzīvotāju iesaisti vēlēšanu procesā, jāmaksā balsotājiem, uzskata Andris Zariņš, attiecīgā petīcija tika izvietota sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.
Šī gada municipālās vēlēšanās bija vērojama rekordzema vēlētāju ierašanās – tajās piedalījās tikai 34% Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju. Daudzi politiķi un eksperti uzskata, ka tik zems politiskas aktivitātes līmenis rada draudus Latvijas demokrātijai.
Участок 213 - Вайвари, Юрмала - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Latvijā
Pašvaldību vēlēšanas Latvijā
Tam piekrīt arī Andris Zariņš. Viņš piedāvā piemērot finansiālu motivāciju – maksāt katram vēlētājam par balsošanu. Tas varētu palīdzēt piesaistīt inertāko sabiedrības daļu. Turklāt arī tie, kuri piedalās vēlēšanās, lai ietekmētu valsts vadīšanas procesu, pievērsīs lielāku balsošanai uzmanību, ja par to maksās, pārliecināts Zariņš.
"Vēlēšanu zemā aktivitāte parāda, ka liela daļa vēlētāju ir vīlušies vēlēšanu procesā un partiju piedāvājumā. Vēlēšanu aktivitātes kritums apdraud Latvijas demokrātiju. Vēlētāji ir jāmotivē!" uzsvēra Zariņš.
Līdz šīm petīciju parakstīja mazāk nekā 50 cilvēki.
Tikmēr Latvijas prezidents piedāvāja citu iespēju paaugstināt vēlētāju aktivitāti – mainīt vēlēšanu sistēmu no proporcionālās uz mažoritāro.
Ziņu lente
0