Latvijā

Dārgi un nepieejami: rīdzinieki sašutuši par taksometru pakalpojumiem

CC0 / pxhere / Такси
Такси - Sputnik Latvija, 1920, 24.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdzinieki saskārušies ar grūtībām taksometru pakalpojumu sfērā – dažkārt ir pārlieku dārgi izsaukt automašīnu, dažkārt – pat neiespējami.
RĪGA, 24. jūnijs — Sputnik. Sociālo tīklu lasītāji ir sašutuši par to, ka Rīgā ir problemātiski izsaukt taksometru. Dažs brīnās par jaunajām cenām, cits saskāries pat ar piejamu mašīnu trūkumu.
Skaidrojumi ir dažādi: komentētāji atgādina, ka taksometru vadītāji tagad ir spiesti apstiprināt latviesu valodas zināšanas, bet daudzi norāda, ka problēma ir dziļāka – daļa autovadītāju vienkārši pametuši nozari un tajā vairs neatgriezīsies.
"Vai tas ir pēcpandēmijas efekts vai jaunais normālais, ka taksis no Pļavniekiem uz centru ir 10€?" Twitter tīklā pārsteigumu pauda reklāmas aģentūras "NORD DDB RIGA" radošais direktors Reinis Traidās.
Komentētāji pieļāva, ka augstā cena saistīta ar autovadītāju deficītu, jo tagad viņiem jāpierāda latviešu valodas zināšanas.
"Tas tāpēc, ka šoferiem ar dokumentu jāpierāda valsts valodas zināšanas," paskaidroja Zane Behmane.
Viņa piezīmēja, ka rezultātā būtiski krities taksometru vadītāju skaits – sieviete pa ceļam par to runāja ar kādu vadītāju. Viņš par cenu pieaugumu, protams, priecājās.
"No vienas puses traki jā, no otras - tas nav sustainable, ja taksis no Pārdaugavas līdz Garkalne ir 14 eur. Prieks jau par to, bet tā izmaksa liekas neadekvāta, ja rēķina godīgu degvielu, godīgu amortizāciju un ienākumus šoferim un servisam," jaunās cenas skaidro Andris Jurjans.
Arī citi komentētāji atzīmēja augošās cenas.
"Hīts bija pagājušajā piektdienā, kad no Grīziņkalna līdz Spīķeru k/z rādīja, ka brauciens maksās 12,50 EUR. Pašreiz Bolt aplikācijā rāda, ka braucieni ir par paaugstinātu maksu. Iemesls?" bija sašutusi Una Griškeviča.
"Imanta-Purvciems, 17,40 eiro," par savu "rekordu" stāsta Māris.
"Economy ir "busy" nu jau vairākus mēnešus," piebilda Linda Leen.
"Lietuvā, Viļņā tas pats - it kā taksisti mazāk palikuši, bet neizslēgtu iespēju par Bolt cenu stratēģijas maiņu," pastāstīja Miks Miķelsons.
Daži rīdzinieki pat saskārušies ar taksometru totālu deficītu. Piemēram, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Sergejs Kruks apjautājās, vai tiešām taksometru uzņēmumi vairs nepieņem pasūtījumus uz konkrētu laiku.
Komentētāji atkal skaidroja, ka autovadītājiem tagad jāpierāda valsts valodas zināšanas.
Olga Pavuka pastāstīja, ka daudzi latviešu tautības autovadītāji nevar saņemt izglītības izziņu, atestāts neder, tāpēc šoferu trūkst.
Tomēr citi lasītāji apšaubīja tādu taksistu deficīta iemeslu, piemēram, Karīna atgādināja, ka indieši uzņēmumā "Bolt" strādā, pat tik tikko spēdami runāt angliski.
Kāda rīdziniece pastāstīja, ka pirms dažām dienām nav varējusi izsaukt taksometru braucienam no Bulduriem uz Rīgu. "Bolt" visas braucienu kategorijas bija nepieejamas, izsaucot taksometru ar lietotnes "Yandex Go" starpniecību automašīnas vienkārši nebija atrodamas.
Такси - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2021
Pierādi, ka esi latvietis: cīņas par valsts valodu negaidīti rezultāti
"Pa tālruni formā "Panda" man paziņoja, ka neesot brīvu mašīnu. Ja arī viņiem izdosies atrast taksometru, tas būs ne ātrāk kā pēc stundas. Pie tam no Bulduriem līdz Ķengaragam nosauca summu – 28 eiro, lai arī pirms nedēļas ceļš pretējā virzienā man izmaksāja 14 eiro," pastāstīja Irina.
Vēlāk Rīgā sarunā ar kādu taksometra vadītāju viņa uzzināja, ka izsaukumu ir ļoti maz, Jūrmālā – tikai daži, tāpēc autovadītājiem nav izdevīgi gaidīt pasūtījumu tur.
Jāpiebilst, ka taksometru pakalpojumu nozari būtiski ietekmējusi pandēmija – apgrozījums tajā krities vismaz uz pusi. Autotransporta direkcija pastāstīja, ka iedzīvotāji šos pakalpojumus izmanto retāk.
Tāpēc daļa komersantu bija spiesti uz laiku apturēt darbību vai pārkvalificēties par ēdienu piegādātājiem.
Курьер доставки еды в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2020
Latviešu valoda pakalpojumu nozarē? Neesam dzirdējuši! Rīdziniece pasūdzējās par kurjeriem
Neskatoties uz pandēmijas rezultātā ieviestajiem ierobežojumiem, 2020. gadā pasažieru komerciālo pārvadājumu licences saņēmēju skaits audzis par 65%, izsniegto licenču kartiņu skaits – par 198%, Taksometru vadītāju reģistra dalībnieku kopskaits – par 19%.
Ziņu lente
0