Pasaulē

ANO ziņojums: Covid-19 pandēmijas dēļ pasaulē arvien biežāk sāka lietot narkotikas

© PxfuelФлаг ООН
Флаг ООН - Sputnik Latvija, 1920, 25.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Covid-19 pandēmija pastiprināja sociālekonomiskos faktorus, kas veicina narkotisko vielu atkarības attīstību.
RĪGA, 25. jūnijs - Sputnik. Līdz 2030. gadam pasaulē par 11% pieaugs narkotiku lietotāju skaits, teikts ceturtdien publicētajā ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas pārvaldes "2021. gada Pasaules ziņojumā par narkotikām".
No 2010. līdz 2019. gadam cilvēku skaits, kas lieto narkotikas, pieaudzis par 22% — daļēji saistībā ar globālo iedzīvotāju pieaugumu. Pērn aptuveni 275 miljoni cilvēku pasaulē lietoja narkotiskās vielas.
Пустыня - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2021
Pasaulē
ANO brīdināja par gaidāmu pandēmiju, pret kuru vakcīnas nav
Pērn aptuveni 5,5% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem vismaz vienu reizi lietoja narkotikas. Aptuveni 36,3 miljoni cilvēku (13,3% no visiem narkotiku lietotājiem) cieš no slimībām un veselības traucējumiem, kas saistīti ar narkotiku lietošanu. Lielākā daļa no tām ir opioīdu izraisītas slimības.
Balstoties tikai uz demogrāfiskām pārmaiņām, esošās prognozes liecina, ka līdz 2030. gadam visā pasaulē par 11% pieaugs narkotiku lietotāju skaits, bet Āfrikā - par 40% strauja iedzīvotāju pieauguma dēļ.
Eksperti norāda, ka narkotiku patēriņa pieaugums visvairāk ir vērojams valstīs ar zemu ienākumu līmeni, paredzams, ka līdz 2030. gadam šajās valstīs narkotisko vielu patēriņš pieaugs par 43%, valstīs ar vidējo ienākumu līmeni - par 10%, ar augstu - par 1%.
Pēc ekspertu domām, Covid-19 pandēmija pastiprināja sociālekonomiskos faktorus, kas veicina narkotisko vielu atkarības attīstību, proti, nabadzību un ierobežoto pieeju izglītībai.
Женщины с детьми в лагере в столице Сомали городе Могадишо - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
ANO ģenerālsekretārs: miljoniem cilvēku draud bads
Dažādas aplēses liecina, ka 2020. gadā no 119 līdz 124 miljoniem cilvēku nonākuši nabadzībā, bet 1,6 miljardu skāra skolu slēgšana. Mājsēde un ekonomikas kritums noveda pie bezdarba palielināšanās.
Daudzas valstīs tika atzīmēts kanabisa patēriņa pieaugums, kā arī psihoaktīvo vielu un sedatīvo līdzekļu pārmērīga lietošana.
Lai gan pandēmijas sākumā narkotiku tirgus cietis, tas ātri atguvās. Turklāt palielinājās kontrabandas narkotiku kravu apjomi.
Kokaīna kontrabandas ceļš no Dienvidamerikas uz Eiropu ir otrais pēc lieluma pasaulē (pirmais — no Dienvidamerikas uz Ziemeļameriku). Lielāko daļu kokaīna uz Eiropu agrāk piegādāja Itālijas un Kolumbijas kriminālie grupējumi, bet šobrīd ar kontrabandu sāka aktīvi nodarboties arī grupējumi no Balkānu valstīm.
Генеральный секретарь ООН Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2021
ANO ģenerālsekretārs paziņoja par smagāko ekonomisko krīzi pēdējā simtgadē
Turklāt narkotiku tiešsaistes tirgu parādīšanās sociālajos tīklos un populārajās e-tirdzniecības platformās norāda, ka narkotikas kļūst arvien pieejamākas tumšajā tīmeklī - paredzams, ka tajā pārdoto narkotiku apjoms gadā sasniedz aptuveni 264 miljonus eiro, kas ir četrreiz vairāk nekā pagājušajā desmitgadē.
Ziņu lente
0